Всюдисущі вбивці. Що таке антиоксиданти і наскільки вони корисні насправді
Антиоксиданти. Мабуть, всі вже чули це слово в рекламах різноманітних товарів — від продуктів харчування і до косметичних засобів. Скільки правди в обіцянках виробників і чи можна їм довіряти?
Щоб відповісти на ці питання, необхідно згадати, що ж власне таке — антиоксиданти.
В нашому організмі щосекунди відбуваються мільйони хімічних реакцій. В результаті деяких із них утворюються вільні радикали — молекули, що містять кисень із додатковим електроном. Такий кисень надзвичайно реактивний і може з легкістю пошкоджувати здорові клітини. Само собою, організм бореться з цим явищем, утворюючи природні антиоксиданти.
В такому світлі, природньою є ідея «допомогти» нашому тілу, споживаючи додаткові антиоксиданти з їжею, у вигляді біологічно активних добавок чи якимось іншим чином.
І тут ми підходимо до головної дилеми: чи всяка слушна теорія має реальне практичне значення? На щастя, за останні десять років, вчені дослідили тему антиоксидантів досить ретельно. Багато інформації можна знайти в електронній бібліотеці Кохрейнівського товариства — спільноти вчених, які систематизують всі наявні докази з різноманітних медичних питань.
Якщо ми перейдемо у відповідний розділ, то знайдемо кілька десятків оглядів, висновки яких сформульовані схоже: «на даний момент немає достатньо доказів, щоб стверджувати користь антиоксидантів». Мова йде про лікування різноманітних захворювань нервової системи, серця і судин, внутрішніх органів. https://www.cochrane.org/search/site/antioxidants
Більше того, при деяких станах антиоксиданти можуть бути небезпечними. Приміром, вони збільшують летальність у пацієнтів із раком шлунково-кишкового тракту.
Ну добре, антиоксиданти не є ліками, але як щодо добавок з ними? Чи можуть вони зміцнювати здоров’я і боротись зі старінням?
Ще в далекому 2009 році в дослідженні на генетично модифікованих мишах було чітко показано, що підвищення антиоксидантної активності не покращує виживання, не впливає на старіння.
Профілактичний прийом здоровими людьми також неефективний. Рутинне вживання деяких антиоксидантів (бета-каротину, вітаміну Е та високих доз вітаміну А), можливо, підвищує летальність.
Закономірно, що державні регулятори не лишаються осторонь і реагують на інформацію, надану вченими.
В 2012 році міністерство сільского господарства США видаляє базу даних антиоксидантної активності продуктів харчування.
Через відсутність доведеної користі.
Європейська адміністрація з безпеки продуктів харчування заявила про відсутність доведеного впливу антиоксидантів на здоров’я. Але покупців і виробників це не зупиняє.
За останні 60 років на наших очах корисна наукова концепція перетворились на монструозну шарлатанську індустрію, яка безсоромно дурить десятки мільйонів людей.
Антиоксиданти, на сьогодні, це — маркетингове гасло. І ми схильні довіряти. Адже, набагато легше придбати чергову «чарівну пігулку», аніж покращити харчові звички, або почати займатись фізкультурою.
Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. НВ не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. НВ також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.

матеріалів розділу Здоров'я
Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.