П’ять продуктів, які можуть викликати рак. І так, вам, ймовірно, доведеться позбутися улюбленої їжі

9 листопада 2021, 06:00
НВ Преміум
Вы также можете прочесть этот материал на русском языке
Канцерогенні продукти здатні викликати рак (Фото:James Kern/Unsplash)

Канцерогенні продукти здатні викликати рак (Фото:James Kern/Unsplash)

Існує безліч рекомендацій, що додати або прибрати зі свого раціону, щоб запобігти раку. Їжте броколі, пийте воду і відмовтеся від цукру.

Але чи існують дійсно суперпродукти, які можуть запобігти раку, чи навпаки, посилити хворобу?

Враховуючи високий рівень смертності та стрімко зростаюче число діагнозів щороку, онкологічні захворювання, безумовно, турбують багатьох. Однак, далеко не всі люди усвідомлюють, як їх вибір харчових продуктів може допомогти запобігти цій страшній хворобі.

Відео дня

Ви, мабуть, маєте загальне уявлення про те, які продукти вам слід їсти — овочі, фрукти, цільнозернові продукти, рибу, але як щодо того, яких слід уникати?

1. Червоне м’ясо

Wesual Click/ Unsplash
Фото: Wesual Click/ Unsplash

Найбільші канцерогенні речовини, безперечно, перебувають у групі м’яса, згідно з даними Всесвітньої організації охорони здоров’я ( ВООЗ).

Червоне м’ясо, включаючи яловичину, баранину та свинину, є канцерогеном групи другої групи, що означає, що воно, ймовірно, викликає рак.

Американський інститут з вивчення раку попереджає, що надмірне вживання червоного м’яса може збільшити ризик розвитку раку товстої кишки, а також це може бути пов’язано з раком простати та раком підшлункової залози.

Річ у тім, що червоне м’ясо містить з'єднання, міоглобін, яке може пошкодити слизову оболонку кишківника і тим самим збільшити ризик виникнення онкології.

2. Алкоголь

jarmoluk/Pixabay
Фото: jarmoluk/Pixabay

Хоча помірне споживання може знизити ризик серцевих захворювань, зловживання спиртними напоями є основною причиною раку після куріння. Якщо ви хочете оптимізувати свій раціон, щоб знизити ризик онкології, вам слід мінімізувати вживання алкоголю.

Існує безліч факторів, що підвищують ризик раку грудей, алкоголь також у цьому списку. Фактично дослідження показують, що ризик раку грудей збільшується на 7% на кожні додаткові 10 грамів алкоголю, що споживаються в день.

Є також переконливі докази зв’язку алкоголю з іншими видами раку, включаючи рак ротової порожнини, глотки, гортані, стравоходу, товстої кишки, печінки та шлунка.

Пам’ятайте, що надмірне вживання алкоголю є серйозною проблемою соціальної охорони здоров’я та соціального захисту, але якщо ви вмієте, тримати себе в руках і знаєте міру споживання спиртного, ризики для здоров’я можуть бути несуттєвими. Тому, якщо ви хочете келих червоного вина ввечері — дотримуйтесь свого бажання, але завжди керуйтеся здоровим глуздом щодо кількості випитих келихів.

3. Солодкі напої

Engin_Akyurt/Pixabay
Фото: Engin_Akyurt/Pixabay

Одна з рекомендацій щодо профілактики раку — обмежити споживання напоїв, що містять цукор, і пити в основному воду або несолодкі напої.

Згідно з дослідженням французьких учених, яке виявило зв’язок між регулярним споживанням усіх видів солодких напоїв та ймовірністю розвитку хвороби, вживання великої кількості фруктового соку може спровокувати виникнення раку.

Аналіз, проведений у Франції, є першим серйозним дослідженням, яке виявляє конкретний зв’язок між цукром та раком. Солодкі напої, такі як лимонад, та енергетичні напої були пов’язані з ожирінням, що спричиняє рак.

4. Занадто багато макаронних виробів

Jean-claude Attipoe/Unsplash
Фото: Jean-claude Attipoe/Unsplash

Паста, рогалики та інші «білі» вуглеводи мають високий глікемічний індекс ( коефіцієнт, який показує, наскільки швидко певні продукти підвищують рівень цукру в крові).

Нещодавнє дослідження показало, що люди, у раціоні яких був високий ГІ, мали на 49% більший ризик отримати діагноз раку легень. Додавання в макарони корисних жирів ( наприклад, оливкової олії) та білка допомагає знизити загальний глікемічний індекс їжі.

Тому, хороша новина полягає в тому, що ми всі можемо насолоджуватися макаронами, якщо пам’ятати, як правильно включити їх у свій раціон, адже варто згадати, що макарони також є частиною середземноморської дієти, яка вважається джерелом гарного самопочуття та довголіття.

5. Молоко

Anita Jankovic/Unsplash
Фото: Anita Jankovic/Unsplash

Молоко завжди було спірним продуктом, переваги якого викликають питання, тому дослідження з цього приводу є також актуальними.

Згідно з даними вчених з Університету охорони здоров’я Лома в Каліфорнії, опублікованому в Міжнародному журналі епідеміології, регулярне вживання молока може збільшити ризик раку грудей у жінки до 80% залежно від кількості, що споживається.

Навіть невелика кількість (менше чашки молока на день) було пов’язано з підвищеним ризиком на 30%. Інші продукти, такі як сир, йогурт і соєве молоко, не підвищують ризик раку грудей.

Дослідники вважають, що однією з можливих причин зв’язку між раком грудей і коров’ячим молоком може бути вміст у ньому статевих гормонів.

Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. НВ не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. НВ також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.

Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. НВ не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. НВ також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.

poster
Підписатись на щоденну email-розсилку
матеріалів розділу Здоров'я
Головні новини про здоров’я, фітнес та харчування
Щосуботи

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X