Вчені назвали продукти, які захищають мозок від токсинів в повітрі. Спойлер: хапайте вудку
Вживання більше однієї-двох порцій риби або молюсків на тиждень може дозволити жінкам похилого віку споживати достатню кількість омега-3 жирних кислот.
Ці речовини необхідні, щоб протистояти впливу забруднення повітря на мозок, згідно з новим дослідженням в США.
«Було показано, що жирні кислоти омега-3 борються із запаленням і підтримують структури в старіючому мозку. Також було виявлено, що вони зменшують пошкодження мозку, викликане нейротоксинами, такими як свинець і ртуть», — сказав автор дослідження доктор Ка Кахе, професор епідеміології в Колумбійському університеті в Нью-Йорку.
«Таким чином, ми досліджували, чи мають омега-3 жирні кислоти захисну дію проти іншого нейротоксину, дрібнодисперсних твердих частинок, що містяться в забрудненні повітря», — додав учений.
Дослідження спостерігало білих жінок старше 70 років, які живуть в районах з високим рівнем забруднення повітря. У тих, хто мав найнижчі рівні омега-3 жирних кислот в крові, була найбільша кількість скорочення обсягів мозку. Дослідники розрахували, скільки риби споживають жінки в середньому щотижня, виміряли кількість омега-3 жирних кислот в крові і визначили середню трирічну схильність жінок до забруднення повітря на основі їхніх домашніх адрес.
Потім вони зробили сканування мозку, щоб виміряти область гіпокампу, яка є частиною мозку, пов’язаної з пам’яттю, і білої речовини, яке допомагає передавати сигнали по всьому мозку.
Дослідники виявили, що часте споживання риби допомагає зберігати обсяг білої речовини і розмір гіпокампу у міру старіння жінок і, можливо, захищати від потенційного токсичного впливу забруднення повітря.
Втрата обсягу мозку і втрата білої речовини відбувається природним чином в процесі старіння, але екологічні токсини можуть посилити проблему. Це тому, що дрібні частинки, що викидаються в повітря, є нейротоксином.
Провідний автор дослідження Ченг Чен (Cheng Chen), постдокторський дослідник в Ірвінговському медичному центрі Колумбійського університету, сказав, що необхідні додаткові дослідження, щоб побачити, чи можна узагальнити ці результати для більш широкої популяції.
«Наше дослідження є одним з багатьох, які дають корисну інформацію про здоровий спосіб життя, наприклад, про здорове харчування, щоб зменшити негативний вплив забруднення повітря. Населення в цілому все ще має слідувати загальним рекомендаціям уряду. Але я можу сказати, що дуже невелике збільшення кількості омега-3 або споживання риби може бути корисним для населення », — сказав Чен.
«Ключ до забруднення повітря полягає в тому, що частинки настільки малі, що можуть потрапляти в легені», — сказав невролог доктор Річард Ісаксон, фахівець з хвороби Альцгеймера з NewYork-Presbyterian і Weill Cornell Medical Center, який не брав участі в дослідженні.
Ісаксон пояснив, що «не зовсім зрозуміло, чому забруднення повітря особливо впливає на когнітивні функції», але попередні дослідження показали, що після попадання в легені токсини, що містяться в забруднювачі повітря, можуть поширюватися по всьому організму через кровотік.
Як правило, мозок захищений тим, що вчені називають гематоенцефалічний бар'єр, який по суті є системою аварійних воріт мозку, яка захищає його від токсинів, що циркулюють в крові. Але токсини з повітря може пройти через цей бар'єр.
«Ці токсичні частинки настільки малі, що можуть подолати цей бар'єр або ці ворота і викликати нейрозапалення і зниження когнітивних здібностей», — сказав Ісаксон.
Раніше НВ писав, що вчені з США проаналізували дієтичні переваги і стан здоров’я людей. Згідно з результатами нового дослідження, відмова від білків тваринного походження на користь рослинних білків значно знижує ризик передчасної смерті від різних захворювань.
Вчені з Національного інституту раку та Національних інститутів охорони здоров’я США проаналізували дані про понад 415 тис. американських пацієнтів в період з 1995-го по 2011-й.
Дослідники зібрали інформацію про дієтичні вподобання респондентів та стан їх здоров’я в різні періоди часу. Виявилося, що в середньому люди отримували близько 15% щоденного енергетичного запасу з білків, — 40% з білків рослинного походження і 60% з тваринних білків.
Аналізуючи стан здоров’я респондентів, автори роботи з’ясували, що вживання більшої кількості рослинних білків пов’язано з низькими ризиками передчасної смерті від різних захворювань, в порівнянні з домінуванням тваринних білків в раціоні.
Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. НВ не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. НВ також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.

матеріалів розділу Здоров'я
Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.