10 причин, чому кава корисна для здоров’я. І три причини, чому краще таки пити чай

25 березня, 06:05
Чи варто пити каву чи краще віддати перевагу чаю? (Фото:gpointstudio/Depositphotos)

Чи варто пити каву чи краще віддати перевагу чаю? (Фото:gpointstudio/Depositphotos)

Суперечки про каву не вщухають десятиліттями. Пити чи не пити? Або віддати перевагу зеленому чаю? З’ясуймо на підставі наукових досліджень.

Численні наукові роботи за останні десятиліття зробили каву однією з найобговорюваніших тем у дієтології.

Це призводить до справжнього сум’яття.

Ті, хто любить каву і п'є її у великих кількостях, переживають, що кофеїн може бути шкідливим для серця і призводить до зневоднення.

Відео дня

Ті, хто не любить каву і не п'є її, замислюються про те, чи не почати, адже вони так часто чують про те, як кава знижує ризик діабету та захищає від хвороби Паркінсона.

Тож чи варто насправді пити каву і якщо так, то в яких кількостях? Або взагалі віддати перевагу чаю, в якому також міститься кофеїн?

Що корисніше для здоров’я — кава чи чай? З’ясовуємо.

10 причин, чому кава корисна для вашого здоров’я

Користь кави для здоров'я підтверджують дослідження (Фото: Engin Akyurt/Pixabay)
Користь кави для здоров'я підтверджують дослідження / Фото: Engin Akyurt/Pixabay

Завдяки величезній кількості досліджень, опублікованих останніми роками, вплив кави на здоров’я можна вважати дуже добре вивченим.

Поліпшення розумової активності

Кава відома своєю здатністю поліпшувати концентрацію уваги, швидкість реакції та роботу пам’яті. Дослідження показують, зокрема, що кофеїн блокує аденозинові рецептори в головному мозку, що призводить до підвищення активності нейронів і вивільнення нейротрансмітерів, таких як дофамін та норепінефрін.

Зниження ризику розвитку хвороби Паркінсона

Нещодавні дослідження підтвердили, що регулярне вживання кави пов’язане зі зниженням ризику хвороби Паркінсона. Цей нейропротекторний ефект приписують кофеїну, який може допомогти запобігти дегенерації дофамінергічних нейронів.

Зниження ризику розвитку діабету 2-го типу

Про зв’язок між споживанням кави та захистом від діабету вчені говорять давно.

Нещодавній великий мета-аналіз низки досліджень підтверджує цей зв’язок.

Було показано, що біологічно активні сполуки у каві, як-от хлорогенова кислота, поліпшують чутливість до інсуліну та метаболізм глюкози.

Джерело антиоксидантів

Згідно з недавнім дослідженням, результати якого опубліковано у виданні Journal of Nutrition, кава насправді містить величезну кількість антиоксидантів, які нейтралізують вільні радикали та захищають клітини від окислювальних процесів. Таким чином, захищаючи організм від багатьох хронічних хвороб та уповільнюючи старіння.

Захист печінки

Регулярне вживання кави пов’язане зі зниженням ризику захворювань печінки, включно з цирозом і раком печінки. Вважається, що цей ефект пов’язаний із протизапальними та антиоксидантними властивостями кави.

Захист від деяких видів раку

Нещодавня публікація в авторитетному виданні European Journal of Cancer Prevention свідчить, що споживання кави пов’язане зі зниженням ризику розвитку деяких видів раку. Зокрема, дослідники говорять про досить вагомі докази того, що антиоксиданти в каві особливо ефективні у перешкоджанні раку печінки та кишечника.

poster
Дайджест головних новин
Безкоштовна email-розсилка лише відбірних матеріалів від редакторів NV
Розсилка відправляється з понеділка по п'ятницю

Позитивний вплив на мікробіом кишечника

Споживання кави може вплинути на мікробіом кишечника. Кава містить поліфеноли, харчові волокна та інші біологічно активні сполуки, які можуть стимулювати зростання корисних бактерій у кишечнику. Це дуже важливий позитивний ефект кави, адже здоровий мікробіом кишечника необхідний для загального стану здоров’я, імунної функції та травлення.

Захист від депресії

Дослідження підтверджують, що помірне споживання кави пов’язане зі зниженням ризику депресії. Цей ефект, ймовірно, пов’язаний із стимуляційною дією кофеїну на центральну нервову систему, що може поліпшити настрій і когнітивні функції.

Поліпшення фізичних показників

Кава корисна для тих, хто активно займається спортом і регулярно проводить інтенсивні тренування.

Кофеїн стимулює нервову систему, підвищує рівень адреналіну в крові та призводить до загального поліпшення фізичних показників.

Зниження ризику інсульту

Помірне споживання кави пов’язане з нижчим ризиком інсульту. Насамперед тому, що кава поліпшує функцію кровоносних судин і захищає від запальних процесів.

Скільки кави потрібно пити на день?

Скільки кави потрібно вживати (Фото: Rudy and Peter Skitterians/Pixabay)
Скільки кави потрібно вживати / Фото: Rudy and Peter Skitterians/Pixabay

Помірне споживання кави зазвичай вважається безпечним та потенційно корисним для більшості здорових дорослих.

Що слід розуміти під словом «помірне»?

Управління санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів США рекомендує щоденне споживання до 400 міліграмів (мг) кофеїну, що приблизно еквівалентно 3−4 чашкам (240 мл кожна) звареної кави на день.

Однак індивідуальна переносність кофеїну може сильно відрізнятися у різних людей.

Деякі люди можуть відчувати негативні ефекти, як-от занепокоєння, безсоння або проблеми із травленням, навіть за меншої кількості кофеїну.

