Пора ставити чайник. Китайські вчені визначили напій, який підвищує розумові здібності

14 вересня 2021, 11:16
Вы также можете прочесть этот материал на русском языке
Чай виявився напоєм, який допомагає думати (Фото:pixabay.com)

Чай виявився напоєм, який допомагає думати (Фото:pixabay.com)

Дослідники з Пекінського університету показали, що споживання чаю підвищує продуктивність в творчих завданнях.

Вчені провели експерименти, які стосувалися нашої здатності до так званого конвергентного мислення.

Це тип мислення, який ми використовуємо для рішення проблем, вирішення яких може бути отримано шляхом застосування ряду чітко визначених правил і логічних міркувань.

Відео дня

Дослідження було проведено психологом Лей Ван з Пекінського університету, Китай, і її колегами.

«Наші результати показують, що чай може допомогти поліпшити розумову працездатність при виконанні особливо складного завдання», — пояснила доктор Ван.

Напій, додала вона, «також допомагає людям наполягати на цьому завданні, не втомлюючись».

«Наше дослідження також показує, що люди, які часто п’ють чай, отримують більше когнітивних переваг в порівнянні з тими, хто п'є чай час від часу», — зазначили вчені.

У своєму дослідженні дослідники набрали в цілому 100 людей і поставили перед ними завдання або виконати завдання по асоціації слів, або розгадати загадки різного ступеня складності. Однак спочатку кожному випробуваному давали випити чашку води або один з видів чорного чаю, обидва нагріті до температури близько 42 ° C.

Команда виявила, що любителі чаю впоралися краще, ніж ті, хто пили воду, коли їм поставили творчу задачу з високим рівнем складності. Однак виявилося, що користь від чашки чаю була лише незначною, коли поставлене завдання було на низькому рівні складності.

Крім того, було виявлено, що чай пов’язаний з більш наполегливим рішенням проблем, коли випробовувані переходили до другої половини своїх тестів — феномен, який команда назвала «ефектом поділу половин».

Крім того, дослідники виявили, що «учасники чайної групи були більш задоволені і зацікавлені в завданнях, ніж ті, хто пив воду».

«Результати мають важливе практичне значення для тих, хто займається творчістю або схильний до перевтоми», — уклали автори роботи.

Раніше НВ писав, що дослідження показало, що у людей, які випивають шість або більше чашок кави на день, ймовірність розвитку слабоумства на 53% вище, ніж у тих, хто випивав дві чашки або менше.

Це було велике дослідження, в якому взяли участь 17 702 учасника віком від 37 до 73 років, взяті з британського проекту UK Biobank, підкреслили автори роботи з Австралії.

Цей довгостроковий проект збирає інформацію про безліч різних показників здоров’я та способу життя, включаючи споживання кави, обсяг мозку і захворювання, а також додаткові дані, такі як соціально-економічний статус.

Після обліку таких змінних, як стать, вік, ІМТ і тривалі захворювання, дослідники виявили зв’язок між вживанням великої кількості кави і меншим загальним обсягом мозку в учасників, а також підвищеним ризиком деменції.

Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. НВ не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. НВ також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.

Підписатись на щоденну email-розсилку
матеріалів розділу Здоров'я
Щосуботи

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X