Впевнено стояти на ногах. Як впливають на наші суглоби харчування, спорт і спадковий фактор — розповідає лікар-реабілітолог

23 листопада 2020, 15:00
Спецпроект
Вы также можете прочесть этот материал на русском языке
Depositphotos

Depositphotos

З віком наші суглоби зношуються, через що можуть виникати больові явища і складнощі з активним пересуванням. Як зміцнити суглоби і запобігти їх передчасному старінню — в порадах від лікаря-реабілітолога.

Болі після важкого активного дня, нічний дискомфорт, реакція на зміну погоди і набряки — все це може бути симптомами того, що з вашими суглобами щось не в порядку. Проблеми з суглобами можуть виявлятися не тільки у людей зрілого віку, а й у досить молодих чоловіків і жінок. На це впливає ціла низка факторів, каже Іван Бадьїн, кандидат медичних наук, лікар фізіотерапевт вищої категорії.

Він розповідає, через що можуть зношуватися суглоби та пояснює, чому для профілактики подібних захворювань важливо стежити за харчуванням, режимом дня і правильно підбирати види спортивних навантажень.

Через що наші суглоби зношуються завчасно?

Основний фактор, через який відбувається зношування суглоба — це старіння, природний процес дистрофічних змін в організмі. Але є й інші чинники, що збільшують стан суглобових і хрящових тканин і прискорюють їх зношування.

Для профілактики розвитку остеопорозу німецькими фахівцями був розроблений нутрітивний комлекс вітамінів — Orthomol Osteo (Ортомол Остео).

Так, наприклад, це професійні захворювання, при яких насамперед страждають ті суглоби, на які в повсякденному житті припадає максимальне навантаження. Також зайва вага, метаболічні порушення — в цьому випадку має місце велике навантаження на суглоби і хребет.

Крім того, на суглобах може негативно позначатися порушення ендокринного балансу організму, зокрема, зниження секреції естрогенів. Наприклад, схильність до артрозу передається по жіночій лінії, від матері до дочки, а жінки хворіють в 10 разів частіше за чоловіків.

На здоров'ї суглобів прямо відбивається також дефіцит мікроелементів, незбалансоване харчування; наявність травм і спадковість.

На що слід звернути увагу, щоб уникнути підвищених навантажень?

Особливе значення профілактика суглобів має для людей, життєвий ритм яких пов’язаний з підвищеними навантаженнями на організм. Це ті, чия професійна діяльність пов’язана з підвищеним навантаженням на суглоби, наприклад, офісні співробітники, вантажники, танцюристи, спортсмени, водії та інші.

Крім того, є й інші групи підвищеного ризику: особи, що ведуть безладне статеве життя, люди з надмірною вагою, чоловіки старше 55 років і жінки старше 45-ти, а також ті, хто переніс серйозні травми або хірургічні втручання в суглоби.

Особливо схильні до захворювань суглобів і ті, чиї родичі мають аналогічні діагнози — тобто, велику роль відіграє спадковий фактор.

Depositphotos
Фото: Depositphotos

Який спорт корисний для зміцнення суглобів, а який — навпаки?

Особливе місце в житті людини в сучасному світі повинні займати спорт і фізичні навантаження. Необхідно звернути увагу на те, що перед будь-якою фізактивністю, будь то спорт чи робота на городі, тривала ходьба під час прогулянки, потрібно робити розминку.

Займатися спортом потрібно тільки в зручному одязі і правильно підібраному взутті — наприклад, спеціальні кросівки для бігу, і окремо — для роботи з вагою в спортзалі.

Якщо ви хочете поберегти свої суглоби, спорт повинен бути мінімально травматичним. Вам підійдуть, наприклад, йога, шведська ходьба, тайцзіцюань (тай-чі) тощо.

Які аналізи допоможуть контролювати стан організму?

Як правило, необхідно щорічно здавати загальний аналіз крові, біохімію, ревмопроби. Також перевіряти рівень вітаміну D, кальцію в крові — особливо якщо вже є скарги або у родичів були захворювання опорно-рухового апарату.

Після 60 років для жінок рекомендується проводити денситометрію для контролю розвитку остеопорозу. Це хронічно прогресуюче системне захворювання скелета, що виявляється при інших захворюваннях. Воно характеризується зниженням щільності кісток, порушенням метаболізму кісткової тканини, підвищуються також ризики переломів.

Depositphotos
Фото: Depositphotos

Зі скількох років починаються проблеми із суглобами, продиктовані віковими змінами організму?

Як правило, дистрофічні зміни в організмі, пов’язані зі старінням, починаються після 40−45 років. Наприклад, втрата м’язової маси становить до 3% на рік. Це пов’язано з багатьма причинами. Серед них — зниження гормонального рівня, втрата вологи.

