Смачного. Вчені виявили несподівану користь картоплі для здоров’я

24 червня 2021, 11:38
Вы также можете прочесть этот материал на русском языке

Картопля, особливо смажена, отримала погану репутацію через відсутність користі для здоров’я, оскільки містить багато вуглеводів, але дослідження в США змінює це уявлення.

Дослідники з Університету Пердью виявили, що вживання картоплі, в тому числі печеної і картоплі фрі допомагає контролювати рівень систолічного артеріального тиску навіть більшою мірою, ніж прийом добавок калію.

Відео дня

«Хоча значний упор часто робиться на зниження споживання натрію з їжею для кращого контролю артеріального тиску і ризику серцево-судинних захворювань, це тільки половина справи», — заявила Конні Уівер, доктор філософії, головна авторка дослідження.

«Калій відіграє таку ж важливу роль, і, можливо, співвідношення калію до натрію є більш важливим в контексті всієї харчової матриці, оскільки картопляна мука привела до більшого зниження показників натрію, ніж просто добавка калію», — підкреслила вона.

У клінічних випробуваннях взяли участь 30 чоловіків і жінок з діагностованою гіпертонією або предгіпертензією. Результати показали, що вживання печеної або вареної картоплі призводить до зниження систолічного артеріального тиску в порівнянні з контрольною групою, що харчувалася типовою американською дієтою, але без включення картоплі.

«Важливо провести клінічні випробування, які будуть слідувати обсерваційним дослідженням, щоб встановити причинно-наслідковий зв’язок між дієтою і здоров’ям», — сказала Уівер.

«Наприклад, в цьому клінічному дослідженні запечена картопля фрі не чинила ніякого впливу на кров’яний тиск, що суперечить результатам спостережень, принаймні, в короткостроковій перспективі», — додала вона.

Таким чином, споживання печеної або смаженої картоплі найкраще впливає на рівень артеріального тиску.

«Всї клінічні дослідження стикаються з обмеженнями; однак, незважаючи на виявлені в цьому дослідженні, строгість розробки дослідження сильна на відміну від будь-яких інших досліджень, які вивчали вплив цільної їжі і калію на високий кров’яний тиск», — сказала Уівер.

«Завдяки нашому ретельно контрольованому дослідженню балансу ми змогли визначити механізм, за допомогою якого картопля знижує кров’яний тиск. В цілому ми дійшли висновку, що відварена або запечена картопля може допомогти знизити систолічний кров’яний тиск, а запечена картопля фрі не чинить негативного впливу на кров’яний тиск і може бути частиною загальної здорової дієти «, — підкреслила вона.

Раніше НВ писав, що дослідники з Медичного коледжу Бейлора визначили не тільки абсолютно новий нервовмй ланцюг, який може впливати на ситість у мишей, але і навіть виявили, що вже схвалене ліки від СДУГ впливає на втрату ваги через той же самий шлях.

Експерти використовували комплекс передових інструментів для вивчення мозку мишей під час годування, включаючи оптогенетику, картування нейронних схем аж до клітинного рівня і живі записи нейронної активності.

В ході цих спостережень була виявлена абсолютно новий нейронний ланцюг, яка з'єднує два різних набору нейронів. Один з них виробляє нейромедіатор дофамін, який зазвичай асоціюється з почуттям задоволення і мотивації.

Поки миші їли, вчені спостерігали за активністю цих двох наборів нейронів і з’ясували, що ті, які відповідальні за виробництво дофаміну, названі DA-VTA, збільшили свою активність прямо перед тим, як гризуни перестали харчуватися.

Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. НВ не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. НВ також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.

Підписатись на щоденну email-розсилку
матеріалів розділу Здоров'я
Щосуботи

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X