Наливай! Американські медики розповіли про властивості зеленого чаю

15 лютого 2021, 14:46
Вы также можете прочесть этот материал на русском языке

Антиоксидант, який міститься в зеленому чаї, може підвищувати рівень p53, природного протиракового білка, відомого як «хранитель генома».

Цей білок допомагає відновлювати пошкодження ДНК і руйнувати ракові клітини, заявили вчені в Політехнічному інституті Ренсселера, в США.

Дослідження прямої взаємодії між p53 і з'єднанням зеленого чаю, галлатом епігаллокатехіну (EGCG), вказує на нову мету для відкриття ліків від раку.

Відео дня

«Як молекули p53, так і EGCG надзвичайно цікаві. Мутації в p53 виявляються більш ніж у 50% випадків раку людини, в той час як EGCG є основним антиоксидантом в зеленому чаї, популярному у всьому світі напої», — сказав Чуньюй Ван, автор-кореспондент і професор. біологічних наук в Політехнічному інституті Ренсселера.

«Тепер ми виявляємо раніше невідому пряму взаємодію між ними, що вказує на новий шлях розробки протиракових ліків. Наша робота допомагає пояснити, як EGCG може посилювати протиракову активність p53, відкриваючи двері до розробки ліків з EGCG-подібними сполуками ».

Команда Вана виявила, що взаємодія між EGCG і p53 оберігає білок від деградації. Зазвичай після утворення в організмі р53 швидко розкладається, коли N-кінцевий домен взаємодіє з білком, званим MDM2.

«Ми виявили, що білок p53 може пов’язувати молекули летючого речовини EGCG в тій же точці, де до нього приєднується білок MDM2, який відповідає за руйнування його молекул. В результаті концентрація p53 в ракових клітинах зростає, і він запускає програму самознищення всередині них», — пояснив Ван.

Ван і його колеги вважають, що завдяки результатам їх роботи EGCG можна буде використовувати як основу для нових типів протиракових ліків, які можуть діяти навіть на найстійкіші типи пухлин.

Раніше НВ писав, що вживання гарячого чаю зв’язали з підвищеним ризиком розвитку раку стравоходу. Всесвітня організація охорони здоров’я рекомендує почекати, поки ранкова чашка чаю трохи охолоне, а також назвала оптимальну температуру напою.

Міжнародна команда дослідників зібралася разом, щоб об'єктивно визначити оптимальну температуру для гарячих напоїв, і виявила, що, як тільки температура напою піднімається вище 60 градусів за Цельсієм, ви ризикуєте.

«Багато людей люблять пити чай, каву або інші гарячі напої. Однак, згідно з нашою доповіддю, вживання дуже гарячого чаю може збільшити ризик розвитку раку стравоходу, і тому бажано почекати, поки гарячі напої не охолонуть, перш ніж пити», — говорить Фархад Ісламі з Американського онкологічного товариства.

Дослідження проводилося в провінції Голестан. на північному сході Ірану — області, яка вже зазнала наукового дослідження як щодо культури чаювання, так і щодо високої захворюваності на рак стравоходу. Додатковим бонусом була низька частота куріння і вживання алкоголю, звички, які могли вплинути на результати.

Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. НВ не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. НВ також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.

poster
Підписатись на щоденну email-розсилку
матеріалів розділу Здоров'я
Головні новини про здоров’я, фітнес та харчування
Щосуботи

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X