Забудьте про каву. П’ять напоїв, які дійсно корисні для вашого мозку

25 листопада 2020, 21:02
НВ Преміум
Вы также можете прочесть этот материал на русском языке

Всі знають, що ранкова чашка кави допомагає збадьоритися. Однак є й інші напої, які сприятливо впливають на роботу мозку. До того ж набагато більше, ніж кава.

Світ починає потихеньку божеволіти через ноотропи — натуральні, але частіше — синтетичні препарати, які стимулюють роботу мозку.

Передбачається, що ноотропи захищають нервові клітини, підсилюють кровотік і усувають нестачу кисню в тканинах, впливають на нейромедіатори (речовини, за допомогою яких нервові клітини спілкуються між собою) і підсилюють взаємозв'язки нейронів.

Відео дня

У деяких країнах таблетки й напої, що містять ноотропи, стають буквально хітами продажів. І це попри те, що медики досі не підтвердили їх ефективність.

Тим часом дослідники одностайні в тому, що деякі природні ноотропи дійсно ефективні (їх застосовують для відновлення хворих, які перенесли інсульт).

І, що важливіше в контексті цієї статті, натуральні ноотропи містяться в деяких напоях, які кожен з нас може без проблем пити щодня. І користь буде відчутною у будь-якому віці — від дитячого до літнього.

Ба більше, саме в цих напоях містяться вітаміни й антиоксиданти, які також дуже сприяють здоров’ю мозку і його активній діяльності.

1 Зелений чай

Власне, про користь зеленого чаю сказано вже не менше, ніж про користь кави. І водночас, на відміну від кави, зелений чай вкрай рідко (щоб не сказати — ніколи) стає об'єктом обговорення в негативному руслі.

Давно і незаперечно встановлено, що він містить безліч антиоксидантів, вельми корисних для здоров’я.

Водночас у зеленому чаї (на відміну від чорного) міститься порівняно небагато кофеїну. Тому він бадьорить, але, як то кажуть, не дуже.

Велика чашка зеленого чаю дасть вам менше кофеїну, ніж звичайна порція еспресо.

Але це не означає, що зелений чай не актуальний для поліпшення роботи мозку. Нещодавнє велике метадослідження, яке проаналізувало результати понад 20 інших робіт, показало, що вживання зеленого чаю поліпшує роботу пам’яті, підвищує уважність і здатність до концентрації.

Це пояснюється таким фактом. За деякими дослідженнями, в зеленому чаї містяться два багатообіцяючі ноотропи — Л-теанін і галлат епігаллокатехіну.

Л-теанін, на думку багатьох вчених, у поєднанні з кофеїном підвищує уважність. А галлат епігалокатехіну, ймовірно, вміє боротися з нейродегенеративними захворюваннями. Простіше кажучи, захищає нейронні зв’язки в мозку від різних руйнувань.

Можливо, саме тому деякі народи здавна вважають зелений чай засобом для продовження життя.

2 Кефір

Так-так, саме той кефір, який вас привчала пити ваша бабуся. І який ви, ставши дорослим, ймовірно, закинули заради новомодних йогуртів. Які ще й підсолоджують. Але про це іншим разом.

Кефір — це ферментований молочний напій з вмістом пробіотиків. Він славиться своєю здатністю збільшувати зростання корисних бактерій у вашому кишківнику.

А це натомість має безпосередній стосунок до роботи мозку. Про цей зв’язок свідчать численні дослідження.

Кефір, на відміну від більшості йогуртів (які теж містять пробіотики) рідко продають разом з підсолоджувачами, наповнювачами тощо. Тому його не обов’язково намагатися робити самостійно. Цілком можна купувати кефір у магазинах.

3 Апельсиновий сік

Радити пити апельсиновий сік у контексті здорового способу життя — така ж банальність, як і радити не курити.

Але в цій статті про апельсиновий сік варто поговорити в новому світлі.

Почати можна з того, що славнозвісний вітамін С, заради якого зазвичай і п’ють апельсиновий сік, корисний не тільки для імунної системи, вироблення гормонів, синтезу білка колагену і процесу кровотворення це — далеко не повний список).

Вітамін С, за деякими дослідженнями, має здатність захищати нейронні зв’язки в мозку. Та й загалом оптимізувати його роботу.

Відповідно до одного з недавніх великих досліджень, вітамін С безумовно призводить до поліпшення роботи пам’яті, концентрації уваги, що, зокрема, проявляється у вивченні іноземних мов.

А вітаміну С в апельсиновому соку хоч відбавляй. В одній склянці міститься 90% добової норми вітаміну С (згідно з рекомендаціями ВООЗ). Зрозуміло, що йдеться про свіжовичавлений сік. Хоча і консервований апельсиновий сік також корисний, головне стежити, щоб у ньому не було цукру.

Хоча варто обмовитися. Сам по собі апельсиновий сік містить велику кількість фруктози і калорій. Тому деякі медики рекомендують все-таки відмовитися від соку і їсти самі апельсини. Так ви знизите частку цукру і кількість калорій. До речі, в цьому випадку ви отримуєте ще й цінну клітковину.

Ну а один цілий апельсин містить близько 70−75% добової норми вітаміну С.

4 Зелені соки та овочеві смузі

Смузі поступово стають must have для справжніх ентузіастів здорового харчування і взагалі ЗСЖ.

Термін «зелений сік» вже знайомий багатьом із них.

Об'єднаймо все це в один пункт, оскільки йдеться про різні форми (їх може бути безліч), об'єднані однією концепцією.

Зелені овочі та фрукти самі по собі вельми корисні. Однак часом досить складно змусити себе з'їсти таку кількість безпосередньо плодів, щоб отримати достатню кількість поживних елементів, які в них містяться.

Тому простіше зробити комбінований сік або смузі, включивши до складу найкорисніші продукти.

Чому йдеться саме про зелені овочі та фрукти? Все просто.

Вони надзвичайно багаті вітамінами мова не тільки про вітамін С) і антиоксиданти, які в комплексі поліпшують роботу пам’яті й підвищують загальну розумову активність.

Рецептів тут може бути безліч. Кожен може сам вибрати для себе приємне на смак поєднання. Серед найпоширеніших інгредієнтів — авокадо, огірки, зелені яблука, лемонграсс, селера, шпинат.

5 Сік з чорниці

Про те, що чорниця — це суперпродукт, написано сотні й тисячі статей. Її користь доводить безліч досліджень.

Чорниця багата антиоксидантами і є джерелом вітаміну С, калію, магнію, фосфору і безлічі інших.

Нещодавно було опубліковано велике дослідження, яке підтверджує користь чорниці для мозку. Особливо — для роботи пам’яті, причому як короткострокової, так і довгострокової.

Зазвичай чорницю їдять у вигляді, власне, ягід чорниці. Однак цінителі смузі та молочних коктейлів віднедавна активно використовують чорничний сік.

Він буквально наповнений усіма перерахованими вище корисними компонентами, до того ж чорниця не така багата вуглеводами, які, потрапивши в організм, розчиняються і перетворюються на фруктозу, як апельсин. Тому рекомендація їсти самі плоди, а не пити сік, у випадку з чорницею не настільки актуальна.

Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. НВ не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. НВ також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.

poster
Підписатись на щоденну email-розсилку
матеріалів розділу Здоров'я
Головні новини про здоров’я, фітнес та харчування
Щосуботи

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X