Ірландські медики назвали продукти, які нормалізують кров’яний тиск. Один з них вас точно порадує

30 серпня 2021, 06:50
НВ Преміум
Вы также можете прочесть этот материал на русском языке
Яка дієта допомагає знизити тиск (Фото:BestPhotoStudio/Depositphotos)

Яка дієта допомагає знизити тиск (Фото:BestPhotoStudio/Depositphotos)

Дослідники з’ясували, що дорослі пацієнти, які регулярно вживають деякі продукти харчування, найчастіше мають нижчі показники артеріального тиску.

Більшість цих продуктів багаті антиоксидантами — рослинними компонентами, які називаються флавоноїдами.

Численні дослідження і раніше підтверджували, що флавоноїди дуже корисні для здоров’я, оскільки нормалізують тиск, знижують рівень холестерину в крові і сприятливо впливають на роботу судин.

Відео дня

А тепер дослідники встановили прямий зв’язок між вживанням продуктів, багатих на флавоноїди, і зниженням кров’яного тиску у пацієнтів.

Про які продукти йдеться? З’ясовуємо.

Що з’ясували вчені?

На думку дослідників, ефект флавоноїдів найбільш відчутний, коли ви регулярно вживаєте яблука, груші, різні ягоди і червоне сухе вино.

Його результати опублікували в авторитетному виданні Hypertension.

Спостереження показали, що дорослі пацієнти, в раціоні яких такі продукти присутні регулярно, мають у середньому нижчі показники кров’яного тиску, ніж ті їхні однолітки, які харчуються інакше.

У середньому їхній показник систолічного (верхнього) тиску був на 3 одиниці нижче, ніж у інших.

У дослідженні брали участь близько 1000 жителів Німеччини віком від 25 до 82 років.

Дослідники вивчили їхні харчові звички і спостерігали за тиском.

Вони дійшли висновку, що споживаючи 1−2 яблука чи груші в день, люди найчастіше знижують систолічний тиск на 2−4 пункти.

Вживання червоного вина призводить до такого ж ефекту, щоправда, дослідники зазначають, що мова йде не більше, ніж про три келихи на тиждень. Частіше вживання може призвести до зворотного ефекту.

Яка роль флавоноїдів?

Про позитивний вплив флавоноїдів на організм вчені знають давно, проте дане дослідження вказує на те, що їхня роль може бути поки недостатньо вивчена.

Зокрема, автори роботи припускають, що флавоноїди мають прямий вплив на мікробіом кишечника — на весь склад бактерій, які живуть у травному тракті і беруть безпосередню участь у його роботі.

А точніше, бактерії важливі для переробки флавоноїдів, що надходять з їжею, уточнює Едін Кессіді, старший автор дослідження, професор Королівського університету в Белфасті, Північна Ірландія.

Вживаючи їжу, багату на флавоноїди, ви сприяєте різноманітності популяції бактерій у кишечнику, а це своєю чергою допомагає нормалізувати артеріальний тиск.

За словами Кессіді, ступінь впливу флавоноїдів на людей може бути дуже різним. І пов’язаний такий розкид саме з відмінностями в складі мікробіома.

Вважається, що бактерії в травному тракті впливають на роботу всього організму. Зокрема на процеси метаболізму, реакції імунної системи і роботу мозку.

Цілком імовірно, що від складу і функціональних особливостей цих бактерій залежить і нормальний артеріальний тиск, припускають дослідники.

Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. НВ не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. НВ також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.

Підписатись на щоденну email-розсилку
матеріалів розділу Здоров'я
Щосуботи

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X