Який сир найкорисніший? Вісім видів, які варто обрати, якщо ви піклуєтесь про своє здоров’я

Однак не всі сири однакові, багато з них мають погану репутацію (Фото:Andra C Taylor Jr/Unsplash)
Важко сказати, які сири найкращі у світі, оскільки багато в чому це залежить від особистого смаку та кулінарних уподобань, однак, деякі види сирів мають високу поживну цінність і можуть бути корисними для вашого здоров’я.
Виробництво сиру існує вже понад 8000 років у різних культурах у всьому світі. Сир — це дуже поживний продукт, багатий на білки, кальцій, вітаміни та мінерали. Він може бути корисним для здоров’я, але також містить багато жирів і солі, тому потрібно вживати його помірно.
Не всі сири однакові, багато з них мають погану репутацію, вони можуть негативно впливати на нашу талію та збільшувати цифру на вагах. Хоча всі сири слід їсти в помірних кількостях, є деякі, які є гарним доповненням до вашого раціону.
Моцарелла
Один з найбільш корисних сирів — це моцарела. Вона має відносно низький вміст жиру та калорій, що робить її більш здоровим варіантом сиру порівняно з іншими. Продукт також містить пробіотики, такі як бактерії Lactobacillus casei і Lactobacillus fermentum.
Моцарелла добре поєднується з багатьма продуктами і є складовою частиною багатьох популярних страв, таких як піца, салат Капрезе та інші.
Рікота
Цей сир має мало жирів та вуглеводів, але багатий на білки, кальцій та інші поживні речовини. Його можна використовувати для приготування смачних десертів та салатів.
Фета
Такий вид сиру має менше калорій, ніж більшість інших сирів, і містить білки, кальцій та поживні речовини. Він є чудовим доповненням до салатів та страв зі смаженим м’ясом.
Чеддер
Продукт може мати високий вміст кальцію та білків, а також менше жирів, ніж деякі інші жирні сири. Він має насичений смак і добре підходить для бутербродів та страв з грибами та беконом.
Проблема в тому, що багато сиру чеддер у продуктовому магазині проходить інтенсивну обробку, тому, купуючи його, пам’ятайте, що краще вибрати органічний сир з меншою кількістю натрію.
Пармезан
У сирі пармезан більше білка, ніж в інших сирах. У пармезані вдвічі більше білка, ніж, наприклад, у козячому сирі. Також, це сир з найнижчим вмістом лактози, що робить його ще одним хорошим вибором для людей із чутливістю.
Козячий сир
Козячий сир може бути хорошим варіантом для людей, які погано переносять сир з коров’ячого молока. Це тому, що казеїновий білок у козячому сирі не викликає запальних ефектів, як у інших видів молочних продуктів. Козячий сир також має високий вміст селену, поживної речовини, яка допомагає захистити організм від запалення.
Гауда
Традиційний сир, виготовлений із коров’ячого молока, гауда миттєво впізнається по своїм фірмовим дірками, які утворюються газами, що виділяються під час бродіння.
Гауда особливо багата мінералом кальцію та джерелом вітаміну K2, поживних речовин, необхідних для здоров’я кісток і зубів. Це також джерело сполук, які пригнічують ангіотензинперетворювальний фермент (АПФ), розслаблюючи вени та артерії, що потенційно може допомогти знизити артеріальний тиск.
Гауда також містить антиоксиданти, які захищають серцево-судинну систему від впливу високих рівнів солі, це особливо актуально для тих, хто чутливий до солі.

Едам
Едам родом з Нідерландів виготовляють із напівзнежиреного коров’ячого молока. Він має менший вміст калорій і жиру, ніж багато інших сортів сиру, він містить дивовижну кількість кальцію.
Як і гауда, Едам містить ті ж сполуки, які мають ефект зниження артеріального тиску, а також антиоксиданти, які захищають серцево-судинну систему від впливу високих рівнів солі.
Як обрати якісний сир
Вибираючи ідеальний сир для страви, важливо враховувати ваші смакові уподобання. Ви любите ніжні чи гострі сири? Ви віддаєте перевагу вершковим чи розсипчастим сирам? Існує так багато смачних сортів сиру, тож знайдіть час, щоб подумати про свої смакові уподобання, щоб вибрати сир, який підходить саме вам.
Якщо мова про якість, важливо звернути увагу на його тип, дату виготовлення та термін придатності. Також слід перевірити маркування сиру, щоб переконатися в якості його інгредієнтів. Вид молока, жирність, смак та текстура є також важливими факторами. Кожен вид молока має свої особливості та смакові властивості. Смак та текстура сиру можуть бути м’якими, кремовими, гострими, твердими тощо, тому вибір залежить від смакових уподобань та призначення сиру для певної страви.
Зверніть увагу на високоякісний сир, який пройшов належну витримку. Сири, які витримувалися протягом тривалого періоду часу, будуть більш ароматними та складними. Ви також повинні шукати сири, виготовлені з натуральних інгредієнтів і не містять штучних ароматизаторів і консервантів. Таким чином, ви будете використовувати сир, який покращить вашу страву, а не додасть дивних або несмачних смаків.
Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. NV не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. NV також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.