Все через харчування і паління. Експерти назвали найпоширеніші причини смерті в Україні

18 грудня 2019, 16:43
Вы также можете прочесть этот материал на русском языке

Майже 400 тисяч українців померли від серцевих захворювань та ураження системи кровообігу у 2018 році. Також серед найчастіших причин смерті - онкологічні захворювання, травми і отруєння.

Такі дані можна побачити в новому інструменті інтерактивної візуалізації Причини смерті в Україні - 2018.

Сервіс створили Український центр суспільних даних та Державна служба статистики України. Загальна кількість померлих у цій візуалізації - 574 тисяч осіб відрізняється від опублікованих даних на сайті Держстату — 587 тисяч.

Відео дня

Це пов’язано із тим, що система не враховує непідконтрольні території. Тут можна знайти дані про померлих у розрізі: класів захворювань та окремих причин смерті, регіонів, статі та віку. Також є додаткова розбивка на дітей і дорослих.

Майже 70% смертей минулого року сталося через захворювання системи кровообігу. Від таких хвороб померло понад 387 тисяч українців. Найбільше — через атеросклеротичні або ішемічні хвороби серця. На другому місці серед причин смертності - онкологія. Через неї померло 77 тисяч громадян. Найчастіше смерть фіксували через новоутворення в органах дихання, рак грудей та шлунку.

Понад 30 тисяч осіб померло внаслідок отруєння, травм та інших зовнішніх чинників. 24 тисячі смертей сталися через ураження органів травлення. Серед них найчастішими чинниками були хвороби печінки, підшлункової залози та ураження печінки від алкоголю. Причини 20 тисяч смертей точно не були встановлені.

Зазначається, що понад 10 тисяч людей померли від старості. Також зафіксували 68 випадків синдрому раптової смерті немовляти. Часто причиною смертності були захворювання органів дихання. Усього сталося 12,9 тисяч випадків. Найпоширеніші - через пневмонію та ураження нижніх дихальних шляхів.

Від інфекційних хвороб загинули 8,9 тисяч осіб. Найбільше — від СНІДу та різних форм туберкульозу. Натомість найменш частими причинами смерті були хвороби вуха. Усього минулого року стався 41 випадок. 39 жінок померли під час пологів або післяпологового періоду.

Неправильне харчування

Велика кількість хвороб, які призводять до смерті, пов’язані із неправильним харчуванням. На цьому в інтерв'ю Радіо НВ наголосила лікар-дієтолог Інституту геронтології ім. Чеботарьова Юлія Поворознюк. Вона зауважила, що копченості, ковбаси та червоне м’ясо містять канцерогени, які нерідко призводять до онкологічні хвороб та уражень сердцево-судинної системи.

За словами Поворознюк, хвороби кішківника, які є одними з найчастіших причин смерті, також виникають через направильне харчування.

«Рак кишківника напряму залежить від харчування. Надлишок м’яса, копченостей, жирної їжі призводить до зміни кишкової мікрофлори, до мікрозапаленя у кишківнику, які потім можуть викликати рак. І рак кишківника дуже пізно діагностується, тобто немає ніяких скарг. Рак шлунку залежить від того, як людина харчується: великі перерви між їжею, стреси», — наголосила Поворознюк.

Нездоровий спосіб життя

Поширення сердцево-судинних захворювань та онкології та смертність від них характерна для більшості держав світу, а у розвинених країнах рак буде навіть ще більше поширюватися. Про це в інтерв'ю Радіо НВ розповів головний лікар Київського міського центру здоров’я Отто Стойка.

Він зауважив, що часто ці захворювання спричинені нездоровим способом життя та палінням. Щодо онкології - певною мірою грає роль спадковість та забруднення екології. Наприклад, якщо людина живе біля хімічного заводу або в зоні з підвищеним радіаційним рівнем.

Стойка також наголосив, що ситуація зі смертністю у світі значно змінилась за останні 100 років. На початку 20-го століття найпоширеніші причинами були інфекційні захворювання — туберкульоз та пневмонія. Однак, завдяки розвитку антибіотиків цю проблему вдалось подолати.

«Онкологія — тут складніше. Безумовно, теж впливають всі ці фактори, але діагностика відбувається важче і тому онкологічні захворювання ще переважають. Декілька чинників основних, їх враховують якраз при профілактичних оглядах. Часто це спадковість, тобто чи були у прямих родичів ці захворювання», — зазначив Стойка.

У звіті ООН під назвою Ситуація з продовольчою безпекою та харчуванням у світі у 2018 році зазначається, що протягом року 800 мільйонів людей у світі потерпали від голоду та хронічного недоїдання. Водночас велика частина людства страждає ожирінням.

Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. НВ не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. НВ також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.

poster
Підписатись на щоденну email-розсилку
матеріалів розділу Здоров'я
Головні новини про здоров’я, фітнес та харчування
Щосуботи

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X