Дієтологи назвали продукти, які знижують ризик передчасної смерті. Від хліба відмовлятися не потрібно
Вчені з США проаналізували дієтичні переваги і стан здоров’я людей. Виявилося, що певні продукти пов’язані з низьким рівнем смертності від різних захворювань.
Згідно з результатами нового дослідження, які днями опублікували в журналі JAMA Internal Medicine, відмова від білків тваринного походження на користь рослинних білків значно знижує ризик передчасної смерті від різних захворювань.
Вчені з Національного інституту раку та Національних інститутів охорони здоров’я США проаналізували дані про понад 415 тис. американських пацієнтів у період з 1995-го по 2011-й.
Дослідники зібрали інформацію про дієтичні вподобання респондентів та стан їх здоров’я в різні періоди часу.
Виявилося, що в середньому люди отримували близько 15% щоденного енергетичного запасу з білків, — 40% з білків рослинного походження і 60% з тваринних білків.
Аналізуючи стан здоров’я респондентів, автори роботи з’ясували, що вживання більшої кількості рослинних білків пов’язано з низькими ризиками передчасної смерті від різних захворювань, в порівнянні з домінуванням тваринних білків у раціоні.
Зокрема, у людей, які у своїх дієтах частіше споживали рослинні білки, рідше зустрічалися хвороби серцево-судинної системи.
Вчені підтвердили такий зв’язок серед пацієнтів, які відмовилися від м’яса і яєць на користь хліба, круп різних видів і макаронних виробів з пшеничного борошна.
Відмова від яєць на користь рослинних білків була пов’язаний зі зниженням ризиків передчасної смерті на 24% у чоловіків і на 21% у жінок.
Цей зв’язок підтвердилася навіть коли вчені розглядали різні способи життя респондентів і стану їх здоров’я, враховуючи куріння, діабет, вживання додаткових вітамінів
«Включення більшої кількості рослинних білків у ваш раціон — це здоровий вибір, і хоча добре збалансована веганська дієта може бути корисною для вашого серця і здоров’я кровообігу, вам не потрібно робити це, щоб їсти більше», — заявила керівник напрямку з харчування у британській благодійній організації British Heart Foundation Вікторія Тейлор, яка не була залучена до дослідження.
Нагадаємо, нещодавно вчені з Гарварду заявили, що вживання ряду рослинних продуктів значно знижує ризик розвитку серцево-судинних захворювань.
Дослідники відзначили, що найбільш корисними для серцево-судинної системи є дієти з підвищеним вживанням цільнозернових продуктів, овочів, фруктів, бобових і горіхів.
У роботі зазначено, що ці продукти у раціоні людей були пов’язані зі зниженням ризику розвитку серцево-судинних захворювань на 14% -21%, враховуючи ішемічну хворобу серця та інсульт.
Серед найменш корисних продуктів для здоров’я серця дослідники виділили червоне і оброблене м’ясо, а також підсолоджені напої, порадивши мінімізувати їх вживання.
«Не існує універсальної дієти, що підходить для всіх. Можна комбінувати продукти різними гнучкими способами для досягнення здорового режиму харчування відповідно до потреб людини у випадку охорони здоров’я, перевагами у їжі і культурними традиціями», — заявив один з авторів роботи Френк Ху.
Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. НВ не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. НВ також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.

матеріалів розділу Здоров'я
Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.