Внутрішньосуглобовий хрящ на 80% складається з води — якщо її вміст у хрящі зменшується, сам хрящ стає менш еластичним і пружним. А значить, не в змозі забезпечувати амортизацію і плавне ковзання навіть під час звичайних рухів, що призводить до мікротравм.

До цієї проблеми приєднуються зниження кровообігу і погіршення мікроциркуляції. З віком зменшується кількість власних стовбурових клітин, а значить, страждає планова заміна й оновлення клітин. Це веде до зниження еластичності, до прискореного зношуванню хряща і подальшого руйнування.

Які «дзвіночки» можуть стати сигналом того, що з суглобами щось не все гаразд?

Вікові, дегенеративні зміни дають про себе знати поступово. Спочатку виникають нетривалі, помірні болі після виснажливого дня, тривалої ходьби. Потім, дискомфорт у суглобі не проходить навіть після відпочинку. Може знизитися рухливість у суглобі, з’явитися набряк, ниючі болі — вночі, при зміні погоди, в холодну пору року.

Depositphotos
Фото: Depositphotos

Коли і кому варто вдаватися до реабілітаційних процедур на кшталт масажів і лікувальної гімнастики?

Багато хто впевнений, що резерви організму нескінченні і починають замислюватися про здоров’я вже безпосередньо під час самої хвороби. Дуже рідко — при появі перших симптомів. Профілактичні заходи необхідно проводити завжди, в будь-якому віці.

До профілактики можна віднести такі види процедур, як: СПА-процедури, лікувальна фізкультура, нетравматичні види спорту на основі правильного, збалансованого харчування і дотримання водного режиму.

Як впливає на суглоби наш щоденний раціон?

Харчування — один з головних аспектів нашого життя. У людському організмі близько 30 трильйонів клітин і понад 40 трильйонів різних мікроорганізмів. Їх усіх треба «годувати» не просто щодня, а протягом доби, кожні 2−5 години протягом усього дня.

Це означає, що тільки від нас залежить, який «Будівельний матеріал» надходить в організм протягом всього нашого життя. Їжа повинна бути збалансована за білками, вуглеводами, жирами, мікроелементами, вітамінами залежно від віку, виду трудової діяльності, сезону, стану здоров’я та/або захворювання. Будь-який орган має свої особливості обміну, а значить, кожному необхідні особливе співвідношення не тільки білків, вуглеводів, жирів але й вітамінів і мікроелементів.

Depositphotos
Фото: Depositphotos

Як поповнити набір необхідних мікроелементів за допомогою харчування?

Існує кілька основних і найбільш важливих мікроелементів і вітамінів для суглобів і зв’язок.

Селен. Для зміцнення суглобів необхідний селен, який зволожує суглоб. Селен є в часнику, ламінарії, нечищеному рисі, вівсяних пластівцях, м’ясі.

Залізо. Розм’якшення кісткових структур може спровокувати велика кількість фосфору. Для регулювання кількості цього макроелемента необхідно отримувати залізо. Воно виводить надлишки фосфору. Джерело заліза — печінка, язик.

Цинк. Цей мікроелемент стимулює регенераційні процеси, допомагає синтезу колагенових волокон. Він міститься в необробленому коричневому рисі і м’ясі.

Бор. Зміцнює кісткову тканину. Міститься у будь-який капусті, в горіхах, чорносливі, родзинках, у морепродуктах.

Depositphotos
Фото: Depositphotos

Для підтримання здоров’я кісткових структур організму потрібна також ціла низка мікроелементів. Ось основні з них:

Кальцій. Перш за все кістки повинні отримувати достатню кількість кальцію. Особливо багато його в цілісному молоці, твердих жирних сирах, у свіжих яйцях, в горіхах, буряку, кукурудзяному борошні грубого помелу, артишоках і, звичайно, сирі. Кальційвмісні продукти бажано вживати після полудня, так як до 13:00 він активно виводиться нирками.

Фосфор. Він також зміцнює кістки, підтримуючи кислотно-лужний баланс. Його багато в морській та океанічній рибі, в бобових культурах, в капусті. Але надмірне вживання цього макроелемента може призвести до демінералізації кістки. Зменшити всмоктуваність фосфору в шлунково-кишковому тракті можуть продукти, що містять магній, наприклад, зелені овочі, а також залізо.

Магній. Не тільки регулює вміст фосфору, а й нормалізує роботу нейронів, що передають імпульси від кісток і їх зчленувань. Він міститься в маці 100 г — 526 мг), в какао, гречці, сої, також у вишні, зелених овочах, насінні соняшнику, авокадо, в гіркому шоколаді.

Калій. Відіграє велику роль у метаболізмі. Міститься в зеленому листі овочів.

Сірка. Також сприяє адсорбції Ca. Міститься в продуктах тваринного походження, а ще в гречці, в редьці, аґрусі, молодому горошку, часнику і цибулі.

