П’ять продуктів, які стануть корисними для очей. Що раніше ви про них дізнаєтеся, то ліпше

24 січня, 21:00
НВ Преміум
Вы также можете прочесть этот материал на русском языке
Вчені попередили, що насувається епідемія короткозорості (Фото:Nathan Dumlao/Unsplash)

Вчені попередили, що насувається епідемія короткозорості (Фото:Nathan Dumlao/Unsplash)

Рідко хто замислюється про здоров’я своїх очей, та коли щось пішло не так, ми відразу вживаємо заходів, а може, є сенс діяти на випередження?

Особливо варто враховувати той факт, що ми живемо в епоху «інформаційного навантаження» через що наші очі наражаються на подвійну небезпеку.

Нещодавно вчені зробили заяву про епідемію короткозорості, що насувається, зокрема, спостерігається різке збільшення випадків проблем із зором у дорослого населення. Британські фахівці з’ясували, що люди, які народилися в 1960-х на 10% більш схильні до короткозорості, у порівнянні з тими, хто народився на десятиліття раніше.

Відео дня

Вчені припускають, що цю тенденцію спровокували комбінації генетичних факторів та факторів довкілля, а також збільшення часу перед екраном.

Однак ми ще сподіваємося побачити цей світ не розмитим, оскільки існують переконливі дані, що все можна виправити, якщо застосувати рекомендації громадської охорони здоров’я.

Одним з приписів щодо покращення зору є дієта, то чом би не з'їсти що-небудь, що допоможе зберегти здоров’я очей?

1. Риба

Як відомо, багато видів риби є багатими джерелами омега-3 жирних кислот, тому її вживання забезпечує користь у багатьох аспектах нашого організму. Риба, яка містить найвищі рівні омега-3, включає тунець, лосось, форель, скумбрія, сардини, анчоуси, оселедець.

Деякі дослідження показали, що риб’ячий жир може усунути сухість очей, у тому числі і через те, що ви проводите занадто багато часу за комп’ютером.

Якщо ви не їсте морепродуктів, ви можете отримати хороший запас омега-3, приймаючи добавки з риб’ячим жиром або інші вегетаріанські добавки, що містять олію.

2. Яйця

Яйця є першокласним білком, тобто вони містять усі необхідні організму незамінні амінокислоти, які значною мірою надходять із їжею. Одне яйце містить безліч вітамінів та поживних речовин, у тому числі лютеїн та вітамін А, які сприяють здоровому функціонуванню очей.

Дослідження показали, що вони особливо ефективні для захисту ваших очей, які схильні до окислювального стресу від світла екрана комп’ютера, планшета, смартфона та інших гаджетів. Антиоксиданти в яйці можуть захистити від дегенерації жовтої плями, що виникає з віком через вплив факторів довкілля.

3. Цільнозернові

Чому вам варто спробувати замінити рафіновані вуглеводи цільнозерновими альтернативами? Дієта, що містить продукти з низьким глікемічним індексом, може допомогти знизити ризик вікової дегенерації жовтої плями, а також вітамін Е, цинк та ніацин, що містяться у цільних зернах, сприяють загальному здоров’ю очей.

Вам варто замінити рафіновані вуглеводи на коричневий рис, цільний овес, цільнозерновий хліб і макарони, тому що цілісні зерна можуть принести користь вашим очам, захищаючи їх від умов, що погіршують зір, та знижуючи ризик втрати зору у пізнішому віці.

4. Цитрусові фрукти та ягоди

Фрукти просто необхідні, коли доходить до поповнення запасів найважливішого вітаміну С у вашому раціоні. Цитрусові фрукти та ягоди є відмінним джерелом вітаміну С і допомагають знизити ризик катаракти та дегенерації жовтої плями — двох основних причин сліпоти у дорослих.

Дослідження показують, що ваші очі потребують відносно високого рівня вітаміну С для правильного функціонування, що також може допомогти запобігти або, принаймні, відстрочити катаракту та вікову дегенерацію жовтої плями.

Багато інших продуктів містять вітамін С і захищають сітківку від пошкодження вільними радикалами, включаючи ягоди асаї та чорниці, остання особливо корисна для здоров’я, оскільки знижує ризик розвитку катаракти, глаукоми, серцевих захворювань та раку.

5. Горіхи та бобові

Щоб ваша тарілка була збалансована необхідними поживними речовинами та вітамінами, важливо правильно розставити пріоритети у своєму раціоні.

Фахівці припускають, що вживання в їжу горіхів та бобових також може покращити ваш зір у довгостроковій перспективі.

Горіхи є багатим джерелом омега-3 жирних кислот та вітаміну Е, які можуть захистити очі від вікових ушкоджень.

Квасоля, горох та сочевиця містять величезне кодичне біофлавоноїдів та цинку. Ці сполуки допомагають захистити сітківку та знизити ризик розвитку дегенерації жовтої плями й катаракти.

Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. НВ не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. НВ також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.

poster
Підписатись на щоденну email-розсилку
матеріалів розділу Здоров'я
Головні новини про здоров’я, фітнес та харчування
Щосуботи

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X