Але є нюанс. Біологи виявили варіант гена, який захищає від ожиріння

5 липня 2021, 15:36
Вы также можете прочесть этот материал на русском языке

В одному з найбільш повних досліджень генетики ожиріння група вчених визначила рідкісні варіанти генів, які захищають носіїв від набору ваги.

За словами Садаф Фарукі, дослідниці ожиріння з Кембриджського університету, яка не брала участі в дослідженні, ця робота є «демонстрацією сили генетики».

Генетики зазвичай шукають мутації, що викликають хворобу, але люди також можуть нести дещо різні версії гена, які сприяють хорошому здоров’ю. Фарукі зазначає, що знайти рідкісні варіанти, що забезпечують захист від хвороби, дуже складно, оскільки дослідження з секвенування зазвичай невеликі. Однак такі варіанти можуть привести до нових мішеней для ліків, додає вона.

Відео дня

Щонайменше 2,8 млн осіб щорічно помирають від надмірної ваги або клінічного ожиріння. Ожиріння збільшує ризик розвитку діабету 2 типу, хвороб серця, деяких видів раку і навіть важкої форми COVID-19.

Дієта і вправи можуть допомогти людям з ожирінням схуднути, але генетика також сильно впливає на те, чи розвинеться у людини хвороба. Дослідження, зосереджені на людях з крайнім ожирінням, виявили загальні варіанти генів — такі як «зламана» копія гена MC4R, пов’язана з регуляцією апетиту, — які підвищують ймовірність надмірної ваги у людей. Інша робота виявила тисячі генетичних варіантів, кожен з яких має незначний вплив на масу тіла; разом вони можуть значно збільшити ймовірність ожиріння.

У новому дослідженні автори секвенували геноми більше ніж 640 000 людей з Мексики, США і Сполученого Королівства, звертаючись тільки до екзому — частини геному, що кодує білки.

Це «величезний обсяг роботи», — каже Рут Лоос, генетик з Копенгагенського університету, яка не брала участь в дослідженні. За її словами, так само, як фотографія з тисячами пікселів показує крихітні деталі сцени, велика кількість учасників дослідження забезпечила «дуже високу роздільну здатність, щоб дістатися до найрідкісніших варіантів».

Потім дослідники вивчили мутації в генах, які були пов’язані з більш низьким або високим індексом маси тіла (ІМТ), найбільш загальноприйнятим, хоча і недосконалим, показником ожиріння. З 16 генів, пов’язаних з ІМТ, п’ять кодують білки клітинної поверхні, відомі як рецептори, пов’язані з G-білками.

Варіанти одного з цих генів — GPR75 — зчинили найбільший вплив на ІМТ. Люди, що несуть мутації, які деактивували одну копію цього гена, важили в середньому на 5,3 кілограми менше і мали вдвічі менші шанси на ожиріння в порівнянні з людьми з робочими версіями гена.

Щоб побачити, як GPR75 впливає на набір ваги, дослідники сконструювали мишей, позбавлених робочої копії гена. При використанні дієти з високим вмістом жирів гризуни набирали на 44% менше ваги в порівнянні з контрольними мишами. Модифіковані миші також краще контролювали рівень цукру в крові і були більш чутливі до інсуліну.

Проте, варіанти GPR75, які інактивують цей ген, зустрічаються рідко: здається, тільки один з 3000 людей має їх.

«Це впливає на дуже маленьку групу людей в світі», — каже Джайлс Йєо, генетик з Кембриджа, який не брав участі в дослідженні. За його словами, той факт, що відсутність GPR75 надає таке явну і сильну захисну дію на мишей, передбачає, що він бере участь в метаболічних шляхах, пов’язаних з ожирінням.

Таким чином, GPR75 може бути потенційною мішенню для ліків, говорять вчені. Зараз у медиків є дві перевірені молекули, які активують рецептор GPR75, але препарати, які його відключають, можуть запропонувати нові варіанти лікування для пацієнтів, які борються з ожирінням.

Робота також показує, що «можна узагальнити цей підхід і на інші ознаки і захворювання», такі як діабет 2 типу та інші порушення обміну речовин, — каже Лука Лотта, генетичний епідеміолог з Центру генетики Regeneron в США, який керував дослідженням.

Раніше НВ писав, що дослідники з Університету Пердью виявили, що вживання картоплі, в тому числі печеного і картоплі фрі допомагає контролювати рівень систолічного артеріального тиску навіть більшою мірою, ніж прийом добавок калію.

«Хоча значний упор часто робиться на зниження споживання натрія з їжею для кращого контролю артеріального тиску і ризику серцево-судинних захворювань, це тільки половина справи», — заявила Конні Уівер, доктор філософії, головна авторка дослідження.

«Калій відіграє таку ж важливу роль, і, можливо, співвідношення калію до натрію є найбільш важливим в контексті всієї харчової матриці, оскільки картопляна мука привела до більшого зниження показників натрію, ніж просто добавка калію», — підкреслила вона.

У клінічних випробуваннях взяли участь 30 чоловіків і жінок з діагностованою гіпертонією або передгіпертензією. Результати показали, що вживання печеної або вареної картоплі призводить до зниження систолічного артеріального тиску в порівнянні з контрольною групою, що харчувалася типовою американською дієтою, але без включення картоплі.

Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. НВ не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. НВ також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.

poster
Підписатись на щоденну email-розсилку
матеріалів розділу Здоров'я
Головні новини про здоров’я, фітнес та харчування
Щосуботи

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X