Вісім продуктів, які можуть зменшити ваш біологічний вік. Ні, це не жарт

10 червня 2021, 06:25
Вы также можете прочесть этот материал на русском языке

Попри те, що процес старіння вважався незворотним, вчені з’ясували, що можна допомогти організму знизити біологічний вік і ризик вікових захворювань.

Американські вчені заявили, що зупинити процес старіння можна всього за вісім тижнів. І ні, для цього потрібен не «еліксир молодості», приготований за секретною рецептурою — все значно простіше, ніж вам здається.

Відео дня

За їхніми даними, знизити біологічний вік на понад три роки всього за кілька тижнів можна за допомогою дієти і способу життя.

Перше у своєму роді рецензоване дослідження надає наукові докази того, що зміна способу життя і дієти може призвести до негайного і швидкого зниження нашого біологічного віку.

Старіння є основною причиною хронічних захворювань, якщо уповільнити цей процес, можна значно поліпшити якість життя.

У дослідженні використовувалося рандомізоване контрольоване клінічне дослідження, проведене серед 43 здорових дорослих чоловіків у віці від 50 до 72 років. Восьмитижнева програма лікування включала дієту, сон, вправи і релаксацію, а також додаткові пробіотики і фітонутрієнти, що призвело до статистично вагомого зниження біологічного віку — на понад три роки в порівнянні з контрольною групою.

Наприкінці дослідження у всіх учасників були взяті аналізи крові та слини, які перевірили за допомогою метильованої ДНК.

Відповідно до експерименту, випробувана група займалася спортом 30 хвилин щодня, дихальними практиками, і, що не менш важливо, дослідники рекомендували дотримуватися учасникам режиму сну. Випробовувані спали не менше семи годин щоночі. Пріоритетом дослідження також була дієта, люди вживали переважно рослинну їжу, включаючи продукти з високим вмістом поживних речовин, таких як фолат, бетаїн, вітамін C, вітамін A, куркумін, галлат епігаллокатехін (EGCG), кверцетин і лютеолін. Допускалися тваринні білки з високим вмістом поживних речовин (наприклад, печінка і яйця).

Оливкова олія

Рixabay

Фото: Рixabay

Середземноморська дієта давно є фундаментом здорового харчування, і її дотримання пов’язане з профілактикою захворювань нервової системи та продовженням життя. Адже згідно з дослідженням, особливість середземноморської дієти охоплює вживання великої кількості оливкової олії.

Дійсно, використання оливкової олії як майже єдиного дієтичного жиру — це те, що найбільше характеризує Середземномор’я. Безліч епідеміологічних досліджень показали, що споживання оливкової олії покращує загальний стан здоров’я.

Крім того, оливкова олія ще й джерело корисних мононенасичених жирів, які, згідно з клінікою Майо, можуть знизити загальний рівень холестерину в організмі і знизити ризик серцевих захворювань.

Насіння льону

Насіння льону додають в їжу вже протягом століть, але надздібності цього суперфуду стали широко відомі тільки нещодавно.

Виявляється, біоактивні сполуки в насінні льону можуть допомогти знизити кров’яний тиск і рівень холестерину, стабілізувати рівень цукру в крові, сприяти втраті ваги, зменшити шорсткість і сухість шкіри, а також знизити ризик розвитку раку грудей, згідно з дослідженням, опублікованим в журналі Nutrients.

Оскільки лляне насіння багате клітковиною, починайте з невеликої кількості, додаючи його в свій раціон, і поступово збільшуйте його до 1−2 столових ложок в день.

Проте лляне насіння може вплинути на всмоктування деяких ліків, тому найкраще вживати його за годину до або через дві години після прийому будь-якого препарату.

Зелений чай

Pixabay

Фото: Pixabay

Вчені з’ясували, що зелений чай виробляється з листя рослини Camellia sinensis Theaceae, і вважається, що він має протиракову, антиатеросклеротичну, антидіабетичну, антибактеріальну і противірусну дію та протидіє ожирінню.

