Риба й олія. Медики назвали дієту, яка може знизити ризик серцевих захворювань

15 вересня 2020, 11:45
Вы также можете прочесть этот материал на русском языке

Відповідно до зведеного огляду, опублікованого в Журналі Американського коледжу кардіології, середземноморська дієта Піско ідеально підходить для поліпшення здоров’я серцево-судинної системи.

В рамках цієї дієти, багатої горіхами, цілісними злаками, оливковою олією першого віджиму, рибою і морепродуктами також рекомендується і інтервальне голодування, підкреслили дослідники.

Відео дня

Традиційна середземноморська дієта схвалена фахівцями різних країн, а також Рекомендаціями США з первинної профілактики серцево-судинних захворювань 2019 року. Середземноморська дієта складається з рослинної їжі (фрукти, овочі, бобові, цільнозернові, насіння, горіхи і маслини), риби/морепродуктів, оливкового масла і помірної кількості молочних продуктів (йогурт і сир) і яєць.

Численні дослідження і рандомізовані клінічні випробування показали, що дієта пов’язана з більш низьким ризиком серцевих захворювань, діабету, зниження когнітивних функцій, депресії і деяких видів раку.

«Хоча люди всеїдні і можуть харчуватися безліччю продуктів, ідеальна дієта для здоров’я залишається дилемою для багатьох людей. Дієта, багата рослинами, знижує ризик серцево-судинних захворювань; проте за веганством важко слідувати, і воно може привести до серйозного дефіциту поживних речовин. З іншого боку, багато людей в сучасних західних культурах надмірно споживають м’ясо. Ми пропонуємо середземноморську дієту Піско як рішення цієї «дилеми всеїдності», — сказав Джеймс Х. О’Кіф, доктор медичних наук, директор профілактичної кардіології в Центрі кардіології Середньої Америки в Сент-Луці і провідний автор дослідження.

Керівні принципи харчування для американців на 2015−2020 роки рекомендують дорослим вживати рибу не рідше двох разів на тиждень замість червоного м’яса, птиці чи яєць. Пескетаріанська дієта включає рибу і морепродукти в якості основного джерела білка і зводить до мінімуму споживання червоного м’яса або птиці. Мета-аналіз п’яти проспективних дієтичних досліджень показав, що в порівнянні зі звичайними м’ясоїдами смертність від ішемічної хвороби серця була на 34% нижчою у тих, хто дотримувався пескетаріанської дієти.

Середземноморська дієта Песко також відрізняється використанням оливкової олії першого віджиму замість вершкового масла або інших жирів. Оливкова олія першого холодного віджиму має кардіометаболічні переваги, такими як зниження холестерину ліпопротеїнів низької щільності («поганий») і підвищення рівня холестерину ліпопротеїнів високої щільності.

«Серед експертів з харчування немає чіткого консенсусу щодо ролі молочних продуктів і яєць в ризику серцевих захворювань, проте ми дозволили їх використання. Слід надавати перевагу нежирним йогуртам і сиру; вершкове масло і твердий сир не рекомендується», — сказав О’Кіф.

Переривчасте голодування, практика обмеження щоденного споживання калорій в певному часовому вікні (зазвичай від восьми до 12 годин) кожен день, знижує запалення і покращує чутливість до інсуліну, змушуючи організм перемикатися з спалювання глюкози на жирні кислоти в якості основного метаболічного палива. Але докази щодо обмеженого за часом прийому їжі є попередніми і вимагають додаткових досліджень.

Раніше НВ писав, що Міжнародна рада з харчування (International Food Information Council — IFIC) склав рейтинг найпопулярніших дієт 2020 року. Ними виявилися інтервальний голодування (його дотримуються 10% американців), чисте харчування (9%), кето дієта (8%), низкоуглеводная дієта (7%).

Серед них немає класичної середземноморської дієти або дієти Weight Watchers, розповідає один з керівників IFIC Алі Уебстер. За словами Вебстера, в нинішньому році палеодіета і безглютеновая дієта також сильно втратили в популярності.

А зростаючу популярність інтервального голодування і «чистого харчування» Уебстер пояснює високим ступенем їх «кастомізації». Цей термін, частіше використовується в середовищі гиків і технократів, означає можливість «підігнати умови під себе».

«Немає чіткого визначення „чистого харчування“, — каже Вебстер. — Є багато способів дотримуватися інтервального голодування, і при цьому кожен може вирішувати, що саме він їсть».

Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. НВ не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. НВ також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.

poster
Підписатись на щоденну email-розсилку
матеріалів розділу Здоров'я
Головні новини про здоров’я, фітнес та харчування
Щосуботи

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X