Багато не вип'єш. Медики назвали дозу кави, яка знижує ризик інсульту

Кава може знизити ризик інсульту (Фото:pixabay.com)
Згідно з дослідженням, представленим на Конгресі ESC 2021, до трьох чашок кави на день знижують ризик смертельних захворювань.
Вчені з Будапешта заявили, що така доза кави в день знижує ризик інсульту на 21%.
«Наскільки нам відомо, це найбільше дослідження за систематичною оцінкою серцево-судинних ефектів регулярного вживання кави серед населення без діагностованих серцевих захворювань», — сказала автор дослідження доктор Юдіт Симон з Центру серця і судин Університету Земельвейс в Угорщині.
«Наші результати показують, що регулярне вживання кави безпечно, оскільки навіть високе щоденне споживання не було пов’язане з несприятливими серцево-судинними наслідками і загальною смертністю після періоду спостереження протягом 10−15 років», — продовжила вона.
«Більш того, від 0,5 до 3 чашок кави в день були незалежно пов’язані з нижчим ризиком інсульту, смерті від серцево-судинних захворювань і смерті від будь-якої причини», — підкреслила Юдіт Симон.
У цьому дослідженні вивчався зв’язок між звичайним споживанням кави і серцевим нападом, інсультом і смертю. У дослідженні взяли участь 468 629 учасників Біобанку Великої Британії без ознак серцевого захворювання на момент набору. Середній вік становив 56,2 року, 55,8% становили жінки.
Учасники були розділені на три групи відповідно до їхнього звичайного споживання кави: без кави (не вживали кави регулярно, 22,1%), від легкого до помірного (0,5−3 чашки на день, 58,4%) і високого (понад 3 чашки на день, 19,5%).
Дослідники оцінили зв’язок щоденного споживання кави з наслідками інцидентів протягом середнього періоду спостереження в 11 років з використанням багатовимірних моделей. Аналізи були скориговані з урахуванням факторів, які могли вплинути на результат, включаючи вік, стать, вагу, зріст, статус куріння, фізичну активність, високий кров’яний тиск, діабет, рівень холестерину і так далі.
У порівнянні з тими, хто не п'є кави, легке або помірне споживання було пов’язане з 12% меншим ризиком смерті від всіх причин, 17% меншим ризиком смерті від серцево-судинних захворювань і зниженням ризику інсульту на 21%.
Щоб вивчити потенційні механізми, які лежать в основі цього явища, дослідники проаналізували зв’язок між щоденним споживанням кави і структурою і функцією серця протягом середнього періоду спостереження в 11 років. Для цього вони використовували дані 30 650 учасників, які пройшли магнітно-резонансну томографію серця (МРТ), яка вважається золотим стандартом для оцінки структури і функції серця.
Доктор Сімон сказала: «Аналіз зображень показав, що в порівнянні з учасниками, які не пили каву регулярно, щоденні споживачі мали більш здорові за розмірами і краще функціонуючи серця».
Раніше НВ писав, що дослідження показало, що у людей, які випивають шість або більше чашок кави на день, ймовірність розвитку недоумства на 53% вища, ніж у тих, хто випивав дві чашки або менше.
Це було велике дослідження, в якому взяли участь 17 702 учасники віком від 37 до 73 років, взяті з британського проєкту UK Biobank, підкреслили автори роботи з Австралії.
Цей довгостроковий проєкт збирає інформацію про безліч різних показників здоров’я та способу життя, включаючи споживання кави, обсяг мозку і захворювання, а також додаткові дані, такі як соціально-економічний статус.
Після обліку таких змінних, як стать, вік, ІМТ і тривалі захворювання, дослідники виявили зв’язок між вживанням великої кількості кави і меншим загальним обсягом мозку в учасників, а також підвищеним ризиком деменції.
Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. НВ не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. НВ також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.
матеріалів розділу Здоров'я
Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.