Вісім продуктів, в яких вітаміну С більше, ніж в апельсинах. Для імунітету і не тільки

4 жовтня 2021, 21:00
НВ Преміум
Вы также можете прочесть этот материал на русском языке
Вітамін С допомагає захистити ваші клітини і прискорює загоєння ран (Фото:K8/Unsplash)

Вітамін С допомагає захистити ваші клітини і прискорює загоєння ран (Фото:K8/Unsplash)

Вітамін С — це водорозчинний вітамін, який є ключем до підтримання імунної системи, що своєю чергою допомагає запобігти інфекціям і боротися з хворобами.

Вітамін С важливий, оскільки він допомагає підтримувати здоров’я шкіри, кровоносних судин, кісток і хрящів, бере участь в утворенні колагену, який є білком, що містяться в сполучній тканині. Він допомагає захистити наші клітини і прискорює загоєння ран.

Відео дня

На відміну від деяких інших вітамінів, організм людини не накопичує вітамін С, тому люди повинні отримувати цю поживну речовину зі свого раціону щодня. Він розчиняється в воді, а будь-які надлишки виводяться з організму.

Щоб отримати якомога більше вітаміну С, їжте різноманітні сирі фрукти і овочі кожен день, але пам’ятайте, що приготування їжі може знизити кількість вітаміну в певних продуктах, щоб цього не сталося їжу рекомендують готувати на пару або в мікрохвильовій печі.

Спробуйте скорегувати своє меню так, щоб продукти з високим вмістом вітаміну С завжди були у вас в раціоні.

Червоний болгарський перець

Червоний болгарський перець, як правило, вважається одним з найбагатших джерел вітаміну С на порцію. Половина великого червоного перцю містить трохи більше денної норми вітаміну С, а також велику кількість вітамінів A, E, K і B6, фолієвої кислоти та клітковини.

Крім того, він дуже універсальний, його можна додавати в салати, соуси, супи, рагу або в жарку.

Варто враховувати, що приготування перцю може вплинути на кількість вітаміну С в овочах.

Хрестоцвітні овочі

Leilani Angel/Unsplash
Фото: Leilani Angel/Unsplash

Броколі, брюссельська капуста, цвітна капуста та інші хрестоцвіті овочі, як правило, містять велику кількість вітаміну С. Однак, важливо пам’ятати, що потрібно обов’язково стежити, як саме ви готуєте ці продукти. Наприклад, під час приготування, броколі може втратити велику частину вітаміну С.

На половину чашки броколі припадає близько 40 міліграмів, так що це приблизно половина вашої денної потреби. Але якщо ви візьмете броколі й зварите її, то велика частина цього вітаміну зникне, тому найкраще, що ви можете зробити — це приготувати броколі на пару, так ви збережете максимальну користь цього продукту.

Шипшина

Свіжі плоди шипшини містять багато вітаміну С, тому чудово допомагають для профілактики і лікування застуди, грипу та дефіциту вітаміну С.

Однак більша частина вітаміну С e плодах шипшини руйнується під час сушіння та обробки, а також швидко зменшується при зберіганні. Через це багато «натуральних» продуктів з вітаміном С, отримані з плодів шипшини, насправді збагачені вітаміном С, отриманим e лабораторії, але на етикетках не завжди це зазначено.

Плоди шипшини багаті іншими антиоксидантами, які борються з хворобами, такими як катехіни, кверцетин і елагова кислота. Дієта, багата цими сполуками, може допомогти знизити запалення й окислювальний стрес у вашому організмі.

Ківі

Sam Cernik / Unsplash
Фото: Sam Cernik / Unsplash

Соковитий зелений ківі — відмінне джерело вітаміну С. У одному маленькому фрукті міститься понад 60 міліграмів вітаміну С.

Ківі також багатий калієм і клітковиною, при цьому в ньому міститься мінімум калорій, в одному фрукті близько 40 калорій. Хоча ківі сам по собі має приємний смак, його можна поєднувати з іншими свіжими фруктами й горіхами для створення смачного фруктового салату.

Томатний сік

Сирий помідор — непогане джерело вітаміну С, в одному середньому томаті міститися близько 20 міліграмів. Але мало хто знає, що ви можете отримати набагато більше вітаміну С, якщо пити томатний сік. Один стакан томатного соку на 230 мл містить понад 120 міліграмів вітаміну С. Він також багатий вітаміном А і лікопеном — антиоксидант, який корисний для вашого серця.

Ви також отримаєте багато вітаміну С, якщо будете використовувати в своїх рецептах не тільки томатний сік, але й інші концентровані томатні продукти.

Ананас

Hello I'm Nik / Unsplash
Фото: Hello I'm Nik / Unsplash

Ананаси дуже солодкі і смачні, а також багаті вітамінами. У чашці шматочків ананаса міститься близько 80 міліграмів вітаміну С. Це також хороше джерело калію, магнію, фолієвої кислоти і клітковини. Чашка ананаса містить близько 80 калорій.

Подавайте свіжі сирі скибочки ананаса в якості закуски або десерту. Ананас також є смачним доповненням до смузі з тропічних фруктів.

Шпинат

Шпинат є відмінним джерелом вітаміну С, оскільки половина склянки приготованого шпинату містить 10% денної норми.

Адекватне споживання вітаміну С, який може забезпечити шпинат, підсилює всмоктування заліза, що допомагає запобігти анемії. Він також допомагає у створенні й підтримці колагену, зберігаючи структуру волосся і шкіри недоторканими.

Крім того, нове дослідження припускає, що включення в раціон більшої кількості шпинату може дати ще одну важливу перевагу — він може запобігти утворенню пухлин в товстій кишці.

Deon Black / Unsplash
Фото: Deon Black / Unsplash

Манго

Цей освіжаючий тропічний фрукт настільки ж поживний, як і смачний. Невелика порція шматочків манго містить 45 мг вітаміну С або половину денної норми.

Крім того, він багатий амінокислотами, вітамінами C і E, флавоноїдами, бета-каротином, ніацином, залізом, магнієм і калієм — все це важливі поживні речовини, які корисні для вашої імунної системи, які роблять її сильною і здоровою.

Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. НВ не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. НВ також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.

Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. НВ не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. НВ також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.

poster
Підписатись на щоденну email-розсилку
матеріалів розділу Здоров'я
Головні новини про здоров’я, фітнес та харчування
Щосуботи

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X