Смачно і корисно? Як сухофрукти впливають на ваше здоров’я — дослідження

25 листопада 2020, 11:05
Вы также можете прочесть этот материал на русском языке

Дослідники виявили, що люди, які їли сушені фрукти, в цілому були більш здоровими, ніж ті, хто не включав ці продукти в свій раціон.

Більш того, в дні, коли люди їли сушені фрукти, вони споживали більше деяких ключових поживних речовин, ніж в дні, коли вони їх пропускали. Однак американські медики також виявили, що люди споживали більше калорій в ті дні, коли їли сухофрукти.

Відео дня

Валері Салліван, науковий співробітник школи громадської охорони здоров’я Блумберга Джонса Хопкінса і аспірантка штату Пенсільванія на момент дослідження, сказала, що отримані дані свідчать про те, що сухофрукти можуть бути частиною здорового харчування — з деякими застереженнями.

«Сухофрукти можуть бути відмінним вибором в якості поживної закуски, але споживачі повинні бути впевнені, що вибирають несолодкі версії без додавання цукру», — сказала Салліван.

«Розміри порцій також можуть бути складним рішенням, тому що порція сушених фруктів менше, ніж порція свіжих, оскільки вода була видалена. Але позитивним моментом є те, що сушені фрукти можуть допомогти людям потенційно споживати більше фруктів, тому що вони довше зберігаються і можуть бути навіть дешевше», — додала вона.

Попередні дослідження показали, що погане харчування є причиною майже половини смертей від серцево-судинних захворювань в США, при цьому брак фруктів є основним фактором. За словами дослідників, фрукти містять безліч поживних речовин, в тому числі клітковину, калій і кілька корисних для серця біологічно активних речовин.

Однак, незважаючи на ці переваги, інші дослідження показали, що люди можуть не їсти достатньо фруктів по ряду причин, включаючи обмежену доступність, вартість і той факт, що фрукти можуть швидко зіпсуватися.

«Мінімально оброблені форми фруктів, в тому числі заморожені, консервовані та сушені, мають деякі переваги перед свіжими фруктами. Вони доступні круглий рік, відносно стабільні за якістю і можуть зберігатися набагато довше, ніж свіжі. Багато з них також дешевше в перерахунку на порцію, ніж їх свіжі аналоги », — сказала Христина Петерсен, доцент кафедри дієтології Техаського технологічного університету та доцент кафедри наук про харчування в Пенсільванії.

Для дослідження команда використовувала дані про 25 590 учасників Національного дослідження здоров’я і харчування. Учасники надали дані про всі продукти, які вони споживали за попередні 24 години, включаючи сухофрукти. Також були зібрані дані про кардіометаболічне здоров’я учасників, включаючи індекс маси тіла, окружність талії і артеріальний тиск, а також загальну якість їх дієти.

Проаналізувавши дані, дослідники виявили, що в середньому люди, які повідомили про споживання сухофруктів в опитуванні, дотримувалися більш здорового харчування, ніж ті, хто цього не робив. У них також були нижчі індекс маси тіла, окружність талії і систолічний артеріальний тиск.

Оскільки деякі з учасників повідомили, що їли сушені фрукти в один день опитування, а не в другій, дослідники також змогли вивчити, як виглядала дієта людей в дні, коли вони їли сушені фрукти, в порівнянні з днями, коли вони цього не робили.

Дослідники виявили, що в дні, коли учасники їли сушені фрукти, вони споживали більше вуглеводів, харчових волокон, калію, поліненасичених жирів і загальної кількості калорій.

«У нашому дослідженні люди, які споживали сухофрукти, споживали більше калорій, але мали більш низький ІМТ і об'єм талії, що говорить про те, що вони були більш фізично активними», — сказала Пенні Кріс-Етертон, професор дієтології Університету Евана П’ю.

Раніше НВ писав, що вчені з Гарварду заявили, що вживання низки рослинних продуктів значно знижує ризик розвитку серцево-судинних захворювань. Експерти також пояснили, від якої їжі варто відмовитися.

Аналізуючи дані про харчування американців в період з 2015-го до 2020-го автори роботи визначили групу рослинних продуктів, які значно знижують ризики розвитку серцево судинних захворювань.

Вчені досліджували кілька видів дієт, включаючи середземноморські і рослинні раціони, а також розрахували індекс здорового харчування серед респондентів. Всього в дослідженні взяли участь майже 210 тис. людей.

Автори дослідження з Гарварду прийшли до висновку, що найбільш корисними для серцево-судинної системи є дієти з підвищеним вживанням цільнозернових продуктів, овочів, фруктів, бобових і горіхів. Серед найменш корисних продуктів для здоров’я серця дослідники виділили червоне і оброблене м’ясо, а також підсолоджені напої.

Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. НВ не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. НВ також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.

poster
Підписатись на щоденну email-розсилку
матеріалів розділу Здоров'я
Головні новини про здоров’я, фітнес та харчування
Щосуботи

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X