Гаряча тема. П’ять речей, які відбудуться з вашим тілом, якщо ви почнете їсти гостру їжу

17 жовтня 2021, 10:25
НВ Преміум
Вы также можете прочесть этот материал на русском языке
Як отримати всі переваги для здоров’я від гострої їжі? (Фото:Thomas M. Evans / Unsplash)

Як отримати всі переваги для здоров’я від гострої їжі? (Фото:Thomas M. Evans / Unsplash)

Якщо ви той самий любитель «гостренького», то, можливо, вам пощастило — гострі страви можуть бути надзвичайно корисні для здоров’я, якщо у вас немає індивідуальних протипоказань.

Як правило, найкраще їсти гостру їжу на рослинній основі. Такі спеції, як кориця, куркума, часник, імбир і кмин, а також перець чилі, мають безліч корисних для здоров’я властивостей, але якщо їх поєднувати з обробленими, жирними м’ясними продуктами, всі ці переваги не мають значення.

Відео дня

Поливати гострим соусом смажену котлету з червоного м’яса і говорити, що ви їсте корисну їжу — відразу неправильна стратегія.

Якщо у вас виразка шлунка, проблеми з жовчним міхуром, розацеа (шкірне захворювання, яке характеризується почервонінням обличчя), або подібного стану, ви можете значно скоротити або відмовитися від вживання гострої їжі.

Якщо протипоказань немає, ви можете проявити сміливість і отримати всі переваги для здоров’я від гострої їжі.

Гострота допоможе вам зберегти здоров’я серця

Це може здатися сюрпризом для вас, але червоний перець чилі може позитивно вплинути на рівень ЛПНЩ (Ліпопротеїнів низької щільності), який іноді називають «поганим» холестерином. Як ми знаємо він збільшує ризик серцевих захворювань.

Недавні дослідження показали, що вживання цього перцю пов’язано зі зменшенням на 13% випадків смерті від серцевих захворювань та інсульту.

Ваш метаболізм прискориться і ви схуднете

Було доведено, що гостра їжа збільшує метаболізм і знижує масу тіла без негативних побічних ефектів. Вчені починають вивчати механізми, за допомогою яких спеції, такі як перець чилі (він містить компонент капсаїцин, який робить його гострим), сприяють метаболізму.

Капсаїцин грає важливу роль в організмі людини і має безліч переваг для метаболічного здоров’я, особливо для втрати ваги у людей з ожирінням. Він може також зменшити адіпогенез, процес накопичення жиру. Вживання червоного перцю за сніданком пов’язано зі зменшенням споживання білків і жирів за обідом. Ці два ефекти від вживання капсаїцину прекрасно поєднуються один з одним, особливо, якщо ви намагаєтеся схуднути.

Сприяє довголіттю

Згідно великому популяційному дослідженню, опублікованому в BMJ, перець чилі дійсно може продовжити вам життя. Вчені знайшли зв’язок між вживанням, гострої їжі і довголіттям, Згідно з даними, ті хто їв гостре менше одного разу на тиждень, і ті, хто їв гостру їжу шість або сім днів в тиждень, продемонстрували зниження відносного ризику на 14% в загальній смертності.

Крім того, зв’язок між вживанням гострої їжі і загальною смертністю був сильнішим у тих, хто не вживав алкоголь, ніж у тих, хто це робив.

Знижує ризик раку

Дослідження, підкреслюють, що причинно-наслідковий зв’язок між споживанням гострої їжі і зниженням захворюваності на рак необхідно вивчити більш детально.

Проте, існують епідеміологічні та експериментальні докази того, що дієтичні фітохімічні речовини, включаючи капсаїцин, мають протиракову активність.

Деякі дані навпаки свідчать про те, що надмірне споживання гострого перцю чилі і гострої їжі, багатої капсаїцином, може бути шкідливим для шлунка і може збільшити ризик раку шлунка. Для встановлення цих результатів необхідні більш чітко визначені клінічні випробування. Однак про всяк випадок, краще уникати тривалого надмірного вживання гострого перцю чилі і використовувати його в невеликих або помірних кількостях, щоб приправити ваші страви.

Гостра їжа бореться з інфекцією, має протимікробну і противірусну дію

Якщо ви коли-то пробували індійську кухню, то ви напевно відчули, що вона набагато гостріша, ніж ви звикли, і це не спроста. Річ у тому, що через жаркий клімат їжа настільки швидко псується, що спеції — це вже не просто смачна добавка, в деяких випадках вони реально можуть врятувати ваше життя.

Було показано, що капсаїцин знижує поширення мікробів і вірусів.

У дослідженні також зазначається, що капсаїцин продемонстрував свою ефективність проти двох форм харчових патогенів та трьох вірусів. Кому в наші дні не потрібен додатковий захист від мікробів і вірусів?

Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. НВ не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. НВ також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.

Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. НВ не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. НВ також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.

poster
Підписатись на щоденну email-розсилку
матеріалів розділу Здоров'я
Головні новини про здоров’я, фітнес та харчування
Щосуботи

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X