Смачне вбивство. Медики уточнили, як саме вживання червоного м’яса впливає на здоров’я вашого серця

25 квітня 2021, 12:25
Вы также можете прочесть этот материал на русском языке

Вчені вважають, що більше споживання червоного й обробленого м’яса може негативно вплинути на роботу серцево-судинної системи.

Дослідження презентували на науковому онлайн-конгресі Європейського товариства кардіологів (ESC) пише MedicalXpress.

В експерименті взяли участь майже 20 тисяч осіб. Медики вивчили зв’язок споживання червоного м’яса з анатомією і функцією серця. Зазначається, що аналіз скоректували з урахуванням індивідуальних показників способу життя пацієнтів.

Відео дня

«Вперше ми вивчили взаємозв'язок між споживанням м’яса і візуалізацією здоров’я серця. Це може допомогти нам зрозуміти механізми, що лежать в основі раніше спостережуваних зв’язків з серцево-судинними захворюваннями», — сказала авторка дослідження доктор Захра Раїсі-Естабраг з Лондонського університету королеви Марії.

Дослідники виявили, що більше споживання червоного і обробленого м’яса було пов’язано з погіршенням здоров’я серця за всіма показниками. Зокрема було зафіксовано серцеву недостатність і жорсткі артерії.

Для порівняння, дослідники також перевірили взаємозв'язок між здоров’ям серця і споживанням жирної риби. Вони виявили, що збільшення кількості споживаного продукту навпаки робить артерії еластичнішими.

Вчені також з’ясували, що велика кількість червоного м’яса в раціоні впливає на високий тиск, підвищення холестерину, діабет і ожиріння.

«Це було обсерваційне дослідження, і не можна припускати причинно-наслідковий зв’язок. Але загалом здається розумним обмежити споживання червоного й обробленого м’яса для здоров’я серця», — зазначила доктор Раїсі-Естабраг.

Раніше НВ повідомляв: нове британське дослідження показало, що люди з проблемами серця мають підвищений ризик зараження COVID-19.

Отже, вірус COVID-19 сам собою навряд чи створює кардіологічні проблеми, вважають дослідники.

«У цьому дослідженні ми виявили, що погіршення структури і функції серця пов’язані з вищим ризиком подальшого COVID-19. Це важливо, бо деякі дослідження показали, що COVID-19 може викликати структурні пошкодження серця. Однак ймовірно, що погані структури серця існували раніше, ніж COVID-19», — пояснила провідна дослідниця дослідження Захра Раїса-Естабраг. Вона займається клінічними дослідженнями в Лондонському університеті королеви Марії.

Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. НВ не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. НВ також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.

poster
Підписатись на щоденну email-розсилку
матеріалів розділу Здоров'я
Головні новини про здоров’я, фітнес та харчування
Щосуботи

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X