Як не зіпсувати фігуру за тиждень Масляної — Сім видів безглютенового борошна для дійсно корисних млинців

8 березня 2021, 10:10
Вы также можете прочесть этот материал на русском языке

Цьогоріч початок Масляної збігається з 8 Березня — подвійний привід влаштувати застілля. Але як не набрати вагу, так важко скинуту на дієті після новорічних свят? Пропонуємо огляд корисних сортів борошна для зустрічі Масниці.

Що таке глютен і чому його варто уникати, у всякому разі, в значних кількостях, не чув останніми роками тільки ледачий.

Багато великих досліджень свідчать про те, що глютен становить загрозу, але з певними застереженнями. Наприклад, це ілюструє ця робота вчених з Гарвардського університету.

Відео дня

У цій статті ми зосередимося на безглютенових видах борошна. Їх використання позбавить вас від складної дилеми формування свого ставлення до глютену. А заодно побереже вашу фігуру під час Масляної 2021.

Борошно конняку

Новомодний продукт відкрили прихильники здорового способу життя. Борошно конняку виготовляють з висушеного кореня рослини Amorphophallus konjac, зовні схожої на буряк. Часто зустрічаються назви «конжаку» і «коньяку» — але до алкоголю продукт не має жодного стосунку.

Користь і склад

Практично на 100% продукт складається з клітковини. Борошно використовують багато виробників дитячого харчування і позначають у складі як глюкоманнан або Е425.

  • У 100 грамах міститься:
  • Білки — 2 г
  • Жири — 1.5 г
  • Вуглеводи — 94 г
  • Енергетична цінність — 190 ккал

Борошно має особливість — вбирає в 200 (!) разів більше рідини від власного обсягу. Добова норма становить 4 грами або 1 столову ложку. Розведіть порошок молоком або водою і отримайте основу для дієтичного борошна. Вираженого запаху і смаку борошно не має. Користь — у високому вмісті нерозчинної клітковини. Випічка з конняку, як щітка, очищає кишечник від шлаків.

Кокосове борошно

Коли з м'якоті вичавлюють олію, залишок м'якоті сушать і роблять борошно. Отриманий продукт відрізняється від кокосової стружки і не має вираженого аромату і смаку.

Користь і склад

Добра новина для тих, хто страждає від цукрового діабету: кокосове борошно має низький глікемічний індекс і не підвищує рівень глюкози в крові. Це означає, що млинці та інша випічка дозволені без обмежень.

У 100 грамах міститься:

  • Білки — 25 г
  • Жири — 10 г
  • Вуглеводи — 65 г
  • Енергетична цінність — 445 ккал

Продукт має у складі практично весь ряд вітаміну В, калій, кальцій, магній, натрій і на 100% складається з натуральної клітковини.

А ще з кокосового борошна виходять дуже смачні молочні коктейлі і хрустка паніровка до риби та м'яса.

Гречане борошно

Про користь гречаної каші всім давно відомо — це чудове джерело білка, заліза і амінокислот. Не менш корисне і борошно з висушеної крупи: сіруватий порошок з характерним смаком і ароматом.

Користь і склад

Гречане борошно — джерело корисних речовин: у ньому міститься 18 незамінних амінокислот. Повільні вуглеводи не беруть участі в утворенні жиру і надовго насичують організм енергією.

У 100 грамах міститься:

  • Білки — 14 г
  • Жири — 2 г
  • Вуглеводи — 74 г
  • Енергетична цінність — 370 ккал

Гречане борошно багате вітамінами групи В і має в складі рідкісний вітамін РР, знижує рівень глюкози в крові. Продукт корисно їсти людям, які страждають на цукровий діабет.

Господиням на замітку: з гречаного борошна виходять гарні ажурні млинці. Особливо добре смак продукту поєднується з різними м'ясними начинками.

