Їсти чи не їсти? Нові дослідження про шкоду червоного м’яса викликали скандал в науковому світі

1 жовтня 2019, 21:56
Вы также можете прочесть этот материал на русском языке

Згідно з новими рекомендаціями медиків з США, вживання червоного м’яса підвищує ризик смерті від серцевих захворювань і деяких видів раку, включаючи рак прямої кишки.

Пару тижнів тому некомерційна організація Physicians Committee for Responsible Medicine опублікувала дослідження, згідно з яким веганська дієта позитивно впливає на контроль маси тіла і підвищення чутливості до інсуліну.

Відео дня

На цей раз медики з США проаналізували зворотне: як вживання червоного м’яса впливає на організм людини. Американська кардіологічна асоціація і Американське онкологічне співтовариство опублікувало рекомендації із закликом відмовлятися від цього популярного продукту.

Медики проаналізували декілька попередніх досліджень, та дійшли висновку, що люди, які їдять менше червоного і обробленого м’яса мають менші показники смертності від серцево-судинних захворювань та деяких видів раку, враховуючи колоректальний рак.

Попри сенсаційність рекомендацій, про яку пишуть багато західних медіа, інші вчені кажуть, що вони засновані на дослідженнях зі слабкою аргументацією, і все може бути не так однозначно.

Річ у тім, що визначити шкоду конкретного одного продукту набагато складніше, ніж визначити шкоду від вживання, скажімо, деяких ліків. Це пов’язано з різноманітними дієтами людей, в яких червоне м’ясо може грати абсолютно різні ролі.

«Зниження споживання червоного або переробленого м’яса може бути корисним, і люди повинні це знати. З іншого боку, така відмова може не нести ніяких переваг взагалі. Ми не впевнені», — говорить один з авторів аналізу нових рекомендацій Бредлі Джонстон.

За його словами, дослідження, які надають переконливі докази шкоди червоного м’яса повинні грунтуватися на величезній кількості різної інформації, і тому вони будуть дуже дорогими. Такий підхід не є практичним, оскільки для подібних експериментів потрібно проаналізувати дані про дві групи людей, одна з яких вживала б червоне м’ясо кожен день протягом десяти років, а друга має відмовитися від нього взагалі.

«Ми не зможемо провести широке контрольоване дослідження, яке точно відповість на це питання. Ми просто повинні бути чесними з людьми про те, чого ми насправді не знаємо», — говорить редактор наукового журналу Annals of Internal Medicine доктор Крістін Лейн.

Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. НВ не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. НВ також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.

poster
Підписатись на щоденну email-розсилку
матеріалів розділу Здоров'я
Головні новини про здоров’я, фітнес та харчування
Щосуботи

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X