Дуже смачне вбивство. Чи можна їсти червоне м’ясо і не захворіти на рак?

8 жовтня 2019, 21:23
Вы также можете прочесть этот материал на русском языке

Чи можна їсти червоне м’ясо або це — канцероген в чистому вигляді? Наукові дискусії про це останнім часом розгорілися з новою силою. Не дивно, що пересічні громадяне остаточно розгубилися.

НВ писало про нові дослідження в області шкоди червоного м’яса для здоров’я і тих протиріччях, які вони викликали.

Тепер давайте спробуємо розібратися, що повинна знати про цю дискусію звичайна людина. Простіше кажучи, давайте спробуємо зрозуміти, чи можна їсти м’ясо, не побоюючись захворіти на рак?

Відео дня

Минуло близько чотирьох років з моменту публікації доповіді Міжнародної Агенції з дослідження раку (IARC) на тему канцерогенності м’ясних продуктів. Тисячі разів на цей документ посилались в контексті застереження «червоне м’ясо нас вбиває!». І, здавалось би, жодних питань немає.

Однак, в авдиторії до сих пір лишається чимало хибних уявлень про результати дослідження.

Перш за все, ризикована категорія «червоного м’яса» включає лише м’язи ссавців. Тобто курячі стегенця, або качина грудка, попри свій колір, до неї не належать.

Pexels
Фото: Pexels

Крім того, сама ризикованість означеного м’яса — під питанням. Вчені зафіксували зв’язок (кореляцію) між його вживанням і деякими типами раку. Однак, довести, що саме поїдання, приміром, свинини чи яловичини спричинює пухлини — поки що не вдалося.

Дійсно, громадяни США споживають вдвічі більше м’яса, ніж українці. Проте в Україні захворюваність на рак кишківника — вища. Таким чином, червоне м’ясо, якщо і є канцерогеном, то точно не єдиним і однозначно не основним.

В той же час у споживачів є безліч можливостей збільшити шанси на отримання пухлини. Приміром, — смажити котлети, замість тушкування. Адже хімічні реакції, що створюють рум’яну скоринку, є джерелом ароматичних сполук, які мають канцерогенну дію.

Більш однозначними є результати IARC щодо обробленого м’яса (як ссавців, так і птиці) — того, що проходило ферментацію, в’ялення, засолку, копчення та інші процеси, покликані посилити смак виробу. Туди ж відносять будь-яке консервоване м’ясо.

Такі продукти належать до канцерогенів першої категорії. Тобто, доведено збільшують ризик раку у людей.

Не всі робітники м’ясної індустрії сприйняли інформацію із захватом. Так, іспанські виробники хамону зазначили, що вживання обробленого м’яса може бути частиною здорової дієти, і його не слід демонізувати.

В жовтні 2019 року група дослідників на чолі з Бредлi Джонстоном опублікували власний аналіз епідеміологічних даних і дійшли висновку, що рекомендації зменшувати споживання м’яса є необґрунтованими. Та вже за кілька днів в мережі з’явилась інформація про попередні фінансові зв’язки Джонстона з харчовою промисловістю. У 2016 році він намагався спростувати інформацію про шкоду надмірного споживання цукру.

Варто нагадати, що в 2017 році IARC сама опинилась в центрі скандалу, що розгорівся навколо гербіциду гліфосату. За повідомленням агенства Reuters, дослідники без вагомих причин внесли правки в початковий текст своєї доповіді. Внаслідок чого, гліфосат було зараховано в категорію доведених канцерогенів, хоч це і протирічило результатам експериментів на тваринах. Дана іформація спричинила протестні акції аграріїв. Але члени IARC відмовились коментувати інцидент.

Таким чином, багато контроверсій лишаються нерозв’язаними, науковим даним бракує достовірності, а репутація всіх сторін конфлікту — далека від бездоганної.

Та, хоч дослідникам поки що не вдалось розставити усі крапки в «м'ясному» питанні, читачам, принаймні, варто правильно розставляти в цій історії коми, споживати м’ясо помірно, а будь-яку інформацію — помірковано.

Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. НВ не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. НВ також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.

poster
Підписатись на щоденну email-розсилку
матеріалів розділу Здоров'я
Головні новини про здоров’я, фітнес та харчування
Щосуботи

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X