Чим ви ризикуєте, відмовляючись від м’яса? Дослідження показало, які хвороби загрожують вегетаріанцям

2 грудня 2021, 06:02
НВ Преміум
Вы также можете прочесть этот материал на русском языке
Чи правда, що вегетаріанство небезпечне для здоров’я (Фото:KucherAndrey/Depositphotos)

Чи правда, що вегетаріанство небезпечне для здоров’я (Фото:KucherAndrey/Depositphotos)

Багато вегетаріанців стверджують, що відмова від м’яса не тільки гуманна, а й корисна для здоров’я. Нещодавні дослідження піддають другу частину тези сумніву.

Науковій дискусії про шкоду чи користь вегетаріанства вже не один десяток років.

Поступово база аргументів на користь тези про те, що повна відмова від м’яса загрожує проблемами, ставала все більш вагомою.

Відео дня

В останні роки деякі дослідження на цю тему взагалі вивели розмову на новий рівень.

Згідно з новими даними, відмовляючись від м’яса повністю, вегетаріанці наражаються на підвищений ризик.

Так, британські дієтологи в одній із недавніх робіт показують, як вегетаріанство підвищує ризики інсульту та пояснюють, чому це відбувається.

Що з’ясували вчені?

Вчені з Оксфордського університету провели нове дослідження, згідно з яким вегетаріанці і вегани більш схильні до інсультів, ніж люди, які вживають м’ясо.

Результати дослідження показали, що любителі зеленої їжі мають ймовірність інсульту на 20% вище, ніж у ті, хто не відмовляється від м’яса.

Вчені проаналізували понад 48 тис людей із Великої Британії із середнім віком 45 років. З них майже 25,4 тис. вживали м’ясо, 7,5 тис. були пескетаріанцями ( не вживають м’ясо теплокровних) та 16,2 тис були веганами та вегетаріанцями.

Серед проаналізованих пацієнтів-вегетаріанців та веганів найбільш поширеним був геморагічний інсульт, при якому кров із артерій потрапляє в мозок.

Це — один із найнебезпечніших видів інсульту.

Автори дослідження пояснюють наявність цієї залежності надзвичайно низьким рівнем холестерину та деяких поживних речовин в організмі людей, які повністю відмовляються від м’яса.

Однією з таких речовин є вітамін B12, який є у різних видах м’яса.

Згідно з результатами дослідження, пескетаріанці не мають підвищеного ризику інсультів у порівнянні з людьми, які їдять м’ясо.

Крім цього, вчені визначили, що вегетаріанці мають на 22% менше шансів зіткнутися з ішемічною хворобою серця, на той час у пескетаріанців цей показник на 13% нижчий, ніж у м’ясоїдів.

З цього можна зробити висновок, нехай поки що і не масштабно аргументований, що хоч якесь м’ясо у вашій дієті вже здатне знизити ризик інсульту.

«Для підтвердження цих результатів та оцінки їхньої значущості для клінічної практики потрібні додаткові дослідження в інших великих категоріях населення з високою часткою тих, хто не вживає м’ясо», — наголошує автор дослідження Теммі Тонг.

Раніше НВ Здоров’я писав про те, що величезний мета-аналіз майже 50 000 осіб, проведений дослідниками з Німеччини, передбачає, що вегетаріанські дієти можуть бути пов’язані з вищими показниками депресії.


Проте автори дослідження заявляють, що вони не хочуть робити жодних висновків на основі результатів — досі неясно, чи є зв’язок причинним з дієтою, чи ті, хто відчуває депресію, з більшою ймовірністю виберуть вегетаріанство.

Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. НВ не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. НВ також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.

Підписатись на щоденну email-розсилку
матеріалів розділу Здоров'я
Щосуботи

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X