Десять фантастично корисних продуктів, які обов’язково потрібно їсти восени. Ви ж не хочете захворіти до початку холодів?

2 жовтня 2021, 09:00
НВ Преміум
Вы также можете прочесть этот материал на русском языке
Осінній урожай включає в себе різноманітні коренеплоди і хрусткі фрукти (Фото:Prachi Palwe / Unsplash)

Осінній урожай включає в себе різноманітні коренеплоди і хрусткі фрукти (Фото:Prachi Palwe / Unsplash)

Осінь прекрасна пора року, щоб наповнити свій раціон смачними і корисними продуктами, які саме зараз принесуть максимальну користь для вашого здоров’я.

Перед тим як вдарять морози і сонця стане набагато менше, вам треба встигнути отримати якомога більше вітамінів для зміцнення свого імунітету.

Осінній урожай охоплює різноманітні коренеплоди і хрусткі фрукти — вони ідеально підходять для приготування пікантних страв, якими можна насолоджуватися в прохолодну погоду. І звичайно приємний бонус — ці ж осінні овочі і фрукти мають корисні для здоров'я властивості.

Відео дня

1. Гарбуз

Гарбуз багатий клітковиною і бета-каротином, що надає йому яскравого помаранчевого кольору. Бета-каротин перетворюється в організмі у вітамін А, який корисний для шкіри й очей.

За даними американських експертів, чашка нарізаного кубиками сирого гарбуза дає 3600 мкг бета-каротину. Ви також отримаєте в цілому 494 мкг вітаміну А на чашку, що становить близько 55 відсотків вашої денної норми, що робить його ще одним із найкращих джерел.

При покупці цього продукту пам'ятайте, що великі гарбузи менш ароматні, тому вибирайте для приготування гарбузи маленького розміру.

На жаль, далеко не всім подобається пікантний смак гарбуза, в цьому випадку резонно збалансувати його солодкий смак а, за допомогою пікантних трав, таких як шавлій і каррі.

2.

Буряк

Яскравий і насичений колір буряка обумовлений бетаціанінами — фітохімічною речовиною, що діє як потужний антиоксидант, який допоможе знизити ризик серцевих захворювань. Традиційно буряк також використовувалася як детоксифікатор печінки.

Буряк є джерелом природних нітратів і може допомогти підтримувати нормальний кров'яний тиск. Запікання або приготування на пару буряка дозволяє легко зняти шкірку. З неї також можна зробити чіпси, якщо тонко нарізати її і запікати в духовці, або їсти в сирому вигляді, для цього варто її дрібно порізати й додати в салати.

3. Батат

Хоча батат можна готувати цілий рік, його яскравий смак по-особливому цінується саме восени, він сповнений клітковини і вітаміну А. Він також є хорошим джерелом калію і вітаміну С.

Батат також неймовірно багатий бета-каротином, антиоксидантом, відповідальним за яскраво-оранжевий колір овочів.

Фактично, одна чашка (200 грамів) запеченого батату з шкіркою забезпечує нас максимальною кількістю бета-каротину, який потрібен середній дорослій людині на день.

Що цікаво, у народі батат ще називають «солодкою картоплею» через схожість в смаку, але насправді він не відноситься до того ж сімейства овочів. Спробуйте його як гарнір до сніданку або запікайте з часником і оливковою олією.

4. Броколі

Одне з найбільших переваг броколі - це вміст в ньому поживних речовин. Він багатий широким спектром вітамінів, мінералів, клітковини і інших біоактивних сполук.

Броколі дуже поширений в осінній період, різні методи приготування, такі як кип'ятіння, приготування в мікрохвильовій печі або на пару, жарка з перемішуванням, змінюють поживний склад овочів, особливо зменшуючи вміст вітаміну С, а також розчинного білка і цукру. Варка на пару має найменшу кількість негативних ефектів.

Всього півсклянки (78 грамів) приготовленої броколі забезпечує 84% рекомендованої добової норми споживання (РСНП).

