Ні газованій воді, ковбасам і майонезу. Як запобігти захворюванням шлунково-кишкового тракту

5 січня 2021, 09:13
Спецпроект
Вы также можете прочесть этот материал на русском языке
Depositphotos

Depositphotos

Новорічні свята і святкові застілля, де традиційними елементами для багатьох вже стали шампанське, мандарини, салати Шуба і Олів'є. Як уникнути переїдання і захистити свій організм від можливих захворювань шлунково-кишкового тракту, розповідає лікар-дієтолог.

Сучасні українці часто страждають від гастриту, виразки шлунка, панкреатиту і онкології травного тракту. Причин у таких захворювань — безліч, від стресів до неправильного харчування.

У кого і чому найчастіше виникають проблеми зі шлунково-кишковим трактом, яке харчування підібрати і скільки рідини необхідно вживати щодня, розповідає Євгенія Коржевська, клінічний дієтолог, лікар-консультант КМКЛ № 4, UCTClinic.

З якими проблемами шлунково-кишкового тракту найчастіше стикаються сучасні дорослі люди?

Це такі захворювання, як гастрит, гастродуоденіт, виразкова хвороба шлунка та дванадцятипалої кишки, коліти (запалення кишкової стінки товстого кишечника), синдром подразненого кишечника, гастроезофагеальна рефлюксна хвороба (ГЕРБ), функціональні запори і діареї, геморой, холецистит, панкреатит, гепатит, онкологічні захворювання травного тракту. Це далеко не повний список того, з чим найчастіше зустрічаються в своїй практиці гастроентерологи, дієтологи, сімейні лікарі, терапевти і хірурги.

Чим зумовлена поява цих захворювань?

Причин для виникнення проблем шлунково-кишкового тракту може бути безліч. Це інфекції, ожиріння, куріння, зловживання алкоголем, також стреси, неправильні харчові звички, такі як переїдання або навпаки недоїдання, надмірне захоплення клітковиною і дієтами. Впливають на здоров’я ШКТ і малорухливий спосіб життя, тісний одяг, сидяча робота, аутоімунні процеси, спадковість.

Наш шлунково-кишковий тракт одним з перших реагує на стрес через різні прояви, наприклад, виразки. Найчастіше виразка — це наслідки стресу, як і ерозії в шлунку або дванадцятипалій кишці. Синдром подразненого кишечника — також. Тому часто гастроентерологи призначають також і заспокійливі препарати.

Depositphotos
Фото: Depositphotos

Чим загрожує занедбаність таких станів?

Частота онкології ШКТ, на жаль, з кожним роком зростає. І пацієнти все частіше — це молоді люди. Особливо це стосується раку товстого кишечника і колоректального раку.

Щоб знизити ризики захворювання на онкологію, потрібно, по-перше, регулярно проходити обстеження. Це вкрай важливо, особливо для тих, у кого є випадки захворювання подібною онкологією в сім'ї, а також для тих, у кого є поліпи в кишечнику.

По-друге, необхідно дотримуватися дієти, яка виключає оброблене і червоне м’ясо, лімітує вироби з білого борошна, але включає велику кількість свіжих сезонних овочів і фруктів, ферментованих продуктів, клітковини, води. Крім спадковості, в цих випадках куріння і неправильні харчові звички — це основні причини виникнення раку.

Як це впливає на здоров’я ненормований робочий графік і робота на дому в період карантину?

За час карантину багато людей відзначили, що набрали вагу, оскільки стали менше рухатися і більше їсти. Більш того, почастішали загострення хронічних захворювань шлунково-кишкового тракту, адже всі схильні до стресу, який є провокувальним фактором.

Навіть під час віддаленої роботи необхідно намагатися дотримуватися режиму харчування, сну і відпочинку, виключити шкідливі продукти.

В цілому, загострення багатьох хронічних захворювань, і не тільки шлунково-кишкового тракту, в період карантину різко зросли. Можливості отримати медичну допомогу ж тепер більш обмежені.

Навіть під час віддаленої роботи необхідно намагатися дотримуватися режиму харчування, сну і відпочинку, виключити шкідливі продукти. Якщо є хронічні захворювання ШКТ, потрібно поповнити необхідну аптечку. А якщо з’являються якісь симптоми з боку ШКТ, не варто відкладати візит до лікаря.

На що варто звертати увагу, щоб вчасно помітити перші симптоми можливих проблем з ШКТ?

