Вегетаріанці аплодують. Медики пояснили, як рослинна дієта змінює організм людини
Згідно з новим дослідженням, рослинна дієта пов’язана зі здоровими кишковими бактеріями, які можуть знизити ризик таких станів, як ожиріння, діабет 2 типу та захворювання серця.
Американські медики вважають, що мікробіом більш тісно пов’язаний з певними продуктами харчування і дієтами, ніж з генетикою.
«Це дослідження демонструє чіткий зв’язок між конкретними видами мікробів в кишечнику, деякими продуктами харчування і ризиком деяких поширених захворювань. Ми сподіваємося, що зможемо використовувати цю інформацію, щоб допомогти людям уникнути серйозних проблем зі здоров’ям, змінивши свій раціон, щоб персоналізувати свій мікробіом кишечника», — сказав доктор Ендрю Чан, гастроентеролог з Массачусетської лікарні загального профілю в Бостоні.
У цьому дослідженні за участю понад 1100 осіб з США і Великобританії вчені зібрали дані про склад їх кишкових бактерій, харчові звички і маркери крові.
Вони виявили докази того, що мікробіом пов’язаний з певними продуктами харчування і дієтами, і що його склад також пов’язаний з рівнями метаболічних маркерів хвороби. За словами дослідників, мікробіом має більш тісний зв’язок з цими маркерами, ніж з іншими факторами, такими як генетика.
«Вивчення взаємозв'язку між мікробіомом, дієтою і захворюванням включає в себе безліч змінних, тому що дієти людей, як правило, персоналізовані і можуть трохи змінитися з часом», — сказав Чан.
Дослідники виявили, що ті, хто дотримувався дієти, багатої рослинною їжею, з більшою ймовірністю мали високий рівень певних кишкових мікробів. Вони також виявили мікробіомні біомаркери ожиріння, хвороб серця і порушення толерантності до цукру в крові.
«Коли ви їсте, ви не просто годуєте своє тіло, ви годуєте трильйони мікробів, які живуть у вашому кишечнику», — сказав організатор дослідження Тім Спектор, епідеміолог з Королівського коледжу Лондона.
Нікола Сегата, головний дослідник лабораторії обчислювальної метагеноміки Університету Тренто в Італії, сказав, що дослідники були здивовані, побачивши такі великі і чіткі групи «хороших» і «поганих» мікробів, що з’явилися в результаті аналізу.
«Цікаво бачити, що мікробіологи так мало знають про багатьох з цих мікробів, що вони навіть не названі», — сказав він.
Раніше НВ писав, що дослідники показали, що терапія мікробіома кишечника потенційно може бути корисна при COVID-19 .
Раніше одне дослідження показало, що пацієнти з COVID-19 мали унікальний мікробний склад в порівнянні з пацієнтами з грипом і здоровими людьми. Інше невелике пілотне дослідження, в якому вивчалася когорта всього з 15 чоловік, показало, що можуть бути ознаки того, що зміни мікробіома корелюють з серйозністю COVID-19.
Нове дослідження пропонує найбільш докладне на сьогодні вивчення взаємозв'язку між серйозністю COVID-19, мікробіомом кишечника і загальними запальними біомаркерами.
В ході дослідження були вивчені зразки крові і кал 100 пацієнтів з COVID-19, що надійшли в лікарню, в порівнянні з 78 здоровими контрольними суб'єктами.
Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. НВ не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. НВ також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.
матеріалів розділу Здоров'я
Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.