Вчені назвали 12 найкорисніших продуктів для вашого мозку. Спойлер — вони ще й смачні

23 травня 2021, 08:00
Вы также можете прочесть этот материал на русском языке

«Ви — те, що ви їсте» — як часто люди замислюються над тим, як впливає харчування на наш організм? Їжа, яку ми їмо, здатна не тільки підтримувати життєву енергію, а й побічно покращувати функції мозку.

Мозок використовує дуже багато енергії, тому кожен день він потребує корисних і поживних продуктів, які посприяють якнайшвидшому відновленню.

1. Броколі

Pixabay
Фото: Pixabay

Ця зелена капуста є прямим джерелом сильних рослинних сполук, включаючи антиоксиданти і вітамін К.

Відео дня

Вітамін К сприяє формуванню сфінголіпідів — вони є головними в передачі клітинного сигналу і в клітинному розпізнаванні. Крім того, більше споживання вітаміну К здатне покращувати пам’ять.

Також броколі - це джерело корисних сполук, які надають протизапальний і антиоксидантний ефект на організм, що може допомогти захистити мозок від пошкоджень.

Чому антиоксиданти так важливі? Наш мозок схильний до окислювального стресу, що знижує когнітивні функції і збільшує ризик вікових захворювань. Щоб «розрулити» цю гнітючу тенденцію потрібні антиоксиданти.

2. Темний шоколад

Pixabay
Фото: Pixabay

Як ми знаємо темний шоколад містить в собі какао, яке багате на флавоноїди — вони покращують ефективність виконання когнітивних завдань.

Чим корисні флавоноїди какао? Вони сприяють зростанню нейронів і кровоносних судин у мозку, які допомагають краще запам’ятовувати і навчатися.

У 2018 році вчені в рамках дослідження підтвердили стимулюючу дію темного шоколаду на мозок. Для цього вони підібрали методи візуалізації для спостереження за активністю мозку після того, як учасники з'їли шоколад з вмістом какао не менше 70%.

На підставі цих даних, вони зробили висновок, що присутність темного шоколаду в раціоні покращує пластичність мозку, яка має вирішальне значення для навчання, а також може принести інші переваги, пов’язані з мозком.

3. Волоські горіхи

Pixabay
Фото: Pixabay

Горіхи містять в собі величезну кількість білка і корисних жирів, а один з видів горіхів, зокрема волоський, може поліпшити пам’ять.

Волоські горіхи містять величезну кількість омега-3, жирні кислоти — альфа-ліноленову кислоту (ALA), яка знижує кров’яний тиск і виробляє захисний ефект на артерії.

4. Чай і кава

Pixabay
Фото: Pixabay

Кофеїн, що міститься в ранковій чашці кави або чаю сприяє короткочасному підвищенню концентрації.

Кофеїн також може допомогти закріпити нові спогади. Дослідники з Університету Джона Хопкінса дали учасникам випробування вивчити серію зображень, а потім прийняли або плацебо, або 200-міліграмових таблетку кофеїну. На наступний день більша частина членів групи, які приймали кофеїн, змогли правильно ідентифікувати зображення.

5. М’ясо курки

Pixabay
Фото: Pixabay

Пісний білок необхідний для підживлення організму, а курка — смачний і корисний продукт, який також забезпечує мозок захисними вітамінами групи B. Як і риба, курка — популярний вибір в ресторанах, її подають по-різному. Для оптимального харчування вибирайте страви, приготовані на грилі або обсмажені на сковороді.

6. Оливкова олія першого віджиму та лляна олія

Pixabay
Фото: Pixabay

З усіх кулінарних масел, які ви можете зберігати у своїй шафі, оливкова і льняна найбільш корисні для мозку. Ці масла містять антивікові поживні речовини, такі як омега-3 і вітамін Е. Оливкова олія першого віджиму також містить багато мононенасичених жирів, які корисні як для серця, так і для мозку.

