Будьте обережні. Біологи знайшли небезпечні бактерії у сирому молоці

30 червня 2020, 12:00
Вы также можете прочесть этот материал на русском языке

Згідно з новим дослідженням, вживання сирого молока загрожує розвитком бактерій, стійких до антибіотиків. Крім того, корисних бактерій у такому молоці виявилося менше, ніж очікували вчені.

Попри поширену думку про те, що сире молоко містить багато корисних бактерій і може зміцнити здоров’я людини, багато вчених радять з обережністю підходити до вживання такого продукту.

Відео дня

Згідно з результатами нового дослідження вчених з Каліфорнійського університету, непастеризоване молоко містить величезну кількість бактерій, стійких до протимікробних препаратів.

Біологи заявили, що ці бактерії можуть передавати стійкі до антибіотиків гени іншим бактеріям і піддавати серйозному ризику здоров’я людей.

«Ми не хочемо лякати людей, ми хочемо навчити їх. Якщо ви хочете продовжувати пити сире молоко, — зберігайте його у холодильнику, щоб звести до мінімуму ризик розвитку бактерій з генами, стійких до антибіотиків», — говорить автор дослідження Цзіньсінь Лю.

Крім розвитку бактерій, стійких до антибіотиків, автори роботи також виявили, що у сирому молоці не так багато корисних для людини бактерій, як вважалося раніше.

Небезпека вживання сирого молока полягає в тому, що це може привести до появи інфекції, яка стійка до лікування антибіотиками. За даними Центру з контролю і профілактики захворювань США, щороку близько 3 млн осіб заражаються бактеріальними інфекціями, які стійкі до лікування антибіотиками, і 35 тис. з них гинуть.

«Наше дослідження показує, що при будь-якому перевищенні температури зберігання сирого молока, у ньому можуть розвиватися ці бактерії з генами, стійкими до протимікробних препаратів. Таке молоко може нести величезний ризик, якщо його неправильно зберігати», — пишуть вчені.

У дослідженні зазначено, що найбільшу небезпеку становить непастеризоване молоко, яке зберігається при кімнатній температурі.

Деякі люди навмисне залишають сире молоко у теплі, щоб отримати кисломолочний продукт. Однак, біологи впевнені, що такі продукти можуть додати величезну кількість бактерій, стійких до антибіотиків, в організм людей.

«Ми більше не живемо у світі, вільному від антибіотиків. Ці гени всюди, і нам потрібно зробити все можливе, щоб зупинити їх потік у наші тіла», — пояснюють дослідники.

Як уже писав НВ, пару років тому у ВООЗ заявили про можливість настання пост-антибиотической ери, якщо людство не вирішить проблему стійкості до антибіотиків. У такій ері ефективні антибіотики будуть доступні тільки для дуже заможних людей.

Експерти з ВООЗ рекомендують завжди шукати інші шляхи лікування і звертатися до професіоналів, перш ніж пити антибактеріальні засоби; ні у якому разі не вживати ліки самостійно і не пропонувати їх іншим людям; підвищувати рівень особистої гігієни і піклуватися про своє здоров’я, щоб уникнути вживання антибіотиків в принципі.

Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. НВ не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. НВ також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.

poster
Підписатись на щоденну email-розсилку
матеріалів розділу Здоров'я
Головні новини про здоров’я, фітнес та харчування
Щосуботи

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X