Медики розповіли, як їсти шоколад з користю для серця
За даними дослідження американських медиків, вживання шоколаду принаймні один раз на тиждень пов’язано зі зниженим ризиком серцево-судинних захворювань.
Вчені виявили, що ризик ішемічної хвороби серця знижується на 8%, якщо їсти шоколад досить регулярно.
«Наше дослідження показує, що шоколад допомагає підтримувати здоров’я кровоносних судин серця», — сказав автор дослідження доктор Чаякріт Кріттанавонг з Медичного коледжу Бейлора в Х’юстоні.
«У минулому клінічні дослідження показали, що шоколад корисний як для кров’яного тиску, так і для слизової оболонки кровоносних судин. Я хотів подивитися, чи впливає це на кровоносні судини, що живлять серце (коронарні артерії), чи ні. І якщо так, то це корисно або шкідливо?», — додав він.
Дослідники провели комбінований аналіз досліджень останніх п’яти десятиліть, в яких вивчалася зв’язок між споживанням шоколаду і захворюванням коронарної артерії (закупорка коронарних артерій). Аналіз включав шість досліджень з загальною кількістю 336 289 учасників, які повідомили про своє споживанні шоколаду.
Під час медіанного спостереження протягом майже дев’яти років у 14 043 учасників розвинулося захворювання коронарної артерії, а у 4667 — серцевий напад (коли хвороба коронарної артерії прогресує і потік крові до серця раптово блокується).
У порівнянні зі споживанням шоколаду менше одного разу на тиждень, вживання шоколаду частіше, ніж раз на тиждень, призвело до зниження ризику ішемічної хвороби серця на 8%.
Доктор Кріттанавонг сказав: «Шоколад містить корисні для серця поживні речовини, такі як флавоноїди, метилксантини, поліфеноли і стеаринова кислота, які можуть зменшити запалення і підвищити рівень хорошого холестерину (ліпопротеїнів високої щільності або холестерину ЛПВЩ)».
Він зазначив, що в дослідженні не розглядалося, чи є який-небудь конкретний тип шоколаду більш корисним і чи існує ідеальний розмір порції.
«Шоколад виглядає багатообіцяючим для профілактики ішемічної хвороби серця, але необхідні додаткові дослідження, щоб точно визначити, скільки і якого шоколаду можна рекомендувати », — сказав він.
Хоча не ясно, яка саме кількість шоколаду є оптимальною, доктор Кріттанавонг застерігає від переїдання.
«Помірна кількість шоколаду, мабуть, захищає коронарні артерії, але, ймовірно, великі кількості цього не роблять. Необхідно враховувати калорії, цукор, молоко і жир в комерційно доступних продуктах, особливо у діабетиків і людей з ожирінням », — підкреслив учений.
Раніше НВ писав, що деякі продукти, які прийнято вважати шкідливими, насправді дуже корисні для здоров’я. Вся справа в умінні знати міру.
Зокрема, в яйцях міститься холін — речовина, від нестачі якої страждає чи не дві третини населення. Холін грає важливу роль в будові клітинних мембран, а також молекул, що відповідають за взаємозв'язку в головному мозку. А на рівень холестерину в крові надають більший вплив насичені жири і транс-жири, а не холестерін в яйцях.
А, наприклад, чорний шоколад з високим вмістом какао неймовірно корисний для здоров’я. Настільки, що багато медиків рекомендують включати його в щоденний раціон, завдяки флавоноїдам. Ці антиоксиданти впливають на кровоносну систему і тим самим оберігають від хвороб серця.
Недавні дослідження швейцарських учених з університету Цюріха показали, що щоденне вживання чорного шоколаду призводить до зниження рівня кортизолу, відомого як гормон стресу.
Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. НВ не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. НВ також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.

матеріалів розділу Здоров'я
Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.