Закуска градус краде? Вчені з’ясували, як пити без похмілля

2 квітня 2020, 06:22
Погане самопочуття після вживання спиртних напоїв неминуче, але залежить воно від декількох факторів

Очевидно, що чим більше людина п'є, тим більш імовірним стає похмілля. Але чи є які-небудь інші чинники, які впливають на стан здоров’я людини після вживання алкоголю?

Відео дня

Дослідження вчених з Нідерландів показало, що більш темний алкоголь, як правило, робить похмілля на наступний день більш важким, ніж світлий алкоголь.

Причина полягає в тому, що напої темного кольору (червоне вино, віскі, коньяк, бурбон) викликають більш сильне похмілля через високий вміст токсичних речовин під назвою конгенери. Вони являють собою поєднання органічних молекул, спиртів і гістаміну і утворюються в процесі бродіння. Водночас саме ці речовини збагачують смак цих різновидів спиртного.

Utrecht University
Фото: Utrecht University

При цьому навіть в прозорих напоях вміст конгенерів різниться. Дослідники наводять як приклад два сорти горілки, один з яких переганяється десять разів, а другий — тільки чотири. Відповідно, похмілля у другому випадку буде важчим.

Відзначається, що на тяжкість симптомів похмілля впливає тривалість і якість сну. А ось вид і обсяги їжі, яку споживали люди в якості закуски, значимого впливу на ранкові наслідки прийому алкоголю не чинили, хоча і впливали на швидкість сп’яніння.

«Насправді, єдиний спосіб дійсно уникнути похмілля, це просто не пити. Причина алкогольного похмілля — не тільки в зневодненні. Ось чому скільки б ви не пили води на наступний день, це не врятує від похмільного синдрому. Вода допоможе знизити сухість у роті, втамувати спрагу і головний біль, але загальний хворобливий стан, який ми називаємо похміллям, залишиться. Швидше за все, симптоми похмілля викликані особливостями функціонування нашої імунної системи », — відзначає провідний автор дослідження професор Йоріс Верстер з Утрехтського університету.

Цікаво, що свіже дослідження, яке провели вчені з Австралії, показує, що в основі механізмів похмілля лежать не тільки зневоднення і зміни в імунній системі, а й окислювальний стрес, а також гормональні коливання.

Висновок. Вчені підкреслюють той факт, що багато факторів впливають на стан похмілля. Проте, встановлено взаємозв'язок між різновидом напою і важкістю похмілля. На думку дослідників, похмілля від віскі буде важчим, ніж від такої ж кількості горілки.

Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. НВ не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. НВ також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.

poster
Підписатись на щоденну email-розсилку
матеріалів розділу Здоров'я
Головні новини про здоров’я, фітнес та харчування
Щосуботи

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X