Сім дивовижних переваг чаю. Ви про них точно не знали

26 жовтня 2021, 22:00
НВ Преміум
Вы также можете прочесть этот материал на русском языке
Чай — це унікальний напій, який позитивно впливає на здоров’я (Фото:Sabri Tuzcu / Unsplash)

Чай — це унікальний напій, який позитивно впливає на здоров’я (Фото:Sabri Tuzcu / Unsplash)

Ні для кого не секрет, що пити чай корисно. Цей напій став невід'ємною частиною життя людей у багатьох країнах, а в країнах Східної Азії він і зовсім вважається за ліки проти усіх хвороб.

На Стародавньому Сході століттями вживали чай для поліпшення здоров’я. І зараз в традиційній медицині, чай є способом лікування симптомів застуди і грипу.

Мало хто знає про всі корисні властивості чаю, адже його можна використовувати не тільки як аперитив для «смачненького».

Відео дня

Чай може допомогти захистити здоров’я мозку, поліпшити здоров’я серця і навіть запобігти деяким видам раку. І це тільки початок в списку всіх неймовірних переваг цього старовинного напою для вашого організму.

1. Здоров’я вашого серця

Експерти з провідних американських університетів, в тому числі з Гарварду і Джона Хопкінса, вважають чай найкориснішим напоєм після води. Тому не дивують дослідження, які показують, що вживання чаю може значно знизити ризик серйозних серцевих захворювань, включаючи серцевий напад і утворенню тромбів.

Чай володіє протизапальними властивостями, які допомагають заспокоїти тканини артерій. Це допомагає звести до мінімуму ризик запалення, яке може обмежити кровообіг і викликати згортання крові.

І дуже важлива його властивість, якщо ви страждаєте від високого тиску, чай може допомогти впорається з цією проблемою і як бонус — знизити рівень холестерину.

2. Знижує ризик виникнення раку

Чаї, як і інші рослинні продукти, трави, спеції, овочі і фрукти, містять деякі натуральні компоненти, які можуть бути корисні з точки зору імунітету і боротьби з раком.

Дослідники вивчили вплив чорного і зеленого чаю на рак і виявили деякі важливі профілактичні переваги, в тому числі зниження ризику розвитку: Рак прямої кишки на 60%, рак товстої кишки: 42%, рак травної системи 32%, рак сечовивідних шляхів 60%, рак підшлункової залози 37%, рак шкіри 42%.

3. Підвищення імунітету

У наш непростий час дуже важливо будь-якими відомими способами підвищувати імунітет, і чай тут як ніколи буде доречним. L-теанін, речовина, що міститься в ньому, зміцнює імунну систему і допомагає людському організму захищатися від бактерій, вірусів і грибків.

Дослідження, опубліковане в Proceedings of the National Academy of Sciences, показало, що люди, які щодня випивали п’ять чашок чорного чаю, збільшували в чотири рази рівень інтерферону, природної системи захисту, за дві-чотири тижні. Таким чином древній напій «може посилити вроджену імунну відповідь, щоб пом’якшити безпрецедентну пандемію COVID-19.

4.

Яскрава посмішка

Чай є одним з найпопулярніших напоїв у світі, і, маючи всього пару калорій на порцію, він багатий на флавоноїди, які також роблять його одним з найбільш корисних для здоров’я напоїв в світі.

Вони ж можуть допомогти запобігти утворенню зубного нальоту і зміцнити зубну емаль. Недавнє дослідження, опубліковане в Журналі пародонтологии, показало, що в зеленому чаї міститься багато антиоксидантів, які зменшують хвороби, що вражають зуби і підтримують їх структури. Дослідження проаналізувало стан ясен майже у 1000 чоловіків і показало, що у тих, хто регулярно п'є зелений чай, здоров’я ясен краще, ніж у тих, хто не пив.

5.Допоможе схуднути

Екстракт зеленого чаю є популярною добавкою для схуднення завдяки таким компонентам, як катехіни і галлат епігаллокатехін, які можуть позитивно вплинули на зниження ваги у тварин.

Зелений чай також зменшує зростання і поширення жирових клітин, які називаються адипоцитами, і збільшує розщеплення тригліцеридів, форми зберігання жиру, для виробництва енергії.

6. Сприє травленню

Чай допомагає оптимізувати травлення і може лікувати безліч проблем, від нудоти і розлади шлунка до діареї. Імбирний чай — це трав’яний чай, який здавна використовувався в Китаї і Індії для лікування розладу шлунку. Інгредієнти містяться в імбирі — гингерол і шогаол, заспокоюють слизову оболонку шлунка і запобігають блювоту. Чай з м’яти перцевої також допомагає заспокоїти розлад шлунка завдяки високому рівню антиоксидантів і ментолу.

Чай також містить дубильні речовини, які, як було доведено, зменшують запалення кишківника. Це може допомогти заспокоїти спазми шлунку і вилікувати синдром подразненого кишківника.

7.

Покращує роботу вашого мозку

Одним з основних інгредієнтів зеленого чаю є кофеїн, який може блокувати хімічний посередник в мозку, званий аденозином, який контролює, коли ви відчуваєте сонливість або прилив енергії. Блокування аденозину може запобігти сонливості, тому багато людей вживають кофеїн, щоб не спати і зберігати ясність розуму.

Надмірне виробництво аденозину в головному мозку також пов’язано з когнітивними порушеннями, такими як хвороба Альцгеймера і Паркінсона. Дослідження показують, що регулярне вживання кофеїну може знизити ризик розвитку цих станів.

Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. НВ не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. НВ також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.

Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. НВ не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. НВ також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.

poster
Підписатись на щоденну email-розсилку
матеріалів розділу Здоров'я
Головні новини про здоров’я, фітнес та харчування
Щосуботи

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X