15 лютого, 06:25
П’ять напоїв, які дійсно продовжують життя. І це доведено наукою
Еліксиру молодості вчені, на жаль, досі не винайшли, зате науці вже відомо, які напої точно допоможуть зробити ваше життя довшим та здоровішим (спойлер: у списку є винце, але не все так однозначно).
1 Так, почесне місце в п’ятірці найкорисніших напоїв посідає зелений чай.
У опитуванні, проведеному експертами з Вищої медичної школи Університету Окаями, взяли участь близько 14 тисяч громадян віком від 65 до 84 років. Дослідивши, скільки зеленого чаю випивають літні японці (або не п’ють його взагалі), вчені дійшли висновку, що люди, котрі мають звичку заварювати собі до семи чашок ароматного напою на день, живуть довше за тих, хто споживає менше чашки зеленого чаю.
Передплатіть, щоб прочитати повністю
Нам необхідна ваша підтримка, щоб займатися якісною журналістикою
Як вважають фахівці з Медичної школи Уоріка, що в Британії, зелений чай слугує доброю профілактикою серцево-судинних захворювань, а ще сприяє зниженню рівня поганого холестерину. Попри те, що напій містить кофеїн, він також чинить позитивний вплив на кров’яний тиск.
Найпотужнішим із корисних компонентів зеленого чаю вважають антиоксидант епіґаллокатехін-3-ґаллат. Присутній у ньому й L-теанін, котрий, співпрацюючи з кофеїном, поліпшує роботу мозку.
2 До найздоровіших напоїв на планеті за правом відноситься й кава, адже вона теж дуже багата на антиоксиданти. Між тим відомо, що саме оксидація, тобто вплив вільних радикалів на клітини організму, є одним із механізмів його старіння. Пов’язують цей процес також із онкологічними захворюваннями та хворобами серця.
Передплатіть, щоб прочитати повністю
Нам необхідна ваша підтримка, щоб займатися якісною журналістикою
Дослідження показують: люди, які п’ють каву, в цілому є здоровішими за тих, які її не п’ють. Ризик померти від серцевого захворювання для кавоманів є на 19% нижчим, ризик захворіти на рак — нижчим на 18%. Регулярне споживання кави також знижує вірогідність розвитку діабету 2-го типу, зміцнює печінку та вповільнює розвиток хвороби Паркінсона і деменції.
Цікаві цифри: для людей, які випивають на день 3−5 філіжанок кави, ризик серцевих хвороб є нижчим, ніж у тих, хто п'є каву понад п’ять разів на день або не п'є її взагалі.
Одна з гіпотез — кава «допомагає» судинам здійснювати контроль над кровотоком та, звідси, кров’яним тиском.
Водночас експерти радять зважати на те, що мова йде саме про чорну каву, аж ніяк не про солоденький капучино і не про лате зі щедрою шапкою збитих вершків.
3 У 80−90-х роках мало не в кожній українській оселі почесне місце на кухонному столі посідала трилітрова банка з трохи бридким на вигляд, але приємним на смак чайним грибом. Згодом мода на нього вщухла, щоби згодом повернутися — але тепер він красиво зветься комбуча та подається в модних кафе.
Насправді пити ферментований чай людство почало ще зо два тисячоліття тому, а батьківщиною комбучі вважають Китай або Японію. Цей напій потенційно є багатим джерелом пробіотиків та антиоксидантів, сприяє зниженню рівню цукру в крові при діабеті 2-го типу та має антибактеріальні властивості. Потенційно — тому, що масштабних досліджень впливу чайного гриба на здоров’я людини сучасні вчені поки не проводили.
Одначе дуже обнадійливими виявилися результати експериментів на щурах: наприклад, лише за 30 днів вживання комбучі в піддослідних гризунів рівень хорошого холестерину підвищився, а поганого — знизився. А в хворих на діабет звіряток уповільнився процес перетравлення вуглеводів та поліпшилася робота печінки й нирок.
Проте експерти радять уважно читати склад напою, якщо ви купуєте вже готову комбучу — доданий цукор, ароматизатори тощо цілком можуть нівелювати всю користь цього напою. Стоматологи ж радять не забувати, що комбуча має низький рівень pH, отже, може пошкоджувати зубну емаль. Щоби не допустити цього, пити її краще через соломинку та/або полоскати рота одразу після.
4 Іще один напій здоров’я й довголіття — це яблучний оцет. Звісно, не в чистому вигляді, а змішаний із водою (від 1 чайної ложки до 2 столових на велику склянку).
Ключовий інгредієнт цього напою, оцтова кислота, отримується шляхом ферментації цукру, який містять яблука. Те, що оцтова кислота здатна ефективно боротися з патогенами, відомо з давніх-давен — ще Гіппократ використовував оцет для очищення ран.
Кілька невеликих досліджень показали, що яблучний оцет здатен підвищувати чутливість до інсуліну та знижувати рівень цукру в крові, коли людина споживає якусь високовуглеводну страву.
Експерименти ж, проведені на тваринах, вказують на те, що яблучний оцет може сприяти зниженню рівня поганого холестерину й тригліцеридів, а також артеріального тиску.
5 Споживання червоного вина в помірних кількостях традиційно вважається корисним для серця. Воно містить антиоксиданти, зокрема ресвератрол, котрий позитивно впливає на здоров’я судин, знижує рівень ліпопротеїнів низької щільності, тобто поганого холестерину, а також, імовірно, знижує ризик запалень та утворення тромбів.
Щоправда, науковці щодо цього не одностайні, і деякі дослідження не підтвердили дієвості ресвератролу щодо запобігання серцевим захворюванням. І, звісно ж, жоден лікар не порекомендує пацієнтові, який не вживає алкоголю, негайно почати пити вино за і заради здоров’я.
Ресвератрол присутній у шкірці винограду, і більше його саме у червоному вині через те, що його процес ферментації з цими шкірками триває довше, ніж у вина білого. Той самий ресвератрол ми споживаємо, коли просто їмо виноград або п'ємо виноградний сік. Присутній він також у лохині, журавлині та арахісі.
Якщо ж ви все ж таки вирішили надати перевагу червоному вину, варто не захоплюватися та не забувати про безпечні дози. Жінкам будь-якого віку та чоловікам, старшим за 65 років рекомендується вживати не більше однієї порції (це приблизно 150 мл) на день. Чоловікам до 65 років на день дозволяється дві порції — така поблажливість зумовлена тим, що чоловіки зазвичай важать більше за жінок, і в їхньому організмі більше ензиму, котрий метаболізує алкоголь.