Вчені пропонують перестати рахувати калорії. Як тепер зрозуміти, що ви правильно харчуєтеся? - фото
НВ Преміум

Вчені пропонують перестати рахувати калорії. Як тепер зрозуміти, що ви правильно харчуєтеся?

30 липня 2020, 06:15

Математика зовсім не має бути основним інструментом для правильної дієти

Багато років дієтологи буквально молилися на підрахунок калорій. Вважалося, що іншого способу схуднути фактично немає. Останнім часом тенденція змінилася на повністю протилежну. І дієтологи стали масово переходити на іншу «сторону сили».

Відео дня

Все частіше можна почути, що підрахунок калорій — застарілий і неефективний метод схуднення.

Що він не точний, бо ви ніколи не знаєте, скільки саме калорій має продукт, який ви їсте.

І що калорії самі собою не настільки важливі, оскільки схильність вашого організму накопичувати жирові відкладення може бути продиктована зовсім іншими факторами.

Так що — час попрощатися з ідеєю про підрахунок калорій, видалити зі смартфона відповідну програму і почати жити по-новому?

Або все не так просто?

Давайте розбиратися.

Unsplash

Фото: Unsplash

Чому підрахунок калорій застарів?


Напевно, всі чули про формулу калорій, які одержуємо і витрачаємо, каже американський оглядач Келсі Борресен. Відповідно до цієї формули, щоб схуднути, достатньо витрачати більше калорій, ніж ви отримуєте.

Теоретично, ця формула вірна, констатує Борресен, але на практиці вона стає надмірно спрощеною.

Зокрема, формула не бере до уваги, з якого типу їжі ці калорії надходять, але ж склад нашої їжі визначає дуже багато факторів, що потім впливають на метаболізм і масу тіла. Серед таких факторів — рівень цукру в крові, рівень інсуліну, різні гормони тощо.

Важливо розуміти, що кількість калорій, які ми отримуємо і витрачаємо, в довгостроковій перспективі визначаються зокрема і тим, які продукти ми вживаємо, пояснює американський кардіолог Даріуш Мозаффаріан з університету Тафтс.

Наші організми — складні системи, на які різні типи їжі можуть впливати по-різному, каже він.

Як ілюстрація цього міркування Борресен наводить просте порівняння. Два яйця, зварених «круто», і пакетик шоколадних цукерок M&Ms можуть мати однакову кількість калорій. Але разом з яйцями у ваш організм потраплять білки і корисні жири. А цукерки порожні з погляду поживної цінності, й водночас містять величезну кількість цукру. На відміну від яєць цукерки призведуть до сплеску, а потім падіння вмісту цукру в крові. І незабаром ви знову зголоднієте.

Висловлюючись простою мовою, калорії калоріям вороги.

Unsplash

Фото: Unsplash

Чому підрахунок калорій небезпечний?


Часом орієнтуючись тільки на підрахунок калорій ви помилково вважаєте, що з'їли вже занадто багато їжі за день ви припиняєте їсти, не отримуючи необхідні поживні речовини). А іноді ви бачите, що у вас є ще «запас» у допустимих калоріях і вирішуєте, чому б не з'їсти ще щось. А це призводить до переїдання.

«Підрахунок калорій може бути небезпечним, оскільки відволікає вас від дійсно важливого — від того, скільки поживних речовин ви отримуєте», — констатує американський дієтолог Андреас Єннфельд.

Як приклад він наводить часту помилку «Новачків», які вважають, що інтенсивне тренування у тренажерному залі може компенсувати зайву шоколадку.

«Надмірне захоплення цифрами, може привести до того, що ви припините асоціювати свої потреби в їжі з почуттям голоду», — констатує американський дієтолог Еббі Лангер.

Якщо ви їсте строго у відповідності зі своїми підрахунками (або додатком для смартфону, який рахує ваші калорії), ви починаєте пропускати моменти, коли ваше тіло сигналізує про голод або, навпаки, про насичення.

Тим часом, наші тіла знають, скільки їжі їм потрібно щодня. Якщо ми будемо їх слухати і довіряти, нам не доведеться займатися «мікроменеджентом» споживаних калорій. У деякі дні вам доведеться їсти більше, ніж в інші. І це нормально.

Є і ще одна небезпека, попереджає Арья Шарма, канадська дієтологиня, професорка медицини університету Альберти.

