Шість міфів про їжу, в які багато хто вірить марно. Їжте свій улюблений стейк сміливо

28 вересня 2021, 06:00
НВ Преміум
Вы также можете прочесть этот материал на русском языке
Іноді ваші правила раціону можуть бути засновані на фейках і припущеннях (Фото:Louis Hansel / Unsplash)

Іноді ваші правила раціону можуть бути засновані на фейках і припущеннях (Фото:Louis Hansel / Unsplash)

Сьогодні існує величезна кількість дезінформації про правильне харчування, яка може перешкодити вам сформувати свій раціон належним способом, а часом навіть нашкодити вашому здоров’ю.

Ми всі хочемо добре харчуватися, щоб збагатити організм енергією і запобігти хворобам, поліпшити своє самопочуття, а іноді й просто настрій.

Щоб все було саме так, для цього вам потрібно почати з декількох хороших звичок. Але іноді правила раціону, які ви встановлюєте, засновані на фейках і припущеннях. У підсумку ви можете недоотримати всю можливу користь від улюбленої їжі.

Відео дня

Хочете не стати жертвою харчових помилок? Намагайтеся уникати некваліфікованих порад по харчуванню, тому що їх давно спростовують сучасні високоякісні дослідження, які ще раз підтверджують, наскільки корисні традиційні інгредієнти і харчові звички.

1. Молочні продукти не для дорослих

Частина дорослих людей, а іноді і діти, справді не володіють достатнім набором ферментів для розщеплення, що міститься в молоці, вуглеводу лактози. Однак людей з лактозною недостатністю не так вже й багато, і більшість справляється з молоком без будь-яких неприємних наслідків.

Крім того, зовсім недавно масштабне шведське дослідження, під час якого 16 років спостерігали за понад 4 тис. осіб, показало, що дієта, багата молочними жирами, може знизити, а не підвищити, як вважалося раніше, ризик серцево-судинних захворювань.

Це шведське дослідження перегукується з висновками метааналізу 29 попередніх досліджень 2018 року, які також показали, що споживання молочних продуктів захищає від серцевих захворювань та інсульту.

Ряд досліджень також показує, що споживання молочних жирів захищає від діабету 2 типу.

2. Кава — це нездоровий напій

Це помилка може бути пов’язана з кофеїном, який міститься в каві. Звичайно, кава найвідоміша своєю здатністю розпочинати ранок або, в крайньому разі, сигналізувати про початок дня, але її переваги виходять далеко за ці межі.

Кава багата антиоксидантами і може боротися з деякими захворюваннями, як-от хвороба Альцгеймера. Насправді, ймовірно, цукор і вершки, які ви додаєте у свою чашку, роблять її нездоровою.

Проте, якщо вам не подобається смак кави, ви не повинні змушувати себе пити її в інтересах здоров’я. Є багато інших способів підтримати загальне здоров’я і добре самопочуття.

3. Сіль може вбити вас

Ви напевно не раз чули, що сіль вбиває, через це, можливо, ви намагаєтесь не тільки мінімізувати споживання солі, але навіть усунути її зі свого раціону геть, що є помилкою.

Насправді сіль є важливою живильною речовиною для людського організму. Ваше тіло використовує натрій для балансування рідини в крові й підтримки нормального кров’яного тиску, а також вона необхідна для роботи нервів і м’язів. Неможливо прожити життя без солі, але, на щастя, для більшості людей — це не проблема.

Отже, хоча трохи солі у вашому раціоні й необхідно, важливо контролювати її кількість.

Нещодавно опубліковані дослідження показують, що рекомендовані нині вкрай низькі рівні споживання натрію пов’язані з підвищеним ризиком серцевих захворювань, тоді як помірні кількості ідеально підходять для більшості людей.

І навпаки вживання занадто великої кількості солі може сприяти підвищенню артеріального тиску, яке пов’язане з такими станами, як серцева недостатність і серцевий напад, проблеми з нирками, затримка рідини, інсульт і остеопороз.

4. М’ясо — це канцероген

Хоча м’ясо завжди було «зіркою» в раціоні наших предків протягом багатьох століть, деякі авторитети в області харчування, в основному прихильники вегетаріанства, пропагують думку про те, що це нездорова їжа.

Звісно, що оброблені продукти, як-от сосиски або бекон, не принесуть вам величезної користі, але стейк з якісного м’яса точно вас не вб'є.

Аргументи на користь здоров’я проти м’яса засновані на ретельно відібраних даних низькоякісних, ненадійних спостережних досліджень, в яких не проводиться відмінність між м’ясом у його необробленій формі і багатокомпонентними, хімічно зміненими обробленими м’ясними продуктами, такими як ковбаса, сосиски або шинка, які наповнені консервантами.

Фактично, немає підтвердженої інформації про те, що червоне м’ясо «канцероген», подальше оцінювання ризику дійшло висновку, що це не так.

Епідеміологічні дані не змогли продемонструвати причинно-наслідковий зв’язок між споживанням червоного м’яса і хворобою.

5. Жири — це зло

«Чим більше жирів ви споживаєте, тим більше ви наберете у вазі» — це поширена помилка, яка багато років вважалася причиною ожиріння, у зв’язку з цим традиційним способом схуднення було дотримання дієти з низьким вмістом жирів.

Однак наявні дані свідчать про те, що зовсім без жиру людина починає хворіти, швидко старіти, зовнішній вигляд залишає бажати кращого, а стрункості такий підхід все одно не гарантує.

Ба більше, хоча дієти з низьким вмістом жирів не є нездоровими по своїй суті, виключення всіх жирів з раціону може бути небезпечним, тому що вашому організму необхідно споживати хоча б деякі жирні кислоти омега-3 і омега-6.

Що стосується насичених жирів, які є основною причиною серцево-судинних захворювань: так, це ще один міф.

Зрештою, трансжири — єдиний вид жиру, який, як було доведено, є категорично шкідливим для здоров’я. Трансжири, яких слід уникати, є побічним продуктом частково гідрогенізованих масел.

Крім того, частина вітамінів — жиророзчинні, і по-іншому не засвояться. Компоненти жирів необхідні для будівництва та правильного функціонування клітин організму, для роботи нервової і гормональної систем. Наприклад, мозок складається з жиру більш ніж наполовину.

6. Яйця потрібно обмежувати

Всі ці роки ставлення до цього продукти було вкрай несправедливим, у найгіршому разі їх можна їсти стільки, скільки ви хочете.

Помилка, що яйця можна їсти лише раз на тиждень, була заснована на неправдивому уявленні, що продукти, які містять холестерин, шкідливі для вас.

Тепер дієтологи кажуть, що немає рекомендованого обмеження на кількість яєць, яку людина має з'їсти. На жаль, багато людей досі не впевнені, корисні яйця для здоров’я чи ні, незважаючи на те, що вони відмінне джерело білка, жирів і інших поживних речовин. А їхній зв’язок з високим рівнем холестерину і серцево-судинними захворюваннями надто перебільшений.

Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. НВ не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. НВ також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.

Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. НВ не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. НВ також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.

poster
Підписатись на щоденну email-розсилку
матеріалів розділу Здоров'я
Головні новини про здоров’я, фітнес та харчування
Щосуботи

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X