7. Томати чері

Pixabay
Фото: Pixabay

Яскраво-червоні і помаранчеві овочі є основними джерелами поживних речовин, так званих каротиноїдів, які, покращують пізнавальні функції і пам’ять протягом триваліших періодів часу. Одним з найбільш потужних поживних речовин є лікопін, який у великих дозах міститься в шкірці помідорів.

Лікопін також захищає вас запальних процесів, що викликають депресію. Тому варто його включити у свій щоденний раціон, хоча б для поліпшення настрою. Чому саме помідори чері? Оскільки лікопін сконцентрований в шкірі, маленькі червоні помідори містять її більше, ніж їх побратими.

8.Апельсин

Pixabay
Фото: Pixabay

Один середній апельсин містить в собі всю добову норму вітаміну С Це важливо для здоров’я мозку, оскільки вітамін С є ключовим фактором запобігання зниженню розумового розвитку.

Згідно з дослідженнями, вживання в їжу достатньої кількості продуктів, багатих вітаміном С, може захистити від хвороби Альцгеймера.

Вітамін С — потужний антиоксидант, який допомагає боротися з вільними радикалами, які пошкоджують клітини мозку.

Також можна отримати відмінну кількість вітаміну С з болгарського перцю, гуави, ківі, полуниці і вище згаданих помідорів.

8. М’ята

Pixabay
Фото: Pixabay

Американські вчені виявили, що систематичне вживання екстракту м’яти може поліпшити когнітивні функції.

М’ята сприяла поліпшенню здібностей і кращій концентрації. Про це йдеться в статті, опублікованій в журналі Nutrition Research.

Попередні дослідження щодо додавання екстрактів м’яти також позитивно вплинули на когнітивні функції людей зрілого віку від 50 до 70, у яких були проблеми з пам’яттю.

9. Жирна риба

Pixabay
Фото: Pixabay

Омега-3 який міститися в рибі сприяє будові мембрани навколо кожної клітини тіла, включаючи мозкові клітини. Таким чином, вони можуть поліпшити структуру клітин мозку, які називаються нейронами.

Вчені виявили, що у людей з високим рівнем омега-3 підвищується кровотік в головному мозку. Дослідники також визначили зв’язок між рівнями омега-3 і поліпшенням розумових здібностей.

У свій раціон рекомендують включати рибу багату на омега-3, таку як: лосось, скумбрія, тунець, оселедець, сардини.

Також омега-3 міститься в соєвих бобах, горіхах, лляного насіння і в іншому насінні.

10. Авокадо

Pixabay
Фото: Pixabay

Авокадо є відмінним джерелом каротиноїдів. Вчені вважають, що додавання авокадо в ваш раціон може позитивно вплинути на розумову функцію, збільшуючи приплив крові до мозку. Цей плід також містить вітамін К, який позитивно впливає на пам’ять і сприяє концентрації уваги.

11. Буряк

Pixabay
Фото: Pixabay

Зниження приливу крові до мозку може мати всілякі негативні наслідки, і буряк може допомогти запобігти цьому.

Буряк збільшує приплив крові до мозку, особливо до лобної долі, що має відношення до функції прийняття рішень і відповідає за пам’ять.

Дослідники заявляють, що буряк джерело багатьох важливих поживних речовин, вона може зберігати корисні мінерали і вітаміни навіть після термічної обробки. Крім того, вона може сповільнити старіння мозку.

1 2. Насіння гарбуза

Pixabay
Фото: Pixabay

Насіння гарбуза мають у своєму арсеналі потужні антиоксиданти — вони захищають мозок від вільних радикалів. Також вони є джерелом важливих поживних мікроелементів, такі як цинк, магній і мідь, які корисні для здоров’я мозку.

Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. НВ не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. НВ також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.

Підписатись на щоденну email-розсилку
матеріалів розділу Здоров'я
Щосуботи

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X