М’ясоїди vs вегани. П’ять міфів про білкове харчування, з якими час прощатися

17 жовтня 2021, 19:20
НВ Преміум
Вы также можете прочесть этот материал на русском языке
Білок є одним з найважливіших макроелементів (Фото:Sam Moqadam / Unplash)

Білок є одним з найважливіших макроелементів (Фото:Sam Moqadam / Unplash)

Білок — це поживна речовина, яка необхідна нашому організму для хорошого здоров’я і добробуту, але навколо нього існує безліч міфів і часом, абсолютно дурних помилок.

Білок є одним з найважливіших макроелементів — він складається з амінокислот, тому його також називають будівельними блоками організму.

Споживання білка необхідно, тому що він допомагає відновлювати клітини і створювати нові. Він має безліч переваг, починаючи від допомоги в схудненні, зниженні апетиту, поліпшення здоров’я кісток, зниження артеріального тиску та багато іншого.

Відео дня

Проте існує кілька неправильних уявлень про білок, які заважають людям споживати цю важливу поживну речовину.

Міф № 1. Тваринний білок викликає рак

Гарна новина для м’ясоїдів полягає в тому, що не всі види м’яса однакові. Коли лікарі говорять про зв’язок між м’ясом і раком, вони в основному мають на увазі червоне м’ясо і м’ясні напівфабрикати, такі як бекон, ковбаса, шинка і в’ялене м’ясо. Всесвітня організація охорони здоров’я вважає перероблене м’ясо канцерогеном групи 1, а це значить, що є докази того, що воно може викликати рак товстої кишки у людей.

Червоне м’ясо, таке як яловичина, свинина, телятина і баранина, належить до групи канцерогенів 2, і деякі дані свідчать, що вони можуть підвищувати ризик раку.

Якщо ви їсте тваринний білок, лікарі рекомендують зосередитися на дикій рибі і молюсках, курці і качці і яйцях — продуктах, які містять молекулу цукру Neu5Gc, яка була пов’язана з раком, а не з яловичиною, свининою і бараниною. Тим часом дотримання дієти, багатої фруктами, овочами і рибою, може знизити ризик розвитку колоректального раку на 43%, як показало дослідження JAMA Internal Medicine.

Міф № 2. Основна роль білка — в розвитку м’язів.

Як необхідне поживна речовина, що складається з будівельних блоків, відомих як амінокислоти, білок є компонентом не тільки м’язів, але також кісток, суглобів, сухожиль, зв’язок, волосся, антитіл, гормонів, ферментів і холестерину ЛПНЩ і ЛПВЩ. Поживна речовина підтримує здорову імунну систему, може регулювати рівень глюкози в крові і грає важливу роль в складі тіла.

Міф № 2. Основна роль білка — в розвитку м’язів

Насправді все зовсім не так, як ви думаєте. Недостатнє споживання білка може погіршити процес схуднення, оскільки це поживна речовина допомагає вам залишатися ситим і прискорюється метаболізм.

Якщо ви худнете, скорочуючи споживання білка, швидше за все, це втрата м’язів, а не жиру. Більш того, недостатнє споживання білка може призвести до інших побічних ефектів, включаючи втому, слабкість, набряк ніг і придушення імунної системи, що може привести до більш частих захворювань, а схуднути, як ми знаємо, і без цих проблем досить складне завдання.

Більшість людей, які намагаються схуднути, вважають, що скорочення кількості білка — відмінний спосіб позбутися від зайвих кілограмів. Навпаки, обмеження споживання білка або його недолік утруднить спалювання зайвого жиру.

Фактично, білок допомагає вам надовго відчувати ситість і, отже, допомагає приборкати тягу до їжі і прискорити обмін речовин.

Насправді все зовсім не так, як ви думаєте. Недостатнє споживання білка може погіршити процес схуднення, оскільки ця поживна речовина допомагає вам залишатися ситим і прискорювати метаболізм.

Якщо ви вегетаріанець або просто скорочуєте споживання м’яса, висока ймовірність того, що вас запитають про необхідний для життєдіяльності білок. Але рослинна їжа настільки різноманітна, що може забезпечити досить білка для всіх, навіть для тих, хто веде активний спосіб життя.

Якщо ви споживаєте достатню кількість калорій, дефіцит білка насправді буде майже неможливий. Важливо отримати необхідні вам макроелементи (вуглеводи, жири, клітковина, воду і білок) і мікроелементи (вітаміни і мінерали). Не важливо, є ці продукти рослинного чи тваринного походження.

Білкова недостатність — це серйозна проблема, яка турбує мільйони людей у всьому світі. Однак тим, у кого достатньо їжі, не варто турбуватися.

Міф № 5. Надлишок білка може привести до пошкодження нирок

Споживання занадто великої кількості білка часто пов’язано із захворюваннями нирок. Це може бути так, але тільки в тому випадку, якщо у вас є проблеми з нирками, оскільки здорові нирки дуже добре виводять сечову кислоту, яка з’являється при вживанні великої кількості стейків, яєць і бобових. Якщо ви не скаржитеся на здоров’я, ви зможете перетравлювати надлишок білка, не пошкоджуючи нирки. Але не забувайте збільшувати його кількість повільно, щоб ваше тіло могло згодом адаптуватися.

Якщо ви не скаржитеся на здоров’я, ви зможете перетравлювати надлишок білка, не пошкоджуючи нирки. Але не забувайте збільшувати його кількість повільно, щоб ваше тіло могло згодом адаптуватися.

Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. НВ не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. НВ також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.

Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. НВ не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. НВ також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.

poster
Підписатись на щоденну email-розсилку
матеріалів розділу Здоров'я
Головні новини про здоров’я, фітнес та харчування
Щосуботи

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X