Несподіваний ефект. Кава знижує ризик зараження коронавірусом

13 липня 2021, 16:28
Вы также можете прочесть этот материал на русском языке

Дослідження показало, що щоденне вживання чашки кави знижує ймовірність зараження коронавірусом.

Крім кави, збільшення споживання овочів і скорочення споживання обробленого м’яса також може допомогти знизити ризик коронавірусу, впевнені медики з США.

Дослідження, проведене вченими з Північно-Західного університету в штаті Іллінойс, показало, що люди, які споживають одну або кілька чашок кави на день, мають майже на 10 відсотків менше шансів заразитися коронавірусом в порівнянні з тими, хто взагалі не вживає кави.

Відео дня

«Споживання кави сприятливо корелює з запальними біомаркерами, такими як CRP, інтерлейкін-6 (IL-6) і фактор некрозу пухлини I (TNF-I), які також пов’язані з серйозністю і смертністю від COVID-19», — йдеться в дослідженні.

«Споживання кави також було пов’язано з нижчим ризиком пневмонії у літніх людей. У сукупності іммунопротекторний ефект кави проти COVID-19 правдоподібний і заслуговує подальшого вивчення», — підкреслили автори роботи.

Результат був оголошений після аналізу записів 40 000 дорослих британців в британському Біобанку. Вчені вивчили зв’язок між дієтичними факторами, такими як щоденне споживання кави, жирної риби, обробленого м’яса, зелених овочів, свіжих фруктів, червоного м’яса і захворюваністю на коронавірус.

Також було відзначено, що вживання меншої кількості обробленого м’яса і більшої кількості овочів також може знизити ймовірність зараження COVID-19. Вчені з’ясували, що споживання не менше 0,67 порції овочів (крім картоплі) може допомогти знизити ризик зараження.

«Наші результати підтверджують гіпотезу про те, що фактори харчування можуть впливати на окремі аспекти імунної системи і, отже, на сприйнятливість до COVID-19. Заохочення дотримання певних правил харчування (наприклад, збільшення споживання овочів і скорочення споживання обробленого м’яса) може бути додатковим інструментом до існуючих рекомендацій щодо захисту від COVID-19», — заявили дослідники.

«Хоча ці результати вимагають незалежного підтвердження, дотримання певних правил харчування може бути додатковим інструментом до існуючих рекомендацій щодо захисту від COVID-19, щоб обмежити поширення цього вірусу», — додали вони.

Раніше НВ писав, що реєстрація російської вакцини від COVID-19 Спутнік V в Євросоюзі затягується, оскільки розробник препарату неодноразово не надавав дані, які вважаються стандартними вимогами до процесу затвердження ліків.

Джерела Reuters розповіли, що в червні вивчення безпеки та ефективності Спутніка V Європейським агентством з лікарських засобів (EMA) було відкладено через те, що 10 червня був пропущений крайній термін подання даних про клінічні випробування вакцини.

Станом на початок червня, ЕМА отримала мало виробничих даних. А клінічні дані, отримані агентством, були неповними.

Окремо оцінка Спутніка V групою французьких вчених показала, що російський розробник не зумів задокументувати відповідність європейським стандартам банку клітин, що використовувався для створення вакцини.

Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. НВ не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. НВ також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.

poster
Підписатись на щоденну email-розсилку
матеріалів розділу Здоров'я
Головні новини про здоров’я, фітнес та харчування
Щосуботи

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X