Мигдальне борошно

Любителям вишуканої випічки добре відомі назви макаронів, біскоті або женуаз. Всі ці десерти готують з борошна, яке отримують у процесі висушування і перемелювання очищених горіхів.

Користь і склад

Мигдальне борошно корисне при недокрів'ї — це джерело бета-каротину, калію, магнію, кальцію, заліза і вітамінів групи В.

  • У 100 грамах міститься:
  • Білки — 27 г
  • Жири — 55 г
  • Вуглеводи — 15 г
  • Енергетична цінність — 600 ккал

При слові «жири» не варто лякатися — насичені жирні кислоти в складі не шкідливі для фігури. Млинці та інша випічка корисні для схуднення, а насичені смак і аромат мигдальної муки зроблять будь-який десерт вишуканим.

Амарантове борошно

Ще один вид корисного борошна готують із рослини з гарною назвою амарант. Цю агрокультуру в останні роки активно вирощують у всьому світі, хоча рослину ще в доколумбовій Америці називали «хліб інків».

Користь і склад

Борошно з амаранту містить речовину сквален — біологічно активний елемент, що знижує рівень холестерину.

  • У 100 грамах міститься:
  • Білки — 10 г
  • Жири — 2 г
  • Вуглеводи — 62 г
  • Енергетична цінність — 300 ккал

Амарантове борошно не має рівних за хімічним складом: вітаміни А, В, С, PP, калій, кальцій, магній, а також цинк і селен — найсильніші антиоксиданти. Борошно ідеально підходить для приготування вегетаріанських страв і рекомендується людям з целіакією — захворюванням, при якому категорично заборонено вживати продукти з глютеном.

Варто відзначити, що млинці та випічка з амаранту мають насичений горіховий смак.

Лляне борошно

Дієтологи в один голос говорять про користь лляної олії, яку отримують з насіння у процесі першого холодного віджимання. Макуху, що залишилася після цього, сушать і роблять борошно.

Користь і склад

За кількістю мікро-, макроелементів і вітамінів лляне борошно можна порівняти з рибним філе. Після віджимання олії в макусі залишаються всі корисні речовини: жирні насичені кислоти Omega-3 і Omega-6, які містяться в морській рибі, вітаміни А і В, калій, натрій, магній, залізо і фосфор.

  • У 100 грамах міститься:
  • Білки — 37 г
  • Жири — 10 г
  • Вуглеводи — 10 г
  • Енергетична цінність — 270 ккал

Борошно з льону не має вираженого смаку й аромату, містить багато нерозчинної клітковини. Випічка відмінно очищає кишечник від шлаків і поліпшує метаболізм.

На замітку господиням: у рецептах додавайте лляне борошно в тій же пропорції, в якій вказана пшеничне.

Соєве борошно

Наостанок варто згадати про соєве борошно, з якого в 90-і виробляли фарш, биточки і гуляш. Продуктовий достаток витіснив із прилавків соєві напівфабрикати, і борошно незаслужено опинилося забутим.

Користь і склад

Вчені провели дослідження і встановили: регулярне включення в раціон випічки із соєвого борошна допомагає знизити вагу.

  • У 100 грамах міститься:
  • Білки — 52 г
  • Жири — 1 г
  • Вуглеводи — 20 г
  • Енергетична цінність — 270 ккал

Соєвий білок за складом схожий на м'ясний, легко засвоюється і відмінно насичує. Борошно містить вітаміни А, В, Е і РР, багате на магній, кальцій, залізо і фосфором. Продукт — відмінна основа для дієтичної випічки. Млинці, булочки та хліб виходять дуже ситними і не шкідливими для фігури.

На замітку господині: під час купівлі вибирайте знежирене соєве борошно, такий продукт не має різкого смаку й аромату.

Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. НВ не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. НВ також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.

poster
Підписатись на щоденну email-розсилку
матеріалів розділу Здоров'я
Головні новини про здоров’я, фітнес та харчування
Щосуботи

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X