Не слід забувати і про те, що у вашому раціоні можуть бути інші джерела кофеїну. Наприклад, чай, шоколад, енергетичні напої та деякі ліки.

Чи правда, що основну користь приносить саме кофеїн? Чи не краще тоді пити чай?

Що корисніше – кава чи чай? (Фото: Craig Melville/Pixabay)
Що корисніше – кава чи чай? / Фото: Craig Melville/Pixabay

Багато корисних властивостей кави дійсно пов’язані з кофеїном, який також міститься у чаї.

Деякі позитивні ефекти кави, наприклад, поліпшення когнітивних функцій, пильність, поліпшення настрою та фізична працездатність, можна віднести до стимулюючих властивостей кофеїну.

Отже, вживання чаю, який також містить кофеїн, може дати аналогічні ефекти.

Однак важливо відзначити, що вміст кофеїну в чаї зазвичай нижчий, ніж у каві. Наприклад, чашка завареної кави об'ємом 200−250 мл зазвичай містить 80−100 мг кофеїну, тоді як така ж кількість завареного чорного чаю містить близько 40−70 мг. Для зеленого чаю цей показник ще нижчий — 20−45 мг.

Крім кофеїну, і кава, і чай містять інші біологічно активні сполуки, які сприяють їхній користі для здоров’я.

Кава багата антиоксидантами, як-от хлорогенова кислота, а чай багатий катехінами і флавоноїдами, які також мають антиоксидантні та протизапальні властивості. Ці сполуки можуть забезпечувати унікальні переваги, пов’язані з кожним напоєм.

Підсумовуючи, можна сказати, що, незважаючи на те, що користь кави та чаю для здоров’я частково збігається через вміст у них кофеїну, кожен напій також містить унікальні сполуки, які роблять свій внесок у відповідні ефекти, що зміцнюють здоров’я. Вибір між кавою та чаєм може залежати від особистих уподобань, чутливості до кофеїну та конкретної користі для здоров’я, яку ви шукаєте.

Які компоненти роблять внесок у позитивний ефект кави, крім кофеїну?

Кава корисна не тільки завдяки кофеїну (Фото: Myriams-Fotos/Pixabay)
Кава корисна не тільки завдяки кофеїну / Фото: Myriams-Fotos/Pixabay

Декілька сполук у каві, крім кофеїну, сприяють її користі для здоров’я.

  • Хлорогені кислоти. Це група поліфенольних сполук з антиоксидантними і протизапальними властивостями. Хлорогенні кислоти пов’язані з кількома перевагами для здоров’я, зокрема поліпшення метаболізму глюкози, зниження ризику діабету 2 типу і потенційні ефекти втрати ваги.
  • Тригонелін — ця алкалоїдна сполука має антибактеріальні властивості та надає аромат і смак кави. Тригонелін також може відігравати роль у запобіганні карієсу і пов’язаний зі зниженням ризику розвитку діабету 2 типу.
  • Кафестол і кахвеол — це два дитерпени, що містяться в каві, переважно в нефільтрованій каві, як-от френч-прес або кава по-турецьки. Ці сполуки мають антиоксидантну та протизапальну дію і можуть допомогти захистити печінку від ушкоджень.
  • Меланоїдини — складні високомолекулярні сполуки, що утворюються в процесі обсмажування. Меланоїди визначають колір, смак і аромат кави. Вони також мають антиоксидантні властивості і можуть допомогти регулювати мікробіоту кишечника, сприяючи здоровому середовищу кишечника.
  • Кава містить невелику кількість ніацину ітамін B3), який необхідний для енергетичного обміну та клітинних функцій. Ніацин утворюється в процесі обсмажування внаслідок розпаду тригонеліну.
  • Також кава містить слідові кількості мінералів, таких як калій, магній та марганець, які необхідні для різних фізіологічних процесів і загального стану здоров’я.

Три причини, чому краще пити чай, а не каву

Чому краще пити чай замість кави (Фото: Jill Wellington/Pixabay)
Чому краще пити чай замість кави / Фото: Jill Wellington/Pixabay

Насамкінець повернемося до питання, яке хвилює багатьох, про те, чи є чай гідною альтернативою каві. І що корисніше — кава чи чай.

Є кілька причин, через які чай може вважатися кориснішим для певних людей або в певних ситуаціях.

Низький вміст кофеїну в чаї

Чай зазвичай містить менше кофеїну, ніж кава ив. вище). Для тих, хто чутливий до кофеїну або потребує обмеження його споживання за станом здоров’я, чай може бути кращим варіантом. Нижчий вміст кофеїну в чаї може допомогти знизити ризик побічних ефектів, як-от нервозність, занепокоєння та порушення сну.

Чай багатий катехінами та флавоноїдами

Чай, особливо зелений, багатий на катехіни і флавоноїди, які є потужними антиоксидантами з протизапальними властивостями.

Ці сполуки пов’язані з різними перевагами для здоров’я, зокрема зниження ризику серцевих захворювань, деяких видів раку та поліпшення функції мозку.

Хоча кава також містить антиоксиданти, їх конкретні типи та кількості відрізняються від тих, що містяться у чаї. З цього погляду чай є кориснішим для здоров’я напоєм.

Чай ефективніший для схуднення

Деякі дослідження показують, що зелений чай, зокрема, може сприяти зниженню ваги за рахунок посилення окислення жирів і поліпшення обміну речовин.

Вважається, що катехін EGCG (галлат епігаллокатехіну) та кофеїн у зеленому чаї працюють разом, щоб посилити ці ефекти.

Кава теж має здатність допомагати в зниженні ваги, але є наукові докази на користь того, що зелений чай краще допомагає позбавлятися зайвої ваги.

Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. NV не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. NV також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.

Показати ще новини
Радіо NV
X