5. Груша

Коли ми можемо купувати фрукти цілий рік, ми забуваємо, що у них є пори року. Груші найсмачніші восени, саме в цей період вони досягають  свого піку. Груші унікальні тим, що не дозрівають на дереві; вони дозрівають при кімнатній температурі після збору.

Груші відмінно підходять для вживання як у свіжому вигляді, так і для консервування на зиму. Спробуйте груші на грилі, або просто нарізані з сиром і вином. Якщо ви їсте шкірку, одна груша середнього розміру містить 6 грамів клітковини, яка допомагає вам  бути ситим, зберігати здоров'я серця і кишечника.

Груші також відносно низькокалорійні і не містять доданого цукру. З'єднайте грушу з білком, наприклад, сиром або горіхами і отримаєте повноцінний, здоровий перекус.

6. Журавлина

Осінь — час, щоб познайомитися з цими терпкими ягодами і їх багатством поживних властивостей. Журавлину не дарма називають суперпродуктом, вони містять багато антиоксидантів. Дослідження показало, що з 20 поширених фруктів, журавлина має найвищий рівень фенолів.

Вони містять з'єднання, зване проантоціанідіни, яке може запобігти прилипанню шкідливих бактерій до стінки сечового міхура.

Свіжа і сушена журавлина добре поєднується з різноманітним м'ясом і птицею. Свіжу журавлину можна їсти сирою, але найчастіше її готують. Сушена журавлина прекрасно підходить для зернових і овочевих салатів і є корисною закускою в дорозі.

7. Баклажан

Баклажани — відмінна їжа для мозку через з'єднання назуніна, який захищає клітини мозку від окислення. Хлорогенова кислота, що міститься в баклажанах, також надає їм протиракові, противірусні і знижують рівень холестерину властивості.

Замочені або обсмажені в олії (баклажани діють як губки) або наповнені сиром принесуть більше шкоди, ніж користі. Але при більш здоровому харчування вони можуть стати кращим вибором для людини, що сидить на дієті, якщо споживати всього 20 калорій на чашку.

8. Брюссельська капуста

Брюссельська капуста — один з найбільш недооцінених овочів осені. Ось як часто вона трапляється у вас в раціоні?

І те, як ви їх готуєте, є ключовим моментом: чи буде вона шалено смачною або огидною, (на жаль, таке теж можливо).

Якщо ви думаєте, що брюссельська капуста придатна тільки для варіння або для парового приготування, то ви дуже  помиляєтеся.

Експерти настійно рекомендують обсмажувати брюссельську капусту, щоб зробити її максимально смачною. Таким чином, вона буде хрусткою і карамелізованою, але при цьому залишиться корисною, і повною клітковини і антиоксидантів.

9. Яблука

Яблука - одні з найбільш споживаних фруктів в світі. Дослідження пов'язують споживання яблук зі зниженням ризику серцево-судинних захворювань, що може бути пов'язано з перевагами розчинної клітковини, що міститься в яблуках, яка знижує холестерин.

Яблука неймовірно універсальні, і їх можна їсти різними способами. Насолоджуйтесь ними окремо, з осіннім салатом або в ранковій тарілці вівсянки. Яблука можна використовувати навіть в ваших улюблених осінніх десертах, таких як яблучний пиріг.

10. Чорниця

Чорниця не тільки відмінний перекус, але і корисне доповнення до раціону більшості людей. Ці маленькі фрукти мають потужну антиоксидантну дію, яка допомагає знизити кров'яний тиск і поліпшити чутливість до інсуліну.

Якщо ви хочете збільшити споживання антиоксидантів, чорниця вам підійде. Антиоксиданти допомагають мінімізувати запалення, що, своєю чергою, зменшує пошкодження клітин.

Дослідники виявили, що птеростільбен - це ще один антиоксидант чорниці, який може допомогти придушити рак грудей і захистити від серцевих захворювань.

Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. НВ не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. НВ також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.

Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. НВ не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. НВ також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.

poster
Підписатись на щоденну email-розсилку
матеріалів розділу Здоров'я
Головні новини про здоров’я, фітнес та харчування
Щосуботи

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X