Нудота, порушення стулу, такі як запор або діарея, зниження апетиту, болі в будь-якому відділі живота, здуття кишечника, важкість у шлунку, відчуття переповненого шлунка навіть при невеликій з'їденій порції, висипання на шкірі, пригнічений настрій, втома, наліт на язиці і гіркота в роті, кров при дефекації, відрижка повітрям або кислим — все це говорить про той чи інший ступінь проблем з ШКТ.

Яким має бути графік харчування?

Оптимально, якщо це буде два-три прийоми їжі на день і не більше. Такий режим харчування особливо підходить тим, хто встає пізно і снідає не раніше 11−12 годин. Часте дробове харчування рекомендоване тільки в гострих періодах деяких захворювань. Насправді ж нашому організму необхідно не менше трьох годин на процес травлення і засвоєння всіх нутрієнтів з одного повноцінного прийому їжі.

Тобто, ніякі перекуси нам не потрібні — це лише призведе до постійного високого рівня глюкози в крові, що провокуватиме нашу підшлункову викидати багато інсуліну. Відповідно, вимотувати наш інсулярний апарат. Своєю чергою, це цілком може призвести до цукрового діабету. Крім того, перекушування — це додаткові калорії, витратити які ми не встигнемо за день, тому — привіт, надмірна вага.

Снідати, в ідеалі, потрібно після того, як ви порухаєтеся, зробите хоча б елементарну зарядку. Потім дайте своєму організму 3−4 години все перетравити і можете сміливо обідати. Вечеряти слід не пізніше, ніж за дві години до сну. Адже наш шлунково-кишковий тракт вночі теж має відпочивати, а не боротися з пізньою обжерливістю. До того ж, якщо ви поїсте і ляжете спати, ваш мозок замість того, щоб теж відпочивати, контролюватиме травний процес. А значить, продуктивного сну у вас не буде — гарантовані кошмари або ж часті прокидання. Тому вранці ви встанете втомленими.

Depositphotos
Фото: Depositphotos

Як правильно скласти раціон, щоб харчування було збалансованим і корисним?

Існують чіткі рекомендації лікарів-дієтологів щодо того, яким має бути оптимальне харчування:

  • Вживати 5 порцій овочів і фруктів на день враховуючи, що порція — це 100 г овочів і фруктів разом.
  • Віддавати перевагу нежирному м’ясу і значно обмежити вживання червоного м’яса, такого як свинина, яловичина, баранина, оленина, дичина. А після 40 років взагалі постаратися виключити червоне м’ясо з раціону. В цілому, м’ясо бажано вживати не частіше трьох разів на тиждень. Виняток — діти і підлітки.
  • Вибирати дрібні і жирні сорти риби з коротким життєвим циклом — вони накопичують менше ртуті і важких металів. Це, наприклад, салака, сардини, дорадо, сібас, скумбрія, тріска.
  • Обов’язково щодня включати в раціон різноманітну зелень, таку як: кріп, петрушка, орегано, базилік, м’ята, чебрець, коріандр, рукола, салатне листя, капуста. Все це — джерело цінної фолієвої кислоти, антиоксидантів, вітаміну С і кальцію. Фолієва кислота захищає ДНК від мутацій, зміцнює стінки судин і знижує ризик атеросклерозу, стеатозу — відкладення жирів у печінці, захищає нервові клітини.
  • Вживати бобові. Це цінне джерело рослинних білків і вітамінів. Сочевиця, нут, маш, горох, квасоля обов’язкові кілька разів на тиждень. Можна додавати їх в суп, салат, а можна вживати як окрему страву, наприклад, з овочами. Є два правила. Перше: бобові слід замочувати на кілька годин. Виняток — сочевиця, її можна готувати відразу. Друге: не змішувати бобові з м’ясом.
  • Не варто забувати про спеції та прянощі. Куркума, перець, сушені трави, часник, цибуля, імбир — це джерела ефірних олій, антиоксидантів. Куркума ще й геропротектор, тобто продукт, який захищає від старіння. І це цілком заслужено, адже діюча речовина куркумін пригнічує процеси гниття в кишечнику. Куркума це також антидіабетичний продукт, потужний онкопротектор, захищає наші нейрони від старіння. Цибуля, часник та імбир пригнічують процеси гниття і бродіння в кишечнику, містять фітонциди і антиоксиданти. Однак вони протипоказані тим, у кого є алергія або загострення хронічних захворювань шлунково-кишкового тракту.
  • Вживати цільнозернові продукти, фрукти зі шкіркою, насіння і висівки, щоб наситити свій організм клітковиною. Завдяки клітковині корисні кишкові мікроорганізми повноцінно функціонують в нашому кишечнику. Клітковину можна отримати також з лляного насіння, яке додається в салати, висівок, яблучного пектину, насіння чіа та зелені. Але потрібно пам’ятати, що клітковина — це груба їжа, і при гастритах, виразках, колітах та інших захворюваннях шлунково-кишкового тракту в загостренні її потрібно уникати.
  • Регулярно вживати несолодкі кефіри і йогурти. Не знежирені кисломолочні продукти — це підкріплення нашої мікробіоти. До того ж це — джерело кальцію. Деякі люди не переносять кисломолочні продукти через підвищену кислотність. Іноді ці продукти провокують кислотний рефлекс — закидання шлункового вмісту в стравохід. У таких випадках намагайтеся не вживати їх натщесерце, а додайте трохи в салат або суп.
  • Не забувати про яйця, адже це джерело найцінніших амінокислот і холіну, який захищає печінку і бореться з «поганим» холестерином. Краще зварити їх некруто. Але ніколи не їжте їх сирими — це загрожує сальмонельозом.
Depositphotos
Фото: Depositphotos
  • Включати в своє меню горіхи і трохи насіння, якщо у вас немає загострень і алергій. Це джерела магнію і корисних жирів.
  • Вживати цільнозернові крупи, такі як вівсянка — це джерело вітамінів групи В.
  • Віддавати перевагу нерафінованій оливковій або льняній олії, і постарайтеся зменшити використання соняшникової та кукурудзяної олій. Вони містять прозапальні Омега-6 жирні кислоти. Пам’ятайте, що будь-яка олія — калорійна, а тому добова доза має становити не більше однієї столової ложки.
  • Додавати в своє меню ферментовані продукти, такі як квашена капуста та інші овочі. Це джерела вітамінів і «їжі» для бактерій. Однак вони протипоказані при загостреннях шлунково-кишкового тракту.