Захоплюючись підрахунком калорій, ви залишаєте поза увагою важливий аргумент про поживність деяких висококалорійних продуктів. Наприклад, оливкова олія, лосось, авокадо, деякі види горіхів — табу для деяких людей, що ретельно стежать за кількістю споживаних калорій.

Тим часом, ці ж люди спокійно наминали пачку «дієтичного» печива, лише тому, що воно має низьку калорійність. Той факт, що авокадо і лосось багаті корисними інгредієнтами, а крекери «порожні», не враховується.

Ось ще приклад.

Якщо ми візьмемо солодку газовану воду, яка офіційно не містить калорій, пояснює американський дієтолог Джон Міллер, то уважно розглянувши, зауважимо, що вона має штучні підсолоджувачі, які давно і міцно влаштувалися у переліку небезпечних продуктів. Наприклад, вони викликають діабет.

Напис про кількість калорій на упаковці ніяк не відповідає на питання, чи є у продуктах мінерали і вітаміни, констатує Міллер.

Крім того, обмеження калорій саме собою не є ефективним способом схуднення у довгостроковій перспективі. Численні дослідження показують, що 80% людей, які худнули такими радикальними методами, знову набирають вагу протягом наступних п’яти років. І багато хто з них знову опиняються у тій самій ваговій категорії, що і до своїх «ігор у математику» з калоріями.

І річ зовсім не в нестачі сили волі та відсутності дисципліни, зазначає Борресен.

«У кінцевому підсумку, організм починає захищатися, вмикаючи численні механізми, які перешкоджають втраті ваги — вони у нас розвивалися тоді, коли людина звикає голодувати», — констатує Моцаффаріан.

Unsplash

Фото: Unsplash

А що ж робити замість підрахунку калорій?


Експерти радять думати не про калорійність, а про збалансованість вашої дієти.

З погляду здоров’я, краще сфокусуватися на якості дієти, говорить Шарма.

Варто націлюватися на білки, корисні жири, клітковину і зелені овочі, підкреслює Борресен. І варто вибирати ті продукти, які наповнюють вас енергією.

Оскільки мова йде не про кількісні показники, а про якісні, то слід покладатися на внутрішні відчуття, якими б суб'єктивними вони не здавалися.

Для початку варто проаналізувати, як тільки що з'їдена їжа впливає на вас. І річ не тільки у смакових відчуттях.

Наприклад, якщо мова йде про сніданок, варто запитати себе — чи вистачає вам тієї їжі, яку ви з'їли, щоб відчувати насичення до обіду, або ж ви вже через годину мрієте перекусити.

Важливо розуміти, їжа дає вам приплив енергії або навпаки, ви відчуваєте тяжкість і млявість.

За словами Флореса, вам потрібно знову навчитися прислухатися до сигналів, які надсилає вам ваше тіло, а не покладатися на зовнішні строгі правила, які ці сигнали в розрахунок не приймають.

«Культура дієт» від'єднала нас від наших тіл і тієї мудрості, яка в них є, — пояснює Флорес. — Якби ми прислухалися до свого організму, ми харчувалися б зовсім інакше".

Потрібно більше налягати на продукти, що містять клітковину, корисні жири і фітонутрієнти, пояснює Мозаффаріан.

Це означає — більше фруктів, горіхів, бобових, рослинних масел, мінімально оброблені зернові продукти, рибу, овочі та йогурти з живими пробіотиками.

Водночас, такі продукти як яйця, сир, м’ясо птиці та червоне м’ясо вживати можна, але вкрай помірно.

І краще звести до мінімуму, а то і зовсім виключити продукти з високим ступенем обробки — наприклад, чіпси, цукерки, солодку газовану воду тощо. Фактично, потрібно прибрати зі свого раціону все, що має штучні підсолоджувачі й ароматизатори, емульгатори, насичені жири тощо.

Всі дієтологи сходяться на думці, що одним із найдієвіших способів переходу на правильне харчування є самостійне приготування їжі вдома.

Численні дослідження показують, що починаючи готувати вдома, люди схильні формувати здоровішу дієту, підкреслює Борресен. Їжа на виніс із ресторанів, піца і фаст-фуд завжди містять велику кількість цукру і насичених жирів.

Коли ви готуєте самі, у вас під контролем всі інгредієнти, і ви можете проконтролювати, що саме ви їсте, констатує Борресен.

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Діліться матеріалом




Радіо НВ
X