Ставте чайник. Які напої знижують ризик смерті у людей з діабетом

22 жовтня 2020, 10:30
Вы также можете прочесть этот материал на русском языке

Регулярне вживання зеленого чаю і кави знижує ризик смерті від будь-якої причини у людей з діабетом другого типу.

Результати нової роботи показують, що щоденне вживання 4 або більше чашок зеленого чаю плюс 2 або більше кави знижує ризик смерті на 63% протягом приблизно 5 років, відзначили японські дослідники з Університету Кюсю.

Відео дня

Люди з діабетом 2 типу більш схильні до захворювань системи кровообігу, недоумства, раку і переломів кісток. І, незважаючи на зростаючу кількість ефективних ліків, зміни способу життя, такі як вправи і дієта, залишаються наріжним каменем лікування.

Раніше опубліковані дослідження показують, що регулярне вживання зеленого чаю і кави може бути корисно для здоров’я через різні біологічно активні сполуки, що містяться в цих напоях.

Дослідники з Японії вирішили вивчити потенційний вплив зеленого чаю і кави окремо і разом на ризик смерті серед людей з діабетом.

Вони відстежували стан здоров’я 4923 японців (2790 чоловіків, 2133 жінок) з діабетом 2 типу (середній вік 66 років) в середньому трохи більше 5 років. Всі вони були включені в «Регістр діабету Фукуока», багатоцентрове дослідження, яке вивчало вплив медикаментозного лікування і способу життя на тривалість життя пацієнтів з діабетом 2 типу.

Кожен з них заповнив анкету, що складається з 58 пунктів, в яку входили питання про те, скільки зеленого чаю і кави вони пили щодня. Також учасники дослідження надали довідкову інформацію про фактори способу життя, таких як регулярні фізичні вправи, куріння, вживання алкоголю і нічні години сну.

Були також проведені вимірювання росту, ваги і артеріального тиску, а також аналізи крові і сечі для перевірки потенційних основних факторів ризику.

Близько 607 учасників не пили зелений чай; 1143 пили до чашки на день; 1384 випили 2−3 склянки; і тисяча сімсот вісімдесят чотири випили 4 або більше. Близько 1000 (994) учасників не пили кави; 1306 випивав до 1 склянки на день; 963 випивали чашку кожен день; в той час як 1660 випили 2 і більше чашки.

За досліджуваний період померло 309 осіб (218 чоловіків, 91 жінка). Основними причинами смерті були рак (114) і серцево-судинні захворювання (76). У порівнянні з тими, хто не пив жодного напою, у тих, хто пив один або обидва напої, були нижчі шанси померти від будь-якої причини, причому найнижчі шанси були пов’язані з вживанням великої кількості зеленого чаю і кави.

Щоденне вживання до 1 чашки зеленого чаю було скорочувало шанси померти на 15%; при вживанні 2−3 чашок шанс передчасної смерті знижувався на 27%, а 4 або більше щоденних чашок — на 40%. Аналогічні дані були отримані і для кави: одна чашка в день була пов’язана зі зниженням ризику смерті на 19%, дві чашки — на 41%. При чергуванні зеленого чаю і кави ефект посилювався.

«Можливо, що спільна дія цих двох напоїв підсилює ефект», — йдеться в статті.

Це обсерваційне дослідження, тому воно не може встановити причину. Дослідники вказують на кілька застережень, в тому числі на необхідність покладатися на суб'єктивні оцінки кількості випитого зеленого чаю і кави. Не було зібрано ніякої інформації і про інших потенційно впливають фактори, такі як сімейний дохід і рівень освіти. І зелений чай, доступний в Японії, може бути не таким, як в інших місцях, додають вони.

«Це проспективне когортне дослідження продемонструвало, що більше споживання зеленого чаю і кави було в значній мірі пов’язано зі зниженням загальної смертності: ефекти можуть бути додатковими», — роблять висновок дослідники.

Раніше НВ писав, що згідно з результатами нового дослідження вчених з Університету Рейк’явіка, безпечної дози кофеїну для вагітних жінок може не існувати.

Раніше представники кількох державних організацій громадського охорони здоров’я в Європі і США встановили норму вживання кофеїну для вагітних жінок на позначці в 200 міліграм на день. В еквіваленті це приблизно дорівнює двом чашкам натуральної кави середньої міцності.

Однак, в новому дослідженні вчених з Ісландії зазначено, що «фармакологічні ефекти кофеїну припускають потенційну загрозу для розвитку плоду від споживання цієї речовини матір'ю».

Вчені дішли висновку, що вживання кофеїну може бути пов’язано з підвищеними ризиками викидня, мертвонароджених дітей, низької ваги немовлят при народженні, передчасних пологів, гострого лейкозу в дитячому віці, а також зайвої ваги і ожиріння.

Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. НВ не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. НВ також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.

poster
Підписатись на щоденну email-розсилку
матеріалів розділу Здоров'я
Головні новини про здоров’я, фітнес та харчування
Щосуботи

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X