Які продукти варто виключити з раціону?

По-перше, це оброблене м’ясо: сосиски, ковбаси, балики, шинка. Також випічка із білого борошна, кондитерські вироби з маргарином, цукерки, печиво та інші солодощі. Якщо не вийде прибрати їх з меню повністю, варто хоча б звести вживання таких продуктів до мінімуму. Солодощі ж найкраще замінювати свіжими ягодами.

Звичайно ж, не рекомендується вживати солодкі газовані напої, особливо якщо вони ще й містять кофеїн. Адже там величезна кількість цукру, що знову-таки перевантажує підшлункову залозу і максимально наближає діабет і атеросклероз.

Depositphotos
Фото: Depositphotos

Який об'єм води необхідно випивати в день і як часто потрібно пити?

Добова потреба в рідині — це 30−40 мл на 1 кг маси тіла. Сюди входить і вода, і всі інші напої, також і супи, які ми споживаємо за день. У спекотні дні, при рясному потовиділенні, при підвищенні температури і при активних заняттях спортом ця квота підвищується до 50 мл на 1 кг маси тіла.

Безумовно, перевагу краще віддавати столовій негазованій воді з низькою мінералізацією. Кілька чашок чорного, зеленого, білого чаю або чашка кави на день нікому не зашкодять. Звичайно, за умови, що чашка — це 250−300 мл, а не півлітра. Не забувайте, що ці напої містять кофеїн, а у кожної людини толерантність до кофеїну дуже індивідуальна. Кофеїн підвищує тиск, стимулює нервову систему, що може викликати нервозність і порушення сну.

Тим, у кого є гастрити або виразки, ці напої протипоказані натщесерце. Крім цього, таніни, які містяться в чаї, можуть перешкоджати засвоєнню заліза, тому запивати їжу чаєм не рекомендується.

Вода — це ідеальний напій, але якщо ви не можете себе змусити її пити, можна також вживати несолодкі узвари, відвари з шипшини. Соки з пакетів слід виключити, адже вони містять дуже багато цукру. А фреші завдають непоправної шкоди ШКТ, адже щоб зробити склянку яблучно-морквяного фрешу, потрібно в середньому 2−3 яблука і 2−3 моркви. Зазвичай людина не з'їдає таку кількість фруктів в цілому вигляді за один раз. Це означає, що в одній склянці буде занадто багато фруктози і фруктових кислот.

Depositphotos
Фото: Depositphotos

НР пройшов, а Різдво зовсім поруч, а значить, і святкові застілля з безліччю їжі і алкоголю. Як впливає на роботу шлунково-кишкового тракту переїдання?

