Вегетаріанці аплодують. Медики пояснили, як рослинна дієта змінює організм людини

13 січня 2021, 11:07
Вы также можете прочесть этот материал на русском языке

Згідно з новим дослідженням, рослинна дієта пов’язана зі здоровими кишковими бактеріями, які можуть знизити ризик таких станів, як ожиріння, діабет 2 типу та захворювання серця.

Американські медики вважають, що мікробіом більш тісно пов’язаний з певними продуктами харчування і дієтами, ніж з генетикою.

«Це дослідження демонструє чіткий зв’язок між конкретними видами мікробів в кишечнику, деякими продуктами харчування і ризиком деяких поширених захворювань. Ми сподіваємося, що зможемо використовувати цю інформацію, щоб допомогти людям уникнути серйозних проблем зі здоров’ям, змінивши свій раціон, щоб персоналізувати свій мікробіом кишечника», — сказав доктор Ендрю Чан, гастроентеролог з Массачусетської лікарні загального профілю в Бостоні.

Відео дня

У цьому дослідженні за участю понад 1100 осіб з США і Великобританії вчені зібрали дані про склад їх кишкових бактерій, харчові звички і маркери крові.

Вони виявили докази того, що мікробіом пов’язаний з певними продуктами харчування і дієтами, і що його склад також пов’язаний з рівнями метаболічних маркерів хвороби. За словами дослідників, мікробіом має більш тісний зв’язок з цими маркерами, ніж з іншими факторами, такими як генетика.

«Вивчення взаємозв'язку між мікробіомом, дієтою і захворюванням включає в себе безліч змінних, тому що дієти людей, як правило, персоналізовані і можуть трохи змінитися з часом», — сказав Чан.

Дослідники виявили, що ті, хто дотримувався дієти, багатої рослинною їжею, з більшою ймовірністю мали високий рівень певних кишкових мікробів. Вони також виявили мікробіомні біомаркери ожиріння, хвороб серця і порушення толерантності до цукру в крові.

«Коли ви їсте, ви не просто годуєте своє тіло, ви годуєте трильйони мікробів, які живуть у вашому кишечнику», — сказав організатор дослідження Тім Спектор, епідеміолог з Королівського коледжу Лондона.

Нікола Сегата, головний дослідник лабораторії обчислювальної метагеноміки Університету Тренто в Італії, сказав, що дослідники були здивовані, побачивши такі великі і чіткі групи «хороших» і «поганих» мікробів, що з’явилися в результаті аналізу.

«Цікаво бачити, що мікробіологи так мало знають про багатьох з цих мікробів, що вони навіть не названі», — сказав він.

Раніше НВ писав, що дослідники показали, що терапія мікробіома кишечника потенційно може бути корисна при COVID-19 .

Раніше одне дослідження показало, що пацієнти з COVID-19 мали унікальний мікробний склад в порівнянні з пацієнтами з грипом і здоровими людьми. Інше невелике пілотне дослідження, в якому вивчалася когорта всього з 15 чоловік, показало, що можуть бути ознаки того, що зміни мікробіома корелюють з серйозністю COVID-19.

Нове дослідження пропонує найбільш докладне на сьогодні вивчення взаємозв'язку між серйозністю COVID-19, мікробіомом кишечника і загальними запальними біомаркерами.

В ході дослідження були вивчені зразки крові і кал 100 пацієнтів з COVID-19, що надійшли в лікарню, в порівнянні з 78 здоровими контрольними суб'єктами.

Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. НВ не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. НВ також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.

Підписатись на щоденну email-розсилку
матеріалів розділу Здоров'я
Щосуботи

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X