Сім причин пити каву щодня. Спойлер — ви дійсно станете щасливішими

21 серпня 2021, 06:00
НВ Преміум
Вы также можете прочесть этот материал на русском языке
Кава завжди викликала суперечливі питання, коли це стосувалося її користі (Фото:nathan dumlao / unsplash)

Кава завжди викликала суперечливі питання, коли це стосувалося її користі (Фото:nathan dumlao / unsplash)

Кава завжди викликала суперечливі питання, коли це стосувалося її користі. Щодня з’являється все більше досліджень, які дають «зелене світло» на щоденне вживання цього напою, що бадьорить.

Оскільки кава все також на піку своєї популярності, буде помилкою не відзначити її надзвичайні властивості, які складаються не тільки з чарівного смаку, але і з оздоровчих ефектів, про які, можливо, ви навіть не підозрюєте.

Відео дня

1 Зробить вас сильніше

Якщо вам подобається починати свій день з чашки кави, то ось ще один аргумент, який дозволить вам без докорів сумління насолоджуватися її смаком: нове дослідження, проведене вченими-ортопедами і фізіологами, показало, що кава може допомогти зберегти сильні м’язи, і як наслідок, велику рухливість з віком.

Група дослідників з Японії мала намір вивчити тенденцію, яка раніше була продемонстрована в дослідженнях на тваринах: споживання кави перешкоджає прогресуванню саркопенії, стану, пов’язаного зі старінням, при якому м’язова маса може природним чином погіршується.

Зокрема, вчені прагнули з’ясувати, чи впливає звичне вживання кави на скелетні м’язи. Згідно зі статтею, написаної у співавторстві з Метью Варакалло, доктором медицини, хірургом-ортопедом з США (штат Пенсільванія), з трьох наших типів м’язів скелетні м’язи відіграють важливу роль в рухливості, а також в поставі і обміні речовин.

Дослідники опитали понад 6 тисячі учасників віком від 45 до 74 років, які повідомили, як часто вони пили каву. Потім вони виміряли масу скелетних м’язів учасників і силу захоплення рук за допомогою біоелектричного інструменту і пружинного метричного пристрою.

Як виявилося, між вживанням кави й масою скелетних м’язів простежується сильний зв’язок.

Крім того, хоча вчені не виявили значного взаємозв'язку між кавою і силою рук, вони зазначили, що серед учасників чоловічої статі споживання кави і сила стиснення були в деякій мірі пов’язані.

Експерти ще не знайшли точне пояснення цього явища, але у них є дві теорії. Перша полягає в позитивному впливу кави, на здоров’я серця. Оскільки ми знаємо, що довгострокове здоров’я серця також пов’язано зі збереженням активності, можливо, ця ж фізична активність також допомагає підтримувати м’язи в здоровій формі.

Інший можливий зв’язок полягає в тому, що недавні дослідження показали, що вживання кави перед фізичними вправами робить тренування продуктивнішими.

2 Захищає серце

Існує помилкова думка, що кава може викликати аритмію, але нове дослідження американських вчених спростувало цей зв’язок. Навіть більше, кава може не тільки не нашкодити вашому серцю, але навіть принести користь.

Вживання однієї або декількох чашок кави з кофеїном в день може знизити ризик серцевої недостатності, йдеться в новому дослідженні.

Але пам’ятайте, все добре, що в міру — кофеїн є стимулятором, і надмірне його вживання може бути проблематичним, викликаючи нервозність і проблеми зі сном.

3 Може підвищити метаболізм

У найпростішому розумінні кава допомагає вашому метаболізму, тому що кофеїн, який міститься в ній, дає вам більше енергії. Зазначається, що під час вправ, це може просто дати вам додаткову «міць», щоб ви достигнули максимальної віддачі.

Тому дослідники припустили, що кофеїн може виявитися перспективним при лікуванні ожиріння, хоча необхідні додаткові дослідження.

4 Може підвищити енергію і продуктивність

Кофеїн — це м’який стимулятор, який прискорює обмін даними між нашим мозком і тілом. У малих дозах і як частина здорового харчування він може змусити вас почуватися більш бадьорим. Австралійські дієтичні рекомендації включають 1−2 невеликі чашки кави (200 мл) як частина здорового щоденного раціону для середнього дорослого віці 19−50 років).

Коли кава потрапляє в кровотік і потрапляє в мозок, вона «запускає» певні нейрони, які можуть поліпшити пам’ять, настрій, енергію і когнітивні функції, якщо споживати її в помірних кількостях.

Зазвичай, ми починаємо відчувати дію кофеїну в організмі протягом 5−30 хвилин після його вживання, і ефект може тривати до 12 годин. Однак ці ефекти залежать від багатьох індивідуальних чинників, таких як маса тіла, метаболізм і кількість випитого кофеїну.

5 Кава підтримує щастя

Одне дослідження, проведене кілька років тому, підтвердило те, що багато хто з нас інтуїтивно вірять: кава — це стиль життя. Дослідники виявили, що вживання кави пов’язане з позитивними емоціями, включаючи задоволення, доброту, прихильність, дружбу, спокій і, так, щастя. Результати також свідчать, що зі споживанням кави не було пов’язано ніяких негативних емоцій.

Існує ще декілька досліджень, які підтверджують, що ризик депресії знижується в міру збільшення споживання кави з кофеїном.

6 Джерело антиоксидантів

Кава багата на поліфеноли, рослинними з'єднаннями, які володіють захисною антиоксидантною дією. Органічна (зернова або мелена) кава має вищий вміст антиоксидантів, а суміш легкого або середнього обсмаження краще за темне.

Зростаюча кількість доказів користі споживання кави може мати безліч властивостей, які часто пов’язують з антиоксидантною та протизапальною дієтою.

Антиоксиданти допомагають вашому організму вести війну з вільними радикалами, які можуть викликати окислювальний стрес. Дослідження показують, що окислювальний стрес може сприяти виникненню безлічі проблем зі здоров’ям, включаючи діабет і високий рівень холестерину.

7 Знижує ризик смерті

Це сумний факт, але діабет може скоротити тривалість вашого життя. Однак, керуючи діабетом якнайкраще, ви можете звести до мінімуму довгострокові наслідки хвороби і домогтися найкращого результату. А ви не думали почати пити каву?

У 2020 році в Британському медичному журналі (BMJ) була опублікована японська стаття, до якої увійшли дані з Реєстру діабету Фукуока. Це перше проспективне дослідження, в якому вивчається взаємозв'язок вживання зеленого чаю або кави зі зниженням ризику смертності, і результати виявились чудовими.

Крім того, кава містить суміш кофеїну, дубильних речовин, білків і масел. У недавньому дослідженні року було зазначено, що хронічне споживання кави пов’язане з нижчим ризиком смерті від серцево-судинних захворювань і зниженням ризику інсульту, а також з поліпшенням факторів ризику які сприяють виникненню діабету.

Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. НВ не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. НВ також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.

Підписатись на щоденну email-розсилку
матеріалів розділу Здоров'я
Щосуботи

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X