Переїдання загрожує перерозтягненням шлунка, що порушує його моторику. Їжа буде затримуватися і перетравлюватися повільніше. Це викличе процеси гниття і бродіння, а значить, може призвести до інтоксикації. Отримання величезної кількості калорій вимагатиме підвищеної роботи ферментних систем і інсулярного апарату.

У здорових людей це може стати причиною поганого самопочуття. А у людей з хронічними захворюваннями спровокувати їх загострення. Тим, у кого є проблеми з ритмом серця, переїдати не можна категорично — це може порушити роботу серця і навіть призвести до госпіталізації.

Що робити, щоб уникнути можливих проблем зі здоров’ям внаслідок переїдання?

Щоб не переїдати, намагайтеся дотримуватися таких правил:

  • Дотримуйтесь свого звичного режиму харчування, сну, тренувань у святкові дні;
  • Не сидіть за столом постійно, намагайтеся вставати частіше, прогулюватися;
  • Не одягайте тугий одяг для застілля;
  • За столом вибирайте свіжі овочі до м’яса;
  • Олів'є — це не салат, а повноцінна страва. Як і салат Шуба, і Вінегрет. Тому, якщо вже ви його їсте, то тільки його, і не дуже багато. Грецький йогурт або нежирна сметана відмінно замінять майонез, яким багато хто звик заправляти подібні салати. Для смаку можна додати трохи гірчиці;
  • Не забувайте пити воду, по 150−200 мл щогодини;
  • Контролюйте вживання алкоголю, а в ідеалі не пийте його взагалі;
  • Постарайтеся поставитися до святкового столу як до звичайної вечері. Слідкуйте за кількістю їжі і не їжте вночі.

Як впливає на роботу ШКТ прийом антибіотиків та інших медичних препаратів?

Будь-які медичні препарати можуть мати побічні ефекти. І найчастіше з боку ШКТ. Тому якщо у вас є якісь захворювання шлунково-кишкового тракту і вам призначають лікування від чогось, повідомте про це свого лікаря. Антибіотики, наприклад, крім стандартних можливих побічних ефектів на ШКТ мають ще один — вони знищують не тільки хвороботворні бактерії, а й нашу кишкову мікробіоту. Надалі це може викликати порушення роботи імунної системи і органів травлення. Тому разом з антибіотиками обов’язково потрібен курс пробіотиків, які вам підбере лікар.

Як допомагають поліпшити здоров’я ШКТ вітамінні комплекси?

Вітаміни і мікроелементи засвоюються у верхній частині тонкої кишки. Якщо є якісь ураження кишечника, то ніщо засвоюватися до кінця не буде. Кишкову стінку захищає кишкова мікробіота, синтезуючи коротколанцюгові жирні кислоти — ацетат, пропіонат і бутират. Тому, якщо з якихось причин нормальний біоценоз порушений, необхідно спочатку призначити пробіотики. Інакше ні вітаміни з їжі, ні з полівітамінного комплексу не засвояться.

У ТМ Orthomol є пробіотичний комплекс Оrthomol pro basic plus, що містить комплекс біфідо-і лактобактерій для підтримання здоров’я кишечника. Він відповідає вимогам для пробіотичних препаратів:

  • Бактерії мають сертифікацію безпеки;
  • У препараті міститься 2 млрд КУО — колонієутворювальних одиниць, яких нам потрібно не менше 1 млрд;
  • Зазначений виробник;
  • Вказані всі штами.

Як підібрати такий комплекс і що має в ньому бути?

В цілому, будь-який полівітамінно-мікроелементний комплекс ТМ Orthomol, який призначається при конкретних запитах, буде підтримувати здоров’я шлунково-кишкового тракту, якщо з кишечником все гаразд.

Однак для засвоєння всіх нутрієнтів потрібен не тільки здоровий кишечник, але й печінка. Оскільки печінка дуже чуйно реагує на ліки, алкоголь, куріння, неякісні продукти, наш організм потребує її повноцінної роботи. Для поліпшення роботи печінки слід звернути увагу на вітамінний комплекс Orthomol cholin plus, який містить холін. Ця органічна сполука входить до складу мембран клітин, зокрема й печінкових, і таким чином захищає клітини від ушкодження. До того ж холін регулює транспорт і метаболізм жирів у печінці, захищаючи її від стеатозу — відкладення внутрішньопечінкового жиру, і опосередковано регулює рівень інсуліну, впливає на нервово-м'язову передачу.

Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. НВ не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. НВ також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.

poster
Підписатись на щоденну email-розсилку
матеріалів розділу Здоров'я
Головні новини про здоров’я, фітнес та харчування
Щосуботи

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X