Найкраща дієта. Шість шкідливих продуктів харчування, які треба їсти щодня - фото
НВ Преміум

Найкраща дієта. Шість шкідливих продуктів харчування, які треба їсти щодня

9 лютого 2021, 06:44


Деякі продукти, які прийнято вважати шкідливими, насправді дуже корисні для здоров’я. Вся річ у вмінні дотримуватися міри, кажуть медики

Багато людей вважають, що всі продукти харчування діляться на хороші й погані.

Відео дня

Мовляв, якщо їсти тільки хороші, то й зі здоров’ям все буде добре.

А якщо повністю виключити погані, то й проблем ніяких не буде.

Можна і навіть потрібно з'їдати невелику порцію горіхів щодня

НВ вибрало 6 продуктів, погана репутація яких пов’язана насамперед з непомірним споживанням.

А в невеликих дозах кожен з цих продуктів і зовсім заслуговує місця в обов’язковому щоденному раціоні здорової людини.

Яйця

Pexels
Фото: Pexels

Стереотип:

Яйця — джерело дієтичного холестерину, тому їх вживання варто обмежувати.

Дійсність:

Сьогодні медики сходяться в думці, що на рівень холестерину в крові чинять більший вплив насичені жири і транс-жири. Сам собою дієтичний холестерин набагато менш небезпечний.

Більше того, він сам собою необхідний організму в невеликих дозах. Тому пара яєць на день нікому не зашкодить. Особливо, якщо враховувати, що в яйцях містяться повноцінний білок, який легко засвоюється, корисні амінокислоти, вітаміни А, E, D, B, фолієва кислота, калій, кальцій, фосфор і залізо.

Крім того, в яйцях міститься холін — речовина, від браку якої страждає мало не дві третини населення. Холін відіграє важливу роль у будові клітинних мембран, а також молекул, що відповідають за взаємозв'язки в головному мозку.

Вердикт:

Два яйця на день, бажано варені, а не смажені

Хліб

Pexels
Фото: Pexels

Стереотип:

Хліб — це зайві вуглеводи

Дійсність:

Відмова від хліба сьогодні стала чи не обов’язковим елементом «здорового способу життя». Але медики запевняють, що подібне ставлення є надмірно жорстким. Можна, наприклад, перейти на цільнозерновий хліб. Недавнє дослідження групи американських вчених показує, що цільнозерновий хліб сприяє продовженню життя.

У ньому містяться білок, клітковина, антиоксиданти, вітамін В, залізо, цинк та інші корисні речовини, завдяки яким такий хліб знижує ризик захворювань серця, ожиріння, діабету 2 типу та навіть деяких видів раку.

Вердикт:

Варто їсти тільки цільнозерновий хліб

Шоколад

Pexels
Фото: Pexels

Стереотип:

Зайві калорії, надлишок цукру

Дійсність:

Насправді, як би того не хотілося деяким занудам, не все солодке шкідливо для здоров’я. Чорний шоколад з високим вмістом какао неймовірно корисний для здоров’я. Настільки, що багато медиків рекомендують включати його в щоденний раціон.

Все завдяки флавоноїдам. Ці антиоксиданти впливають на кровоносну систему і тим самим оберігають від хвороб серця.

Недавні дослідження швейцарських учених з університету Цюріха показали, що щоденне вживання чорного шоколаду призводить до зниження рівня кортизолу, відомого як гормон стресу.

Головне — тримати себе в руках і обмежувати вживання шоколаду. Чорний шоколад 3 продукт дуже калорійний, тому разом з додатковими антиоксидантами можуть прийти і зайві кілограми ваги.

Вердикт:

До 50−100 г шоколаду на день, але тільки чорного

Кава

Pexels
Фото: Pexels

Стереотип:

Кава — стимулятор, який потрібно вживати досить помірковано, інакше постраждає якість сну і нервова система в цілому.

Дійсність:

Більшість досліджень останніх років показують, що багато компонентів кави знижують ризик розвитку старечого недоумства, діабету і навіть деяких форм раку. Причому, для досягнення позитивного ефекту необхідно пити в середньому 2−4 чашки кави на день. Природно, мова йде про натуральну каву.

І, звичайно ж, деякі люди дійсно схильні до ризику негативного впливу кави на нервову систему. Їм варто обмежувати свої кавові пристрасті, констатують медики.

Вердикт:

2−4 чашки натуральної кави на день

Кукурудза

Pexels
Фото: Pexels

Стереотип:

Найнепотрібніший овоч, оскільки містить мінімум поживних речовин

Дійсність:

Так, звичайно, до чорниці і брокколі нещасній кукурудзі далеко. Однак, у ній міститься вкрай необхідна організму клітковина. Крім того, кукурудза є джерелом корисних антиоксидантів, наприклад, лютеїну і зеаксантину, які незамінні для здоров’я очей.

Ну і справедливості заради варто відзначити, що в кукурудзі містяться вітаміни B, Е і фолієва кислота. А ось вміст цукру в одному качані в середньому в 4 рази менше, ніж в одному яблуці. Тож, насправді кукурудза — один з найбільш збалансованих продуктів харчування, підсумовують медики.

Вердикт:

Час від часу доповнювати овочі кукурудзою

Горіхи

Pexels
Фото: Pexels

Стереотип:

Надлишок жирів і калорій

Дійсність:

Жирів у горіхах дійсно вдосталь, але це корисні ненасичені жири, які необхідні для здоров’я серцево-судинної системи. Але це не все. Різні види горіхів багаті різними корисними речовинами.

Наприклад, фісташки є джерелом лютеїну. У мигдалі міститься велика кількість вітаміну Е. А у волоських горіхах — надзвичайно корисні жирні кислоти омега-3.

Всі види горіхів багаті клітковиною, а також мають властивість знижувати ризик утворення тромбів у кровоносній системі, і в цілому позитивно впливати на стан артерій. Горіхи знижують рівень холестерину в крові, і тому можуть вважатися обов’язковою частиною здорової дієти.

Але зловживати горіхами не варто, констатують медики. Вони дійсно надзвичайно калорійні і можуть призвести до набору зайвої ваги.

Вердикт:

Їсти невелику порцію горіхів щодня

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Діліться матеріалом




Радіо НВ
X