Дієта майбутньої мами. Як правильно харчуватися під час вагітності, щоб захистити дитину

5 липня 2021, 09:13
Вы также можете прочесть этот материал на русском языке

Майбутній мамі необхідно отримувати поживні речовини в правильному дозуванні для росту і розвитку дитини, тому зараз ми вам розповімо, звідки можна їх отримати і чому це так важливо.

Експерти рекомендують, що в дієту майбутньої матері мають входити різноманітні здорові продукти і напої, щоб забезпечити дитину важливими елементами, необхідними для росту і розвитку.

Відео дня

Звідки ж людина може отримати ці важливі речовини, в яких продуктах вони містяться і чи всі мають однакову цінність?

Омега-3

Американські дослідники припускають, що раціон матері, багатий жирними кислотами Омега-3, захищає дитину від розвитку раку.

Вчені провели експеримент на гризунах, під час якого з’ясувалося, що багатий на Омега-3 раціон мишей вплинув на зміни епігенетичного ландшафту в масштабах всього генома у потомства і потенційно модулював патерни експресії генів, скорочуючи ймовірність розвитку раку грудей.

Якщо докладніше, дослідники помітили тритижневу затримку смертності у тієї групи самок, яких годували маслом каноли, в порівнянні з другою групою, яка вживала кукурудзяну олію. Рання затримка смертності значно відрізнялася, але остаточна загальна виживаність — ні.

Зрештою, у всіх мишей розвинулися пухлини, але у тих, кого годували маслом каноли, пухлини росли повільніше і менше, ніж у мишей, яких годували кукурудзяним маслом.

У людському масштабі часу тривалість захисного ефекту, пов’язаного з харчуванням матері, буде еквівалентна декільком місяцям.

Зазначимо, якщо вживати порцію скумбрії, лосося, оселедця, устриць кілька разів на тиждень, можна повністю вирішити проблему нестачі омега-3 в організмі. Морепродукти також багаті селеном і вітамінами групи В.

Кальцій

Цей мінерал сприяє створенню кісток і зубів у дитини. Якщо вагітна жінка не споживає достатню кількість кальцію, він буде вилучатись із запасів матері в її кістках і передаватися дитині для задоволення додаткових потреб. Багато молочних продуктів також збагачені вітаміном D, ще однією живильною речовиною, яка разом з кальцієм сприяє розвитку кісток і зубів дитини.

Вагітним жінкам у віці 19 років і старше потрібно 1000 міліграмів (мг) кальцію в день, а вагітним підліткам у віці від 14 до 18 років необхідно 1300 міліграм у день.

Згідно зі статтею 2021 року, опублікованій в журналі Nutrients, в скелеті доношеної дитини міститься близько 30 грамів кальцію, три чверті якого накопичуються протягом останнього триместру вагітності.

Кальцій містять молоко, йогурт, сир, збагачені кальцієм соки, а також сардини.

Протеїн

Білок необхідний майбутній мамі, щоб забезпечити правильний ріст тканин і органів дитини, включаючи мозок. Крім того, білок сприяє зростанню тканин грудей і матки під час вагітності.

Крім того, білок відіграє не останню роль у збільшенні вашого кровопостачання, дозволяючи відправляти більше крові вашій дитині.

З кожним триместром у вагітної жінки збільшується бажання споживати білок. Як показують дослідження, споживання білка під час вагітності має бути навіть вищим, ніж деякі рекомендації. У зв’язку з цим саме час збільшити у своєму раціоні кількість креветок, свинини, курки, лосося, арахісового масла або сиру.

Рекомендована кількість споживання білка від 70 до 100 г в день, але це залежить від вашої ваги і триместру, тому варто порадитися зі своїм лікарем, щоб орієнтуватися в конкретній кількості білка.

Фолієва кислота

Фолієва кислота — основоположна речовина для зниження ризику дефектів нервової трубки плода — це серйозні вроджені дефекти, які впливають на головний і спинний мозок дитини.

Експерти відзначають, що норма споживання від 600 до 800 мкг фолієвої кислоти. Ви можете отримати фолієву кислоту з таких продуктів, як печінка, горіхи, сушені боби, сочевиця, яйця, горіхи та арахісове масло, темно-зелені листові овочі.

Вуглеводи

Крохмалисті продукти є важливим джерелом вітамінів і клітковини, вони задовольняють голод, і при цьому не містять занадто багато калорій. Фрукти, овочі, злаки і молочні продукти — всі ці продукти містять вуглеводи. Цільнозернові продукти — важливе джерело поживних речовин, таких як харчові волокна. Ці продукти мають бути основною частиною кожного прийому їжі. За можливості їжте цільнозернові продукти, а не оброблені.

Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. НВ не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. НВ також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.

Підписатись на щоденну email-розсилку
матеріалів розділу Здоров'я
Щосуботи

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X