Не можна забувати і про «живі» вітаміни. Особливо цінні для кісткової тканини антиоксиданти — вони діють на вільні радикали, які провокують біль у кістках.

Depositphotos
Фото: Depositphotos

Вітамін D. Найбільше цього вітаміну міститься в печінці тріски, в жовтку і вершковому маслі. Вітамін Д у поєднанні з кальцієм істотно покращує мінералізацію кісткової структури.

Вітамін С. Виражені антиоксидантні властивості має вітамін С. Він міститься в шипшині, ківі, в цитрусових, у смородині. При нагріванні вітамін швидко руйнується, тому продукти, що містять його, необхідно їсти свіжими.

Вітамін Е. Токоферол присутній в авокадо, в маслі арахісу і соняшнику, а також в крупах.

Вітамін F. Разом з вітаміном D він допомагає асиміляції Ca і P. Він міститься в оливковій олії, в льняному насінні, горіхах і соняшнику.

Ніацин (нікотинова кислота). Це життєво важливе для здорових кісток з'єднання бере участь у багатьох біохімічних процесах. Міститься в арахісі, в насінні соняшнику, в печінці, індичці і в курячій грудці.

Вітаміни групи В. Джерело цих необхідних органічних сполук — в мізках й інших субпродуктах, в свіжих яйцях, натуральних сирах, бананах, пивних дріжджах і в деяких морепродуктах.

Ще один важливий аспект — це мукополісахариди (МП). Вони входять до складу міжклітинної речовини сполучної тканини і беруть участь в утворенні головного зволожувального субстрату зчленування — синовії. МП містяться в хрящах, кістках, сухожиллях тварин, птахів, риб і в водоростях. Тому важливо періодично їсти холодець, заливну рибу, наваристі бульйони. У раціон також бажано ввести киселі і фруктові желе.

Інший корисний елемент — колаген — забезпечує еластичність зв’язкового апарату. Він міститься в рибі сімейства лососевих, в м’ясі, особливо в яловичині і індичці, в ламінарії.

depositphotos
Фото: depositphotos

Як правильно підібрати вітамінний комплекс?

Під час великого потоку інформації і величезного дефіциту часу дуже нелегко контролювати надходження необхідних речовин в організм. Для цього зручно користуватися готовими формами і комплексами. Їх розробляють професіонали на основі багаторічних досліджень.

До таких препаратів належать, зокрема, препарати з Німеччини, що виробляються компанією Orthomol pharmazeutische Vertriebs GmbH Orthomol Arthro plus. Це вітамінний комплекс для здоров’я кісток, суглобів і хрящів — відмінний ортомолекулярний вітамінний комплекс для пацієнтів з артротичними змінами в зоні суглобів.

У складі цього комплексу є:

Глюкозамінсульфат і хондроітинсульфат — вони є важливими будівельними компонентами хрящової тканини. Ці речовини так само визначають і здатність хряща витримувати різні навантаження.

Гіалуронова кислота — аутогенна речовина, що відіграє важливу роль у гідродинаміці тканин. Особливо важлива гіалуронова кислота для суглобових хрящів, тому що вона підтримує еластичність і покращує амортизаційну здатність суглобів.

Колаген — він є у всіх видах сполучних тканин, зокрема й хрящової, і виступає як склеропротеїн, бере участь у побудові опорної субстанції хрящів.

Вітаміни А, Є і С, біофлавоноїди, мікроелементи: селен, цинк, мідь — вони нейтралізують негативну дію вільних радикалів.

Кальцій, що є найголовнішим елементом кісткової тканини, разом з вітамінами D3 і В6 необхідний для підтримання кісткового метаболізму.

Цей вітамінний комплекс відрізняється дуже зручною формою прийому у вигляді пакетика з порошком і з двома капсулами Омега3. Досить одного пакета на добу для отримання всіх необхідних інгредієнтів. Курс прийому розрахований на 30 днів, а для досягнення пролонгованого ефекту слід приймати такі вітаміни до 90 днів.

Для профілактики розвитку остеопорозу німецькими фахівцями був розроблений нутрітивний комлекс вітамінів — Orthomol Osteo (Ортомол Остео). У ньому ретельно підібрані необхідні організму вітаміни і мікроелементи.

Як відомо, брак кальцію в організмі може стати причиною крихкості кісток і виникнення остеопорозу. Orthomol Osteo справляє позитивний ефект на всю кісткову систему. А оптимальний стан кісткової системи стимулює організм самостійно відновлювати необхідні клітини. Саме тому фахівці ретельно підібрали дозування і вітамінний склад, що дозволяють ефективно захищати опорно-руховий апарат, знижувати ризик розвитку запальних процесів у ньому.

Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. НВ не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. НВ також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.

poster
Підписатись на щоденну email-розсилку
матеріалів розділу Здоров'я
Головні новини про здоров’я, фітнес та харчування
Щосуботи

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X