Закуска градус краде? Вчені з’ясували, як пити без похмілля

2 квітня 2020, 06:22
Вы также можете прочесть этот материал на русском языке
Погане самопочуття після вживання спиртних напоїв неминуче, але залежить воно від декількох факторів

Очевидно, що чим більше людина п'є, тим більш імовірним стає похмілля. Але чи є які-небудь інші чинники, які впливають на стан здоров’я людини після вживання алкоголю?

Відео дня

Дослідження вчених з Нідерландів показало, що більш темний алкоголь, як правило, робить похмілля на наступний день більш важким, ніж світлий алкоголь.

Причина полягає в тому, що напої темного кольору (червоне вино, віскі, коньяк, бурбон) викликають більш сильне похмілля через високий вміст токсичних речовин під назвою конгенери. Вони являють собою поєднання органічних молекул, спиртів і гістаміну і утворюються в процесі бродіння. Водночас саме ці речовини збагачують смак цих різновидів спиртного.

Utrecht University
Фото: Utrecht University

При цьому навіть в прозорих напоях вміст конгенерів різниться. Дослідники наводять як приклад два сорти горілки, один з яких переганяється десять разів, а другий — тільки чотири. Відповідно, похмілля у другому випадку буде важчим.

Відзначається, що на тяжкість симптомів похмілля впливає тривалість і якість сну. А ось вид і обсяги їжі, яку споживали люди в якості закуски, значимого впливу на ранкові наслідки прийому алкоголю не чинили, хоча і впливали на швидкість сп’яніння.

«Насправді, єдиний спосіб дійсно уникнути похмілля, це просто не пити. Причина алкогольного похмілля — не тільки в зневодненні. Ось чому скільки б ви не пили води на наступний день, це не врятує від похмільного синдрому. Вода допоможе знизити сухість у роті, втамувати спрагу і головний біль, але загальний хворобливий стан, який ми називаємо похміллям, залишиться. Швидше за все, симптоми похмілля викликані особливостями функціонування нашої імунної системи », — відзначає провідний автор дослідження професор Йоріс Верстер з Утрехтського університету.

Цікаво, що свіже дослідження, яке провели вчені з Австралії, показує, що в основі механізмів похмілля лежать не тільки зневоднення і зміни в імунній системі, а й окислювальний стрес, а також гормональні коливання.

Висновок. Вчені підкреслюють той факт, що багато факторів впливають на стан похмілля. Проте, встановлено взаємозв'язок між різновидом напою і важкістю похмілля. На думку дослідників, похмілля від віскі буде важчим, ніж від такої ж кількості горілки.

Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. НВ не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. НВ також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.

poster
Підписатись на щоденну email-розсилку
матеріалів розділу Здоров'я
Головні новини про здоров’я, фітнес та харчування
Щосуботи

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X