Потрібна трава. Дієтологи показали простий спосіб знизити тиск

10 листопада 2021, 10:15
Вы также можете прочесть этот материал на русском языке
Спеції допомогли знизити тиск (Фото:pxhere.com)

Спеції допомогли знизити тиск (Фото:pxhere.com)

Дослідники виявили, що додавання в їжу 6,5 г, або близько 1,3 чайних ложок, трав і спецій на день було пов’язане зі зниженням артеріального тиску через 4 тижні.

Пенні Кріс-Етертон, професорка дієтології Університету Евана П’ю, та Крістіна Петерсен, доцентка кафедри дієтології Техаського технологічного університету, заявили, що результати пропонують людям простий спосіб допомогти покращити здоров’я їхнього серця.

Відео дня

«Додавання трав та спецій у їжу — чудовий спосіб додати аромат без додавання натрію, цукру чи насичених жирів», — сказала Кріс-Етертон. «І якщо ви зробите ще один крок і додасте ці приправи до дійсно корисних для вас продуктів, таких як фрукти та овочі, ви потенційно можете отримати ще більше користі для здоров’я».

Один зі способів нормалізувати кров’яний тиск — це обмежити споживання натрію, зазвичай це можна зробити, додаючи менше солі в їжу. Петерсен сказала, що хоча людей уже давно заохочують приправляти їжу травами та спеціями замість солі, про те, чи мають трави та спеції власні переваги для здоров’я, відомо менше.

«Як дієтологи, ми зацікавлені в нових способах використання дієти на благо здоров’я та серцево-судинної системи зокрема», — сказала Петерсен.

Для проведення експерименту було відібрано 71 особу. Усі учасники перебували у групі ризику розвитку серцево-судинних захворювань. Протягом чотирьох тижнів кожен випробуваний з перервою два тижні харчувався по черзі одним зі способів. Перша дієта включала низьку дозу (0,5 г щодня) трав та спецій, друга — середню (3,2 г), третя — високу (6,5 г).

На початку, наприкінці експерименту та після закінчення кожного із трьох періодів харчування у людей брали аналіз крові.

Дослідники виявили, що після дієти, що включає високу дозу трав та спецій, в учасників був менший систолічний артеріальний тиск, ніж після дієти із середньою дозою. В учасників також був менший діастолічний артеріальний тиск після дієти з високою дозою трав та спецій, ніж після дієти з низькою дозою.

Кріс-Етертон сказала, що результати були для неї особливо цікавими, тому що дієти в дослідженні не були розроблені спеціально для здоров’я серця і відрізнялися від звичайної дієти лише кількістю трав та спецій.

«Я думаю, дійсно важливо, що учасники дотримувалися середньої американської дієти протягом усього дослідження, і ми все ж таки отримали такі результати», — сказала Кріс-Етертон.

Раніше НВ писав, що гострі страви можуть бути надзвичайно корисними для здоров’я, якщо у вас немає індивідуальних протипоказань.

Як правило, найкраще їсти гостру їжу на рослинній основі. Такі спеції, як кориця, куркума, часник, імбир і кмин, а також перець чилі, мають безліч корисних для здоров’я властивостей, але якщо їх поєднувати з обробленими, жирними м’ясними продуктами, всі ці переваги не мають значення.

Зокрема, червоний перець чилі може позитивно вплинути на рівень ЛПНЩ (ліпопротеїнів низької щільності), який іноді називають «поганим» холестерином. Як ми знаємо, він збільшує ризик серцевих захворювань.

Нещодавні дослідження показали, що вживання цього перцю пов’язане зі зменшенням на 13% випадків смерті від серцевих захворювань та інсульту.

Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. НВ не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. НВ також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.

poster
Підписатись на щоденну email-розсилку
матеріалів розділу Здоров'я
Головні новини про здоров’я, фітнес та харчування
Щосуботи

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X