Користь для здоров’я екстракту зеленого чаю здебільшого пов’язана з його високим вмістом антиоксидантів.

Антиоксиданти можуть допомогти знизити окислювальний стрес в організмі, борючись з пошкодженням клітин, викликаним молекулами, так званими вільними радикалами. Це пошкодження клітин пов’язане зі старінням і декількома захворюваннями.

Устриці

Молюски низькокалорійні і багаті на нежирні білки, тому вони містять в собі високу концентрацію корисних жирів і багато мікроелементів.

Ось порівняння харчової цінності 85-грамових порцій різних видів молюсків.

Велика частина жиру в молюсках перебуває в формі жирних кислот омега-3, які мають ряд переваг для здоров’я, таких як поліпшення здоров’я мозку і серця.

Більш того, молюски багаті залізом, цинком, магнієм і вітаміном B12, які відіграють важливу роль у вашому організмі. Наприклад, 85 грамів устриць містять майже 100% денної норми цинку.

Майте на увазі, що молюски найбільш поживні в приготуванні на пару або при запіканні.

Устриці можуть істотно поліпшити самопочуття і запобігти втраті м’язової маси через вікові зміни.

Мигдаль

Мигдаль містить багато жирів, які не збільшують ризик утворення ліпопротеїнів низької щільності (ЛПНЩ), або «поганого» холестерину.

Американська кардіологічна асоціація (AHA) наголошує, що ненасичені жири в помірній кількості сприяють зменшенню рівня холестерину.

Крім того, мигдаль не містить холестерину, його вживання може підвищити рівень вітаміну Е в плазмі і еритроцитах.

За словами дослідників, вітамін Е є антиоксидантом, який може допомогти зупинити процес окислення, що викликає закупорення артерій холестерином.

Підкреслюється, що поживні речовини в мигдалі можуть допомогти підвищити або підтримувати рівень «хорошого» холестерину. Медики радять у день з'їдати близько 45 грамів мигдалю для захисту серця.

Йогурт

Pixabay

Фото: Pixabay

Корисний для здоров’я тим, що може захистити від остеопорозу, поліпшити травлення, але все залежить від типу і якості споживаного йогурту.

Наприклад, цукор, який можуть додавати до деяких йогуртових продуктів, може робити їх хворими.

Вчені стверджують, що йогурт також може позитивно впливати на роботу мозку, хоча для підтвердження деяких з цих тверджень необхідні додаткові дослідження.

Крім того, дослідники виявили, що вживання йогурту може допомогти захистити від діабету 2 типу.

Ківі

Pixabay

Фото: Pixabay

Ківі не мають собі рівних в порівнянні з іншими зазвичай споживаними фруктами у користі для здоров’я.

В одному ківі приблизно вдвічі більше вітаміну С, ніж в апельсині. Вони також є чудовим джерелом калію і фітонутрієнтів.

Згідно з дослідженням, ківі допомагає з травленням. Як багате джерело антиоксидантів, він може захистити організм від ендогенного окислювального пошкодження, допомогти імунним функціям і зменшити частоту і тяжкість респіраторних захворювань, що є актуальним на тлі поширення коронавірусу.

Спаржа

Спаржа є одним з найбільш поживно збалансованих овочів з високим вмістом фолієвої кислоти, калію, клітковини, тіаміну і вітамінів A, B6 і C.

Крім того, люди, які не отримують достатньої кількості фолієвої кислоти зі свого раціону, можуть відчувати слабкість і втому через фолатодефіцитну анемії.

Крім того, клітковина, антиоксиданти і калій, які містяться в спаржі, можуть сприяти здоров’ю серця.

Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. НВ не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. НВ також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.

poster
Підписатись на щоденну email-розсилку
матеріалів розділу Здоров'я
Головні новини про здоров’я, фітнес та харчування
Щосуботи

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X