Спочатку — сніданок. Вчені розповіли, чим небезпечна ранкова чашка кави

2 жовтня 2020, 15:50
Вы также можете прочесть этот материал на русском языке

Згідно з новим дослідженням, міцна чорна кава, яка розбудить вас після нічного сну, може порушити контроль над рівнем цукру в крові.

Вчені з Великобританії показали, що, хоча одна ніч поганого сну надає невеликий вплив на наш метаболізм, вживання кави відразу після такого сну може негативно позначитися на контролі рівня глюкози в крові.

Відео дня

З огляду на важливість підтримки рівня цукру в крові в безпечному діапазоні для зниження ризику таких станів, як діабет і хвороби серця, вони кажуть, що ці результати можуть мати «далекосяжні» наслідки для здоров’я, особливо з урахуванням глобальної популярності кави.

Для свого дослідження фізіологи з Університету Бата у Великобританії попросили 29 здорових чоловіків і жінок пройти три різних нічних експерименти у випадковому порядку.

В одному з цих випадків учасники спали нормально вночі, і їм було запропоновано випити солодкий напій вранці після пробудження. В іншому випадку учасники відчували порушений нічний сон (коли дослідники будили їх щогодини на п’ять хвилин), а потім, прокинувшись, їм давали той же солодкий напій.

Втретє, учасники відчули таке ж порушення сну (тобто прокидалися всю ніч), але цього разу їм спочатку дали міцну чорну каву за 30 хвилин до вживання солодкого напою.

У кожному з цих тестів у учасників брали зразки крові після прийому глюкози, які за змістом енергії (калорій) відображали те, що зазвичай можна було вживати на сніданок.

Після цього у випробовуваних брали зразки крові, щоб перевірити рівень глюкози. З’ясувалося, що вживання кави перед сніданком збільшувало цукор в крові на 50 відсотків.

На думку вчених, в довгостроковій перспективі такі скачки цього показника можуть привести до порушення толерантності організму до глюкози, що, в свою чергу, збільшує ризик розвитку діабету другого типу. Автори дослідження відзначають, що повністю відмовлятися від ранкової кави не варто — досить перед його вживанням добре поснідати.

Професор Джеймс Беттс, співдиректор Центру харчування, фізичних вправ і метаболізму Університету Бата, який керував цією роботою, заявив: «Ми знаємо, що майже половина з нас прокидається вранці і, перш ніж що-небудь робити, п'є каву. — інтуїтивно, чим сильніше ми відчуваємо втому, тим міцніше кава. Це дослідження важливо і має далекосяжні наслідки для здоров’я, оскільки до цих пір у нас були обмежені знання про те, що кава робить з нашим тілом, зокрема, з нашим метаболізмом і рівнем цукру в крові» .

Раніше НВ писав, що згідно з результатами нового дослідження вчених з Університету Рейк’явіка, безпечної дози кофеїну для вагітних жінок може не існувати.

Раніше представники кількох державних організацій громадського охорони здоров’я в Європі і США встановили норму вживання кофеїну для вагітних жінок на позначці в 200 міліграм в день. В еквіваленті це приблизно дорівнює двом чашкам натуральної кави середньої міцності.

Однак, в новому дослідженні вчених з Ісландії зазначено, що «фармакологічні ефекти кофеїну припускають потенційну загрозу для розвитку плоду від споживання цієї речовини матір'ю».

Вчені прийшли до висновку, що вживання кофеїну може бути пов’язано з підвищеними ризиками викидня, мертвонароджених дітей, низької ваги немовляти при народженні, передчасних пологів, гострого лейкозу в дитячому віці, а також зайвої ваги і ожиріння.

Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. НВ не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. НВ також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.

poster
Підписатись на щоденну email-розсилку
матеріалів розділу Здоров'я
Головні новини про здоров’я, фітнес та харчування
Щосуботи

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X