П’ять причин, чому ви набираєте вагу. Можливо, справа зовсім не в калоріях

17 вересня 2021, 06:00
НВ Преміум
Вы также можете прочесть этот материал на русском языке
Однак існує багато розбіжностей про те, які саме чинники сприяють зниженню ваги (Фото:Louis Hansel / Unsplash)

Однак існує багато розбіжностей про те, які саме чинники сприяють зниженню ваги (Фото:Louis Hansel / Unsplash)

Взаємозв'язок між калоріями і втратою ваги не так зрозумілий, куди більш відповідальним фактором за ожиріння є якість споживаної їжі.

Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) заявляє, що глобальна поширеність надмірної ваги й ожиріння збільшилися за останні п’ять десятиліть.

У науковому співтоваристві існує значний консенсус щодо того, що фактори навколишнього середовища, особливо легка доступність продуктів з високим ступенем переробки та малорухливий спосіб життя, сприяють збільшенню показників ожиріння.

Відео дня

Однак є багато розбіжностей про те, як саме ці фактори можуть повпливати на ваш організм.

Відповідно до моделі енергетичного балансу, переважання кількості споживаних калорій, над кількістю спалених, призводить до позитивного енергетичного балансу і збільшення ваги.

Підвищене споживання калорій через легку доступність смачних і недорогих оброблених харчових продуктів і меншої витрати енергії через зниження рівня фізичної активності сприяло глобальному зростанню ожиріння.

На відміну від моделі енергетичного балансу, вуглеводно-інсулінова модель стверджує, що якість споживаної їжі відіграє вирішальну роль при наборі ваги, а не загальна кількість споживаних калорій.

Зазначено, що споживання перероблених вуглеводів, а не збільшення споживання калорій, призводить до збільшення ваги і в першу чергу відповідає за підвищені показники ожиріння.

Оскільки ожиріння стає все більш поширеним явищем, велика кількість досліджень зосереджена на причинах ожиріння і на тому, як йому можна запобігти або вилікувати.

Харчова залежність

Певна їжа може викликати у вас справжню залежність. У більшості випадків — це цукровмісні продукти з високим вмістом жирів, вони стимулюють центри винагороди у вашому мозку.

Фактично, ці продукти часто порівнюють з речовинами, здатними викликати наркотичну залежність, такими як алкоголь, нікотин і канабіс.

Нездорова їжа може викликати звикання у сприйнятливих людей. Ці люди втрачають контроль над своєю харчовою поведінкою, подібно до того, як люди, що борються з алкогольною залежністю, втрачають контроль над собою.

Залежність — складна проблема, яку дуже важко подолати. Коли ви стаєте залежними від чогось, ви втрачаєте свободу вибору, і біохімія в вашому мозку починає приймати рішення за вас.

Генетика має значення

Так, генетика і тут грає головну роль, більша частина того, як і де ми набираємо вагу, залежить від неї. Фактично, дослідження показують, що від 30% до 70% ваги або ожиріння є генетичними. Було виявлено, що гени впливають на кількість жиру, яка зберігається в вашому тілі, а також на його розташування в організмі.

Крім того, дослідження присвячене темі мутацій в певних генах, які можуть викликати підвищення апетиту і збільшення ваги, показало, що менш як 5% населення мають ці зміни в генах, від яких безпосередньо залежить ожиріння.

Недолік сну і гормони

Недолік сну також впливає на ваші гормони. Вони можуть сприяти збільшенню ваги і резистентності до інсуліну.

Недосипання також має зв’язок з ожирінням і діабетом. Фактично, дослідження показують, що навіть двох днів недосипання достатньо, щоб привести до гормональних змін, які сприяють збільшенню ваги і резистентності до інсуліну. Гормони, що регулюють апетит, багато в чому залежать від того, як довго ви спите. Це означає, що відсутність сну викликає підвищення апетиту, яке може бути надмірним в порівнянні з вашими повсякденними потребами.

Два основних гормона контролюють голод: грелін і лептин. Грелін — це гормон, який виділяється, коли ви відчуваєте голод. Він стимулює апетит і сприяє накопиченню жиру. Лептин має протилежний ефект. Він пригнічує апетит, повідомляє вашому тілу, що ви не голодні, і спонукає його спалювати жир.

Дослідження показують, що у тих, хто недосипає, може бути підвищений рівень греліну і знижений рівень лептину, що призводить до збільшення споживання їжі, особливо продуктів з високим вмістом вуглеводів і цукру.

Це через те, що у вас посилюється почуття голоду і зменшується енергія. Щоб недолік сну не впливав на ваш рівень голоду багато інших важливих функцій організму) не нехтуйте здоровим сном, який повинен тривати мінімум сім годин.

Зневоднення

Як відомо, існує багато приводів, щоб пити воду, адже недолік рідини може вплинути на вашу вагу, а також на безліч важливих функцій організму. Коли ми не отримуємо достатньо води, щоб допомогти організму працювати правильно, клітини починають сигналізувати мозку, що потрібно трохи попити.

Іноді люди можуть сплутати ці сигнали спраги з сигналами голоду і власне зайвий раз поїсти, замість того, щоб наповнити свій організм рідиною. Щоб переконатися, що ви не плутаєте ці сигнали, будьте уважні до себе і уникайте зневоднення протягом дня.

Крім того, вживання великої кількості води може вплинути на втрату ваги. Дослідження також показують, що підвищена гідратація може сприяти прискореному метаболізму і процесу розщеплення жирів, сприяючи зниженню ваги. Якщо ви постійно п'єте багато рідини, вам однозначно буде легше схуднути.

Глікемічний індекс

Як уже згадувалося, мистецтво їжі має низку не стикувань і розбіжностей, які вчені намагаються вивчити донині. Але попри це, деякі загадки вже не так таємничі.

Наприклад, те що не викликає сумнівів майже ні у кого — рафіновані вуглеводи негативно впливають не тільки на вашу вагу, але і на здоров’я в цілому.

До них відносяться різні підсолоджувачі, такі як сахароза і кукурудзяний сироп з високим вмістом фруктози, а також продукти з очищеного зерна, такі як білий хліб.

Рафіновані вуглеводи, як правило, містять мало клітковини, швидко перетравлюються і засвоюються, що призводить до різких стрибків цукру в крові. У них високий глікемічний індекс (ГІ), який є мірою того, наскільки швидко продукти підвищують рівень цукру в крові.

Коли ви їсте таку їжу, це, як правило, призводить до падіння рівня цукру в крові через кілька годин. Коли це відбувається, ви відчуваєте потяг до ще однієї закуски з високим вмістом вуглеводів.

Якщо ви дотримуєтеся високовуглеводної дієти, дуже важливо вибирати цільні необроблені джерела вуглеводів, які містять клітковину. Волокна можуть зменшити швидкість, з якою глюкоза входить в вашу систему.

Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. НВ не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. НВ також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.

Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. НВ не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. НВ також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.

poster
Підписатись на щоденну email-розсилку
матеріалів розділу Здоров'я
Головні новини про здоров’я, фітнес та харчування
Щосуботи

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X