Просте рішення. Названо продукт, який знижує рівень поганого холестерину

30 серпня 2021, 14:44
Вы также можете прочесть этот материал на русском языке
Вчені пов’язали горіхи і рівень холестерину (Фото:publicdomainpictures.net)

Вчені пов’язали горіхи і рівень холестерину (Фото:publicdomainpictures.net)

Вчені з Іспанії та США показали, що щоденне вживання волоських горіхів знижує рівень поганого холестерину і може знизити ризик серцево-судинних захворювань.

Йдеться про регулярне вживання половини склянки волоських горіхів протягом двох років, відзначили вчені.

Волоські горіхи є багатим джерелом омега-3 жирних кислот (альфа-ліноленової кислоти), які, як було доведено, чинять цілющий вплив на здоров’я серцево-судинної системи.

Відео дня

«Попередні дослідження показали, що горіхи в цілому, і волоські горіхи зокрема, пов’язані з більш низькими показниками серцевих захворювань та інсультів. Одна з причин полягає в тому, що вони знижують рівень холестерину ліпопротеїнів низької щільності (ЛПНЩ), і тепер у нас є інша причина: вони покращують якість частинок ЛПНЩ», — сказав співавтор дослідження Еміліо Рос, доктор медицини, доктор філософії, директор ліпідної клініки при Клінічній лікарні Барселони в Іспанії.

«Частинки ЛПНЩ бувають різних розмірів. Дослідження показали, що маленькі щільні частинки ЛПНЩ частіше пов’язані з атеросклерозом, бляшками або жировими відкладеннями, які накопичуються в артеріях. Наше дослідження виходить за рамки рівнів холестерину ЛПНЩ, щоб отримати повну картину ліпопротеїнів і впливу щоденного вживання волоських горіхів на їх потенціал для зниження ризику серцево-судинних захворювань», — додав учений.

У дослідженні взяли участь 708 учасників віком від 63 до 79 років (68% жінок), які були здоровими, самостійними дорослими, які проживають в Барселоні, Іспанія, і Лома Лінда, Каліфорнія.

Учасники були у випадковий спосіб розділені на дві групи: активне втручання і контрольна. Учасники групи втручання додали близько половини склянки волоських горіхів до свого звичайного щоденного раціону, тоді як учасники контрольної групи утрималися від вживання волоських горіхів. Через два роки в учасників були перевірені рівні холестерину, а концентрація і розмір ліпопротеїнів були проаналізовані за допомогою спектроскопії ядерного магнітного резонансу.

Цей розширений тест дозволяє лікарям точніше визначати властивості ліпопротеїнів, які пов’язані з ризиком серцево-судинних захворювань.

За 2 роки в учасників групи, що одержувала волоський горіх, рівень холестерину ЛПНЩ був нижчий — в середньому на 4,3 мг/дл, а загальний холестерин знизився в середньому на 8,5 мг/дл.

Щоденне споживання волоських горіхів знизило кількість загальних частинок ЛПНЩ на 4,3% і дрібних частинок ЛПНЩ на 6,1%. Ці зміни в концентрації і складі частинок ЛПНЩ пов’язані з нижчим ризиком серцево-судинних захворювань.

Зміни холестерину ЛПНЩ серед групи волоських горіхів розрізнялися по статі: у чоловіків рівень холестерину ЛПНЩ знизився на 7,9%, а у жінок — на 2,6%.

«Щоденне вживання жмені волоських горіхів — простий спосіб зміцнити здоров’я серцево-судинної системи. Багато людей турбуються про небажане збільшення ваги, коли вони включають горіхи в свій раціон», — сказав Рос. «Наше дослідження показало, що корисні жири в волоських горіхах не змушували учасників набирати вагу».

Основним обмеженням цього дослідження є те, що і учасники, і дослідники знали, хто їв волоські горіхи, а хто ні. Однак в дослідженні дійсно брали участь дві дуже різні групи населення з різними дієтами.

«Результати були схожими в обох групах, тому ми можемо безпечно застосувати результати цього дослідження до інших груп населення», — впевнений Рос.

Раніше НВ писав, що, згідно з новим дослідженням за участю 2 млн осіб, регулярне споживання молока не пов’язане з підвищеним рівнем холестерину.

У новій роботі розглядалися три великих популяційних дослідження і було виявлено, що люди, які регулярно пили велику кількість молока, мали нижчий рівень як хорошого, так і поганого холестерину.

Подальший аналіз інших великих досліджень також показує, що ті, хто регулярно споживав молоко, отримували на 14% нижчий ризик розвитку ішемічної серцевої хвороби.

При цьому дослідження не показало, що є які-небудь переконливі докази зв’язку між більшим споживанням молока і підвищеною вірогідністю діабету.

Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. НВ не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. НВ також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.

poster
Підписатись на щоденну email-розсилку
матеріалів розділу Здоров'я
Головні новини про здоров’я, фітнес та харчування
Щосуботи

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X