Сім причин полюбити апельсини — ви про них навіть не здогадувалися. І це не рахуючи вітаміну С

6 серпня 2021, 06:00
НВ Преміум
Вы также можете прочесть этот материал на русском языке
Апельсини відмінна закуска, щоб наповнити свій раціон не тільки яскравим смаком, але і користю. (Фото:Birgith Roosipuu / Unsplash)

Апельсини відмінна закуска, щоб наповнити свій раціон не тільки яскравим смаком, але і користю. (Фото:Birgith Roosipuu / Unsplash)

Коли ви думаєте про користь для здоров’я від апельсинів, перше, що спадає на думку, це вітамін С, але насправді ці яскраві цитрусові мають куди більше переваг для здоров’я.

Крім того, що вони виглядають естетично, апельсини ще мають приємний цитрусовий смак і добре втамовують спрагу. Також, апельсини вже давно є основним продуктом харчування спортсменів в перервах між тренуваннями, і в цілому апельсин — відмінна закуска, щоб наповнити свій раціон не тільки яскравим смаком, але і користю.

Відео дня

Ось сім дивовижних переваг регулярного вживання апельсинів.

1 Апельсини багаті водою

Один середній апельсин може замінити півсклянки води. Приблизно 60−70% людського тіла складається з води, і вона необхідна для всіх процесів в організмі.

Щоденне вживання достатньої кількості рідини допомагає підтримувати розумову і фізичну енергію, покращувати кровообіг, оптимізувати роботу органів, вимивати відходи і максимізувати метаболізм.

2 Апельсини містять клітковину, що захищає кишечник і здоров’я

Середній апельсин містить близько трьох грамів клітковини, що становить 12% від денної норми. Клітковина апельсинів підтримує травну функцію, допомагає регулювати рівень цукру та інсуліну в крові, підсилює відчуття ситості і навіть може сприяти здоровому сну.

Було показано, що тип клітковини, який міститься в апельсині, може позитивно вплинути на рівень холестерину в крові і позбутися від внутрішнього жиру на животі, званого вісцеральним жиром.

Це важливо, бо наявність більшої кількості вісцерального жиру пов’язано з посиленням запалення і підвищеним ризиком хронічних захворювань, включаючи діабет 2 типу, високий кров’яний тиск і деякі види раку.

3 Апельсини знижують ризик інсульту

Було показано, що споживання флаванони, сполуки, що міститься в цитрусових, таких як апельсини і грейпфрути, значно знижує ризик ішемічного інсульту. У більшості випадків, ішемічні інсульти виникають, коли кровоносна судина, що постачає кров’ю головний мозок, закупорюється.

У зв’язку з цим, споживання вітаміну С також може допомогти захистити від геморагічного інсульту, менш поширеною різновиди інсульту, але часто більш смертоносної. Недавнє дослідження показало, що в середньому, у тих, хто пережив геморагічний інсульт був низький рівень вітаміну С.

4 Апельсини знижують ризик раку

За даними Американського інституту онкологічних досліджень, харчові волокна «переконливо» знижують ризик колоректального раку, в той час як фрукти в цілому можуть зменшити ризик виникнення раку легенів, шлунка, рота, глотки, гортані і стравоходу.

З'єднання лімоноіди, що міститься в цитрусових, таких як апельсини — продемонстрували вражаючу здатність боротися з раком в лабораторних тестах, включаючи е рак легенів, грудей, шлунка, товстої кишки, шкіри і рота.

5 Запобігає захворюванням серця

У новому дослідженні, проведене в Університеті Колорадо виявили, що регулярне вживання вітаміну С щодня може мати великі переваги в профілактиці судинних захворювань.

Однак дослідники виявили, що учасники, які щодня приймали добавку вітаміну С (500 мг / день), зменшили звуження судин так само, як і учасники, які займалися спортом.

Хоча дослідження було невеликим і вправи, безумовно, як і раніше є кращим варіантом для профілактики, результати досліджень свідчать про здатність вітаміну С підтримувати оптимальне здоров’я кровоносних судин.

6 Ваша шкіра скаже вам «спасибі»

У міру дорослішання наша шкіра разом з іншими частинами тіла страждає від пошкодження вільними радикалами. Цей процес схожий на іржу металів після контакту з повітрям.

Незважаючи на те, що це неминуче, апельсини багаті антиоксидантами і вітаміном С, який уповільнює процес і змушує вас виглядати молодше свого віку! Крім апельсинів, ви можете їсти інші фрукти і овочі для сяючої шкіри.

7 Захищає ваші очі

Не можна не згадати той факт, що апельсини є джерелом вітаміну С.

Наприклад, апельсин середнього розміру містить 116 відсотків вашої денної норми.

Вітамін С є дуже корисним для здоров’я очей, і це дійсно так. Він покращує зір, знижуючи ризик катаракти, зміцнюючи здоров’я очних кровоносних судин і сповільнюючи прогресування вікової дегенерації жовтої плями.

Апельсини також багаті бета-каротином — з'єднанням, яке наш організм використовує для виробництва вітаміну А, який допомагає нам бачити в умовах низької освітленості.

Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. НВ не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. НВ також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.

poster
Підписатись на щоденну email-розсилку
матеріалів розділу Здоров'я
Головні новини про здоров’я, фітнес та харчування
Щосуботи

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X