3 лютого 2022, 06:00
Шість продуктів, які довгожителі світу їдять щодня. Готовий рецепт, щоб прожити до 100 років (ну майже)
Для початку варто згадати, що люди найчастіше живуть трохи довше середнього в так званих «блакитних зонах», саме дієту цих регіонів ми й розглядатимемо.
У блакитних зонах найвища концентрація довгожителів у світі. Крім того, тривалість життя цієї популяції демонструє помітну ґендерну рівність замість звичайної переваги жінок. У ці блакитні зони входять Сардинія, Італія, Окінава, Японія, Лома Лінда, півострів Нікоя, Коста-Ріка, Ікарія та Греція.
Раціон більшості жителів блакитних зон складається з місцевих фруктів та овочів, які не містять пестицидів. Також до їх щотижневого плану харчування входять певні поживні продукти, яких часто немає навіть на полицях магазинів або меню ресторанів швидкого харчування.
А ще філософія їхньої дієти обов’язково полягає в тому, що здорова їжа має бути смачною, адже якщо вам не подобається те, що ви їсте, ви навряд чи будете знову і знову готувати щось подібне.
Передплатіть, щоб прочитати повністю
Нам необхідна ваша підтримка, щоб займатися якісною журналістикою
1. Авокадо
Як згадувалося, регіон Лома-Лінда, розташований у Каліфорнії ( США) є одним з п’яти «блакитних зон» і є унікальною спільнотою, що складається в основному з адвентистів сьомого дня.
Поряд із регулярною релігійною практикою члени цієї громади також дотримуються переважно вегетаріанської дієти, повної здорової їжі.
Авокадо, які мають довгий перелік переваг для здоров’я, є основним продуктом для мешканців Лома Лінда.
Згідно з дослідженнями, авокадо (і особливо олія авокадо) сприяє здоров’ю серця, балансує рівень ліпідів у крові. Крім того, авокадо є чудовим джерелом вітамінів і мінералів, наприклад авокадо містить у 40 разів більше вітаміну К і вдвічі більше калію, ніж банани.
2. Бобові
Бобові є ключовою частиною дієти «блакитних зон». Багаті клітковиною та корисними для здоров’я серця бобові також є головним джерелом білка, складних вуглеводів та багатьох вітамінів та мінералів.
Згідно з дослідженням довголіття в блакитних зонах, опублікованому в The American Journal of Lifestyle Medicine, бобові є наріжним каменем більшості багатовікових дієт.
На додаток, вчені виявили, що найбільш довгоживучі люди в блакитних зонах з'їдали близько чашки бобів на день.
Користь бобів зумовлена їх складом — це дуже поживний продукт із низьким вмістом жиру. Бобові можна додавати до салатів, супів і тушкованих страв, а також до багатьох рецептів на основі овочів.
3. Вівсянка
Вівсяні пластівці — один із найнатуральніших видів вівса. Це означає, що вони виробляються без особливої обробки.
Овес відомий своєю здатністю знижувати рівень холестерину, але має й інші переваги. Дослідження показали, що овес може допомогти вам контролювати свою вагу, запобігти діабету та захистити ваше серце, внаслідок зниження ризику затвердіння стінок артерій.
Тарілка подрібнених вівсяних пластівців наповнить сніданок великою кількістю клітковини, яка пов’язана зі здоров’ям травної системи та зниженням ризику серцевих захворювань, інсульту, гіпертонії, шлунково-кишкових розладів, ожиріння, діабету 2 типу та деяких видів раку.
4.
Оливкова олія
Оливкова олія містить жирні кислоти, антиоксиданти та такі сполуки, як олеуропеїн, хімічна речовина, яка може допомогти зменшити запалення.
Нове дослідження показало, що люди, які споживають понад 1 столову ложку оливкової олії на день, з меншою ймовірністю помруть від серцевих захворювань, раку, нейродегенеративних захворювань, таких як хвороба Альцгеймера або захворювання легень, у порівнянні з людьми, які споживають менше цього корисного жиру.
Крім того, оливкова олія є основою середземноморської дієти, яка вважається дієтою довголіття. Цей принцип харчування є характерним для жителів Середземномор’я, які є частиною блакитних зон.
5. Хліб на заквасці
Більшість наявних у продажу хлібобулочних виробів виготовляються з рафінованого борошна, яке швидко метаболізується в цукор. Білий хліб дає відносно порожні калорії та підвищує рівень інсуліну. Рафінована мука — не єдина проблема, властива нашому звичайному білому або пшеничному хлібу.
Глютен, білок, надає хлібу обсяг і текстуру, але в деяких людей він також створює проблеми із травленням. Хліб у дієті «блакитний зони» буває різним або цілозерновий, або на заквасці, кожен має свої корисні властивості.
Наприклад, хліб, який виробляється з різних цільних зерен, містить широкий спектр поживних речовин, таких як триптофан, амінокислоту і магній.
6. Помідори
Жителі Сардинії також люблять додавати до свого раціону помідори та використовують їх у багатьох своїх стравах. Помідори містять лікопін, який є антиоксидантом, відомим своїми протизапальними властивостями, а також здатністю знижувати кров’яний тиск, ризик метаболічного синдрому та інсульту, а також покращувати здоров’я серця.
Зокрема, помідори черрі містять вищий рівень бета-каротину, який, як показали дослідження, може допомогти знизити ризик розвитку пухлин, пов’язаних із раком простати.